maanantai 12. kesäkuuta 2017

Sipilän kiirastuli

Hallituksen hajoaminen on enemmän kuin lähellä. Toki hallituksen säilymiseen voi joku vielä uskoa, mutta ellei se kaadu tänään, se tapahtuu myöhemmin kesällä. Syy on ilmiselvä. Kovia lakialoitteita on tulossa liittyen soteen ja moneen muuhun. Hallituksella ei ole varaa leikkiä maahanmuuttoleikkejä äärinationalistien kanssa. Varsinkin kun mitään maahanmuuttobuumia ei ole luvassa. Toki nationalisteille olisi helppo antaa siimaa, kun mitään ei tapahdu, mutta luulen ettei kahden konkaripuolueen väki jaksa leikkiä seuraleikkejä.  Keskustapuolueen ja Kokoomuksen omat joukot eivät sitä hyväksy. Lisäksi Perussuomalaisten puheenjohtajistolla on sellaista epämääräistä taustaa, ettei tulevaisuuden luotettavuuteen voi millään uskoa. Kuten Niinistökin epäili.
Mutta mitä vaihtoehtoja Sipilälle jää jäljelle ?

1. RKP ja Kristillisdemokraatit hallitukseen. Tämä on todennäköisin vaihtoehto. Molemmat pienpuolueet hinkuavat vallan kentille. RKP saadaan mukaan antamalla yksi laajempi päivystävä sairaala Vaasaan. Kristilliset lähtevät ehdoitta mukaan jos kutsu kuuluu. Tai ehkä alkoholilain uudistus siirretään tulevaisuuteen. Heikkoutena on hallituksen pieni enemmistö. Ristiriitoja voi tulla puolueiden sisällä ja lakien säätäminen mutkistuu. Mutkallahan se on ollut tähänkin asti, mutta nyt on luvassa vielä tasaisempia äänestyksiä.

2. Vihreät mukaan hallitukseen. Vihreiden nousu gallupeissa enteilee mukana oloa seuraavassa hallituksessa. Kuitenkin Vihreät haluaisivat ulosmitata vaalien kautta ennen näkemättömän kansanedustajien määrän. Sipilä joutuu tekemään taikoja saadakseen Vihreät nyt hallitukseen. Joka tapauksessa Vihreiden puheenjohtajavaali on edessä. Sitä ennen on turha puhua mistään järkevästä, ei edes hallitustyöstä.

3. Demarit hallitukseen. Tässä on hyvin pieni todennäköisyys. Kun Rinne on saanut ajettua oppositiopolitiikallaan gallupkäyrät alaviistoon, ei kukaan usko tähän vaihtoehtoon. Sitä paitsi
Kepu ja Demarit näyttävä kulkevan samoja laahaavia polkuja taaksepäin. Tästä hyötyisi vain
Kokoomus. Sitä paitsi soten valinnanvapaus on Demareille liikaa. Ja toisaalta Kokoomukselle kynnyskysymys.

4. Uudet vaalit. Talvella on tulossa yhteen niputetut presidentin vaalit ja aluevaalit. Siihen mahtuisivat kylkiäisenä myös eduskuntavaalit. Mutta se on vasta puolen vuoden kuluttua. Sotea pitäisi viedä eteenpäin jollakin keinoin, jotta aluevaaleista olisi edes jonkinlainen käsitys. Niissä voi käydä niin, ettei kukaan tiedä mitä asioita alueparlamenttien työkenttään kuuluu. Luulisin Sipilän karttavan myös tätä vaihtoehtoa, sillä pelko vaalitappiosta saattaisi heittää kepun ja soten uuteen harkintaan.

Todennäköisin vaihtoehto on ykkönen. Siinä tulee lunta tupaan, mutta kahden suuren politiikka saa
jatkoajan. Pistän siis rahani likoon ykkösvaihtoehdon puolesta.

Ps. Ja valtakunnan pettynein mies on takuulla Timo Soini. Vielä viime viikolla mahtaviin jytkyihin ja ulkoministeriksi johdattanut voimamies. Tällä viikolla kaiken menettänyt kansanedustaja. Halla-aho pyyhkii Soinilla lattioita eikä piittaa miehen valtiomiesurasta tuon taivaallista. Soini teki samanlaisen laskuvirheen kuin brittien Theresa May. Ei osannut lukea ihmisten tuntemuksia vaan sokeutui omista aikaansaannoksistaan. Näin julmaa on todellisuus.

Ei kommentteja: