sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Ihmettelen !

Katselin koronaviruksen leviämiskarttaa ja sitä minne korona ei ole suuremmin levinnyt. Ihmetystä herättää koronan leviäminen pääsääntöisesti korkean elintason maihin. Jos poislasketaan Kiina ja Iran, muut maat ovat länsimaita tai muuten korkeamman elintason maita. Euroopassa Italia on pahiten kärsinyt viruksesta. Sielläkin Pohjois-Italia. Etelässä on huomattavasti vähemmän tartuntoja. Espanja on toinen Euroopan maa, jossa korona jyllää. Sitten tulevat muut Länsi-Euroopan maat kuten Ranska, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Hollanti, Belgia jne. Itäisen Euroopan maissa kuten Puola, Turkki, Bulgaria jne on virustartuntoja kovin vähän. Samoin Baltian maissa ja Venäjällä. Afrikassa, Lähi-Idässä, poislukien Iran, ei tartuntoja ole paljoakaan. Ei myöskään Latinalaisessa Amerikassa. Yhdysvalloissa sen sijaan korona riehuu. Asukasmääräkään ei näytä olevan selittävä tekijä.

Voiko olla niin, että korona iskee hyvän hygienian maissa ? Tai että näissä maissa ihmisillä ei ole vahvaa vastustuskykyä. Olemme aina yrittäneet parantaa hygieniatasoa ja yksi sen seurauksista on mielestäni erilaiset allegiat. Voisiko tässä olla yksi syy.

Voiko olla, että korona on levinnyt sattumalta maihin, jonka kansalaiset matkustavat paljon ? Silloin epidemia ei olisi iso Iranissa, mutta olisi Japanissa. Toisaalta koronaan on sairastanut Iranin johtomiehillä. Voisiko korona levitä sattumalta siten, että tietyt yksilöt matkustavat, saavat tartunnan ja levittävät sitä ja edelleen tartunnan saaneet levittävät lisää. Se selittäisi Italian ja Etelä-Korean nopeat levinneisyydet. Mikäli ei tehdä nopeita rajoituksia, tauti leviää kulovalkean tavoin.

Asiaan saadaan varmasti selvyyttä muutamien vuosien jälkeen. Tutkijat saavat paljonmaineostoa, mutta johtopäätösten tekeminen vaatii myös testejä ja seulontaa. Nyt eletään ja toivotaan. Ehkä rajoitukset purevat ja leviämistä pystytään tehokkaasti rajaamaan. Tutkimus vie paljon aikaa ja oikeiden tulosten saaminen vielä enemmän. Sitä ennen toivottavasti keksitään toimiva rokote, jotta
 viruksen eteneminen saadaan taltutettua.

Ei kommentteja: