tiistai 29. elokuuta 2017

Niinistö ja Trump

Niinistön vierailu Washingtonissa presidentti Trumpin luona herätti minulla muutamia kysymyksiä ja spekulaatioita. Totta on, että presidentin tehtävänä on tapailla muiden maiden päämiehiä/-naisia. Se on pressan hommaa. Kun Trump on ollut niin vähän aikaa vallassa, on erikoista, että hän tapaa pienen ja kaukaisen maan pressan. Vastaavasti Niinistölle sataa mainetta ja mammonaa, vaikkei mitään ihmeenpää tapahtunutkaan. Tuntuu oudolta, ettei telkussa haastateltu amerikkalainen asiantuntija saanut Trumpin hallinnolta vastausta, miksi Niinistö vierailee Valkoisessa talossa. Hän toki myönsi, että vierailu on saavutus suomalaisille. Lehdistötilaisuudessa puolet ajasta puhuttiin Yhdysvaltojen ja Trumpin asioista kuten hirmumyrskyn tuhoista, sheriffin armahduksesta, muurin rakentamisesta Meksikon rajalle ja Nafta sopimuksesta luopumisesta. Itse lehdistötilaisuudest jäi mitäänsanomaton maku. Ainoa nosto oli Trumpin maininta suomalaisten roolista kyberturvallisuuden edelläkävijänä.

Oliko vierailulla mitään tarkoitusta muuten kuin suomalaisille ?

Oliko Trumpilla mitään tekemistä kutsun kanssa vai oliko se hallinnon junailema ?

Voiko Trumpilla olla mitään käsitystä Suomesta tai maamme politiikasta ?

Oliko Niinistön vierailu vain pelkkä vahinko, jonka joku avustaja junaili sattumalta ? Onko Trumpin hallinto niin sekaisin, ettei kukaan tiedä miksi vierailu toteutuu ?

Kutsuttiinko Suomen presidentti sen takia, että myös hän on "republikaanisen" puolueen  presidentti ?

Saivatko Suomen lähetystön edustajat junailtua vierailun Putin-kortilla ?

Tapaileeko Niinistö "sattumoisin"  isojen maiden johtajia ennen ensi vuoden presidentinvaaleja ?

Puhuivatko Trump ja Niinistö myös pääosan tapaamisajasta lukuisista Yhdysvaltojen asioista ?

Pitäisikö Suomella olla jonkilainen välittäjän rooli maailmanpolitiikassa ?

Onko Suomen menestys kyberturvallisuudessa jonkinlaista lumetta ? Miten me voisimme olla siinä kärkimaana ?

Oliko Trumpin lipsautus Suomen jo ostamista F-18 hävittäjistä mikään vahinko vaan tarkoitus nostaa Trumpin ansioita amerikkalaisten työllistämisestä ?

Paljon spekulaatiota ja vähän villoja. Oletettavasti amerikkalaiset tiedotusvänineet ovat välittäneet
muutaman rivin Niinistön vierailusta, mutta keskittyneet muuten kansallisiin kysymyksiin. Se siitä ja sen kestävyydestä. Suomelle annettiin, mitä se halusi. Hetken huomiota.

Ei kommentteja: