maanantai 27. huhtikuuta 2020

Intialainen papu-makkarapata


Aina silloin tällöin kaipaan tulista ruokaa. Tällä kerralla tein sen intialaisittain. Tai tässä on oikeastaa oma versioni intialaisesta tulisuudesta. Isossa maassa on monenlaisia perinteitä ruoanlaitossa. Etelässä ruoka on tulisempaa ja pohjoisessa vähemmän tulista. Tulinen ruoka liitetään usein kuumaan ilmastoon ja ruoan säilymiseen. Hikoilu viilentää. Tässä minun versiossa oli maisteina mm. currya, chiliä, kurkumaa, limelehtiä, tähtianista, kanelia ja neilikkaa. Niillä  tein laajan tulisuuden, joka vaikuttaa suun eri puolilla kielenkärjestä nieluun. Olen tehnyt onnistuneesti samaa eri chilaaduilla, mutta nyt tein sen intialaisittain. Makkarana käytin Wigrenin Chilinysä-makkaroita, joissa on kohtuudella potkua.

1 pkt valkoisia papuja
1 pkt Chilinysä-makkaraa
1 porkkana
1 tomaatti
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
pieni pala juuriselleria
pieni pala inkivääriä
mausteseos (kuivatettua chiliä, piri-piriä ja limen lehtiä, currya, kurkumaa, juustokuminaa, neilikkaa, kanelia, tähtianista, pippurisekoitusta ja suolaa)
2 dl vettä
1 rkl maizenaa
öljyä

Jauhetaan mausteseos morttelissa jauheeksi. Pilkotaan vihannekset pieniksi paloiksi. Kuullotetaan vihannekset pannulla öljyssä. Lisätään mausteseos ja pavut. Leikataan makkarat kuutioiksi. Annetaan muhia hetki. Voidellaan uunipata. Lisätään pataan Makkara-papu seos, maizena ja vesi. Sekoitetaan seos tasaiseksi. Annetaan muhia uunissa vajaa tunti 200 asteessa (kiertoilmauunissa 175 astetta).

Tarjotaan valkoisen leivän ja kermaviilin kanssa. Kermaviili katkaisee hieman tulisuutta. Juomaksi vettä tai olutta. (Maito lievittää tulisuutta paremmin kuin vesi tai olut)

Hiki nousee vähintään nenän alle. Mikäli paita on hiestä märkä, voi onnitella itseään. Itselläni tuli ihan kuuma olo. Hiki laiskan syödessä, sanotaan. Se pitää paikkansa vaikka kävin kyllä kävelyllä ennen kuumaa intialaista pataa.

Ei kommentteja: