maanantai 13. huhtikuuta 2020

Kotisommelier



Nyt on aikaa. Paljon aikaa. Sitä voi käyttää monenlaiseen puuhasteluun. Kotona voi leikkiä myös baarimestaria. Hienosti sanottuna sommelieria. Tätä varten tarvitaan alkoholijuomia ja joitakin tykötarpeita. Juomien myötä voi rakennella erilaisia drinkkejä. Hienoihin juomiin tarvitaan juomalaseja, jonkinlainen sekoitusastia ja siivilä. Juomiin tarvitaan vielä erilaisia lantrinkeja ja hedelmiä.

Omat suosikkini tai sanotaanko suosituimmat drinkit ovat hyvin tuttuja. Cuba libre ja gin tonic. Edellinen valmistuu helposti, kun 4 cl valkoista rommia lisätään kolaa, jäitä ja sitruunaviipale. Samalla kaavalla tulee myös gin tonic. Ginin päälle laitetaan tonic-juomaa, jäitä ja siruunaviipale.

Hieman enemmän joutuu puuhailemaan Dry Martinin kanssa. Blenderiin laitetaan 3 osaa giniä, 1 osa
kuivaa valkoista vermuttia ja jäitä. Ravistetaan minuutti ja siivilöidään cocktail lasiin. Koristellaan tikunnokassa olevalla vihreällä oliivilla.

Olen kehitellyt omaa versiota suositusta Negronista. Ennen muinoin olin tutustumassa Stuttgartissa isoon Mercedes Benz-museoon ja päivällistäkin tarjottiin. Ennen ruokailua pyysin baarimestaria tekemään jonkun hyvän drinkin (baari oli vieraiden käytössä) ja sain jotain ikimuistoista. Sen jälkeen olen yrittänyt tehdä samanlaista. Huonolla menestyksellä. Näin olen tehnyt. Sekoitetaan 2 cl giniä, 4 cl amaroa (esim. Ramazotti) ja 4 cl camparia. Lisätään hieman sitruunamehua. Täytetään lasi jäämurskalla.

Toinen omaperäinen juoma on maitopohjainen. Sekoitetaan isoon lasiin (3 dl tai isompaan) 4 cl valkoista rommia, 4 cl kookoslikööriä,  4 cl kermalikööriä ja 2 cl ananaslikööriä. Lisätään 2 dl jäämurskaa. Täytetään lasi maidolla.

Vielä yksi oma kehitelmä drinkistä nimeltään Gin Fizz. Olen tehnyt sen pohjalta uuden version, jota voisi sanoa vaikka nimeltä Vodka Fizz. Näin se menee. Sekoitetaan 4 cl vodkaa ja saman verran sitruunamehua. Lisätään jäitä, 1/2 dl sokerilientä ja 1/2 dl sooda vettä (vichyä). Koristellaan sitruunaviipaleella. Sama versio ginipohjaisena on siis Gin Fizz..

Viime vuosien mannermainen suosikkijuoma on Aperol Spriz. Se mennee jotenkin näin.  Lisätään isoon, jalalliseen konjakkilasiin 4 cl aperol katkeroa ja muutama iso jääpala. Täytetään lasi puoliksi kuohuviinillä ja spritellä (1 dl molempia). Koristeeksi appelsiiniviipale.

Totuuden nimissä pitää sanoa, että termi sommelier tarkoittaa paljon muutakin kuin drinkkien sekoittelu. Hän tuntee viinit ja osaa suositella ravintolavieraille erilaisiin ruokiin sopivia viinejä. Itselläni tätä osaamista ei ole. Vanhaa sanontaa mukaellen: Joka itsensä ylentää, hänet alennettakoon. Rehellisesti sanottuna otsikko voisi olla Kodin baarimikko.

Ps. Ylen tutkimus kertoo, että valtaosalle (77%) väestöä korona-aika ei ole tuonut muutoksia alkoholin käyttöön. Viisitoista prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi vähentäneensä juomista ja seitsemän prosenttia on lisännyt. Terveysintoilijoiden ennusteet ja pelottelut näyttävät tälläkin kertaa menneen pieleen. Edellisen kerran ne pettivät uuden alkoholilain vaikutuksia arvioitaessa. Ihmiset
eivät ole tyhmiä. Alkoholin terveyshaitat ovat suurimmalla osalla kansaa tiedossa. Hyvä niin.


Ei kommentteja: