keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kriittisestii koronasta

Suomessa on todettu 199 koronakuolemaa. Tavoitteena oli suojella yli 70- vuotiaita. THL:n tutkimusten mukaan 144:stä kuolleesta 120 oli yli 70- vuotiaita. Hoitokodeissa kuolleita on näistä useita kymmeniä. Nyt puhutaan pitäisikö ylärajaa nostaa 75-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin. Onko sitten tavoitteessa onnistuttu ? Kuka haluaa vastata tähän kysymykseen  ?

Hallitus päätti lopettaa Uudenmaan eristämisen. Syytäkin oli, sillä Uudenmaan koronatartuntoja on vain 65 prosenttia koko maan tartunnoista. Uudenmaan asukasluku on 1,67 miljoonaa asukasta eli 30 prosenttia koko maan väestöstä. Näin on ilmiselvää, ettei eristykselle ollut enää perusteita. Ainakin hallitukselle oli ilmiselvää. Tai jollekin avustajalle. Tai jollekin äänestäjälle. Oikein hyvä niin. Nyt hallitus aikoo avata koulut, päiväkodit ja ravintolat. Varmaan samasta syystä. Joku äänestäjä kannattaa ainakin Uudellamaalla.

Opettajat vastustavat ykskantaan koulujen avaamista toukokuussa. Eipä ihme. Etätyö ja kesäloma yhdistettynä tekee lähes viisi kuukautta kotielämää. Ja palkka juoksee mukavasti. Se on tosin työn vaativuuteen suhteutettuna kovin pieni. Ei hätää, sillä par'aikaa neuvotellaan kunta-alan uusista työehtosopimuksista. Koronalisää meille ja heti !

Kaikki eturyhmät ovat liikkeellä tukien ja avustusten merkeissä. Huonosti menee ellei yhteiskunta anna apuja. Ainoastaan eläkeläisten kahden miljoonan porukka on hiljaa. Aivan liian hiljaa. Se on ymmärrettävää. Eläkeläiset ovat vanhoja ja viisaita. He ovat muiden ihmisten varassa. Eläke tulee, ellei veroja nosteta. Ulos pääsee, mikäli muut niin päättävät. Samoin suvun tai kavereiden tapaaminen on muiden käsissä, puhumattakaan koronan tarttumisen vaaroista. Kun on hiljaa, ei tapahdu paljon muutoksia. Se on elämänkokemuksen antamaa viisautta.

Finnair on päättänyt tehdä 500 miljoonan euron osakeannin, jolla kohennetaan yhtiön heikkoa  taloutta. Valtio on ilmoittanut olevansa kiinnostunut tukemaan lentoyhtiötä. Valtio on myös ilmoittanut tukevansa taloudellisesti teknologiateollisuutta, pk-yrityksiä, yksin yrittäviä, kahviloita, ravintoloita, mansikoiden ja vihannesten viljelijöitä, mediaa, laivayhtiöitä, museoita, kulttuuritapahtumia ja urheiluseuroja. Hyvä niin ! Ja veronmaksajat maksavat viulut. Kiitos ! Saanko maksaa kertamaksuna vaiko koko loppuelämän ajan ?

Maailmalla kohistaan Ruotsin koronatoimista. Viimeeksi ihmettelijöiden joukkoon tuli uutistoimisto CNN. Ruotsi on poikkeus koronan vastaisessa kamppailussa. Siellä rajoitukset ovat lieviä, kansalaisia kehoitetaan toteuttamaan rajoituksia, Ravintoloissa parveilee väkeä kuin pipoa, juniorit pelaavat futista jne. Tarkoituksena on ollut kehittää immuniteettia koronaa vastaan. Viime aikoina Ruotsissa on jo myönnetty, ettei kaikki ole mennyt ihan putkeen. Ruotsin tartunnat ovat kohonneet moninkertaisesti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsin koronakuolemat asukaslukuun
verrattuna ovat kuusinkertaiset Suomen lukuihin verrattuna.

Yhdysvaltain presidentti Trump halusi tehdä Amerikasta " GREAT again". Koronaaan on sairastanut yli miljoona amerikkalaista ja kuollut yli 58.300 ihmistä. Enemmän kuin missään muualla maailmassa. Vietnamin sodassa kuoli kymmenen vuoden aikana 58.220 sotilasta. Nyt sama määrä on kuollut parissa kuukaudessa. Tiistaina Trump ilmoitti, että pahin on ohi koronapandemiassa. Viime viikolla Trump suositteli kokeilemaan sisäisesti desinfiointiainetta ja infrapunavaloa koronan hoidossa.

Monet muutkin populistiset hallitsijat ovat vähätelleet koronan vaikutuksia. Tästä esimerkkinä Brasilian presidentti Bolsonaro ja Valko-Venäjän Lukasenko. Jälkimmäinen ilmoitti, ettei maassa ole virusta ja vaikka tulisikin paikalliset ovat keksineet lääkkeen virusta vastaan. Sittemmin äänenpainot ovat muuttuuneet. Myös Venäjän presidentti Putin on muuttanut linjaansa. Enää tilanteen ei mainosteta olevan valtion hallinnassa. Nyt Putinkin kertoo tilanteen vakavuudesta ja varoittelee kansalaisia. Putin lupasi kaiken lisäksi kansalaisille täyden palkan huhti-toukokuun ajalle. Siis vaikka kansalaiset eivät olisikaan töissä.

Pohjois-Korean presidentti Kim Jong unin on sanottu kadonneen. Hän ei ollut maan isän Kim il Sungin juhlapäivän juhlallisuuksissa. Villeimmät huhut kertovat hänen kuolleen. Presidentti oli sydänleikkauksessa ylipainon, työuupumuksen ja heikon terveyden takia. Tavallisesti hyvin perillä olevien Etelä-Korean tietolähteiden mukaan Kim Jong un on tervehtymässä leikkauksesta ja samalla piilossa lomakeskuksessa koronan aiheuttamalta tartuntavaaralta. Aiemmin maa kielsi  ettei koronavirusta ole lainkaan Pohjois-Koreassa.

Sosiaali-ja terveysministeriössä kiehuu muukin kuin koronavirus. Organisaatiota uudistetaan. Entinen kansliapäällikkö, sittemmn ylijohtaja Päivi Sillanaukee putoaa osastopäälliköksi. Organisaatiota tarkasteltiin ja Sillanaukeen pesti todettiin aivan liian laajaksi. Taustalla on myös nykyisen kansliapäällikön (sdp) ja ylijohtajan (kok) sanailu suorassa televisiolähetyksessä. Aiheena EUn yhteishankinnat. Sillanaukeen ura etenee tasaisen varmasti alaspäin. Ainakin siihen asti kunnes kokoomus on taas hallituksessa.

Proletariaatti on täysin kukistettu. Siltä ainakin näyttää, jos kuunnellaan Pormestari Vapaavuoren Vapputervehdystä. " Helsingissä ei tapahdu Vappuna mitään". Näin työväenliikkeen viimenenkin toivo, vappumarssi, on peruutettu. Vallankumous toteutetaan tänä keväänä etänä.

Ei kommentteja: