perjantai 11. elokuuta 2017

Tapahtumien yö

Samaan aikaan, kun maailmankuulu poppari Robbie Williams viihdytti suurella rahalla ja rekvisiitalla härmäläisiä Ratinan stadionilla, järjestettiin meille perustamperelaisille tapahtumien yö. Tai eihän se mikään yö ole, kun ohjelmatarjonta on iltapäivällä ja illalla. Valitsimme musiikkipitoisen polun.

Laukontorilla vedettiin bluesia oikein Jeesuksen kanssa. Helluntaiseurakunnan bluesbändi revitteli bluesklassikoita lisäämälllä sanoituksiin Jeesuksen. Hyvin soittivat. Erityisesti rytmiryhmä eli komppi oli tukevaa ja tiukkaa. Amerkikkalaissyntyinen vokalisti julisti Sanaa ja lauloi bluesmaisesti. Tuttuja biisejä olivat ainakin Crossroads ja Summertime. Kuultiin myös Dylania. Huuliharpussa kuultiin tuttua kaveria, nimittäin koskilainen Laaksosen Make veteli tummat lasit päällä kuin bluesbrothersit konsanaan. Hyvä meno oli päällänsä.

Kahvila Runo Ojakadulla oli täpösen täysi, kun viulu-selloduo esitti Ravelin sonaatin viululle ja sellolle. Duon jäsenien nimet jäivät pimentoon, mutta duo soitteli oikein taitavasti. Maurice Ravel kuuluu niihin klassisen musiikin säveltäjiin, joiden sävelissä kuulen nykyajan äänia, atonaalisuutta ja reipasta rytmiikkaa. Ei mitään romantiikan arvattavaa höttöä vaan ristiriitaisia sointuja ja aikamme kontrapukteja (pitäisiköhän alkaa musiikkiarvostelijaksi ?). Puolituntinen teos sulateltiin Runon kuumassa mutta vastaaottavassa tunnelmassa. Tosin olimme ulko-oven edessä, kun emme mahtuneet sisään, emmekä kestäneet hikistä sisäilmaa. Hyvää saatiin kuitenkin ulos asti.

Finlaysonin palatsin terassilla soitettin jazzia. Tamjazzin tilaisuudessa veteli tuntemattomaksi jäänyt kvintetti  tuttuja jazz-standardeja. Täälläkin kuultiin Summertime, mutta myös Django Reinhartia, Anton Carlos Joabimiä, Sonny Rollinsia ja paljon muuta. Satakunta vanhan jazzin kuulijaa oli paikalla. Naisvokalisti lauloi oikein mukavalla äänellä, vaikkei mitään syvempää improvisaatiota kuultukaan. Bändin kitaristi soitteli minun makuuni sekä komppiosuuksia että sooloja. Ilta jatkui jameilla, mutta niitä emme jääneet enää kuuntelemaan. Olimme saaneet riittävästi tyydytettyä musiikkinälkäämme. Sitä paitsi kaikki soitto oli ilmaista.

Ei kommentteja: