tiistai 20. kesäkuuta 2017

Vahvat oluet kauppoihin...tai ei sentään...kauppoihin... ei kauppoihin

Hallitus on päässyt yksimielisyyteen alkoholilain uudistamisesta. Esitys on yksimielinen. Tiivistetysti voidaan todeta, että yksi asia nousee muita tärkeämmäksi. Jokainen kansanedustaja voi äänestä oman omantuntonsa mukaan. Siis kepun aiempien vaatimusten mukaisesti. Myös hallituspuolueiden edustajat voivat äänestellä miten tahtovat. Tämän takia on kaksi mahdollisuutta: esitys hyväksytään tai se hylätään. Vaikuttaa arpajaisilta.

Tosiasiassa hallitus pääsi yksimielisyyteen alkoholilain käsittelytavasta. Hallitus ja muut kansanedustajat voivat hyväksyä hallituksen esityksen tai hylätä sen. Ihan sama. Toisin sanoen hallitus ei päässyt sopuun lain sisällöstä vaan enemmistön ehdotus tuli pohjaksi. Esitystä vastustavat voivat äänestää sitä vastaan.

Herää kysymys. Aikooko hallitus säätää myös sotelait samalla arpomistavalla ? Jokainen edustaja voi omantuntonsa mukaan äänestää soten maakuntahallintoa tai valinnanvapautta vastaan tai puolesta. Hallituskriisiltä vältyttiin ja sama lainsäädännän epämääräisyys jatkuu. Kehitystä on tapahtunut siinä, ettei hallitus vetänyt tätä lakiesitystä takaisin. Se antoi sen tehtävän eduskunnan käsiin.

Ei kommentteja: