sunnuntai 20. elokuuta 2017

Rajaton sings Queen

Olimme perjantaina kuuntelemassa Lahden Sibeliustalolla lauluyhtye Rajattoman ja Lahden Sinfoniaorkesterin esitystä, jossa kuultiin Queen-yhtyeen säveliä. Mukana oli myös nelihenkinen rockbändi. Freddy Mercury on säveltänyt ja laulanut pääosan Queen-tuotannosta.  Bändin musiikki on orkestraalista ja vaihtelevan melodista. Se sopi hyvin isolle orkesterille. Rajattoman hieno a capella laulutyyli pääsi oikeuksiinsa vain parissa kappaleessa. Sitä olisi kaivattu enemmän, mutta olihan kyse Sinfona Lahden isännöimästä konsertista. Jo kuudentoista vuoden ajan Rajaton on esittänyt rockpitoista musiikkia Sinfonia Lahden kanssa. Kapellimestarina ja sovittajana on toiminut Jaakko Kuusisto. Nyt oli kyseessä juhlapäivät, sillä kolmena iltana peräkkäin esitettiin Abbaa, Beatlesia ja nyt Queenia.

Pidin kyllä kokonaisuudesta. Ylikriittisenä ihmisenä olisin toteuttanut aika monia asioita toisin, mutta ne ovat minun mielipiteitäni. Rajattoman vokalisteista nelikko Essi Wuorela, Soila Sariola, Hannu Lepola ja Ahti Paunu olivat vahvasti esillä. Jussi Chydenius ja Virpi Moskari vetivät ehkä hieman rutiinilla omia osuuksiaan. Hienoja hetkiä kuultin paljon. Essi Wuorelan ja viulisti Jaakko Kuusiston rakkauslauluduetto oli yksi herkimmistä. Itselläni kyyneleet kihosivat silmiin, kun tuttu We are the champions purkautui saliin. Itselläni vinyyli We will rock you on ollut jo seiskytluvulta lähtien vaikken tunnistaudukaan Queenfaniksi. Muita kohokohtia olivat Somebody to love, Ahti Paunun vetämä I'm going slightly mad, Made in heaven, Radio Gaga, I want it all, Bicycle Race (sen olisi voinut vetää Rajattoman a capellana) ja encorena esitetty Bohemian rhapsody.

Jaakko Kuusisto oli onnistunut balansoimaan rockbändin ja sinfoniaorkesterin. Useinhan rokkibändin rummut tai basso syövät yhteissointitilan tai päinvastoin. Nyt soundit ja sovitukset olivat hyvät. Kitaristi Pasi Niemisen eleettömän brianmay-soundit olivat mukavaa kuultavaa. Samoin rumpali Sami Kuoppamäen ja pianisti Sepoo Kantosen osuudet tulivat eleettömästi esiin. Basisti Lauri Porra  jäi hieman taka-alalle, mutta se ei ollut hänen vikansa vaan kuuluu Queenin-musiikin luonteeseen. Mahtipontisuus ja nopeat sävelkulun muutokset ovat sitä aidointa Mercuryä.

Kiitos kuuluu myös toisessa pultissa soittaneelle orkesterin viulistille, joka antoi häälahjaksi kaksi
lippua Queen-konsertiin. Ja piti myös häissä oikein hienon puheen tuoreelle hääparille.

Ei kommentteja: