tiistai 23. kesäkuuta 2020

Arvojen muutos

Amerikasta levinnyt liike Black lives matter on levinnyt ympäri maailmaa. Tasa-arvon tuulet ovat saapuneet myös meille Suomeen. On syytä miettiä ja muuttaa aikojen patinassa kuluneiden totuttejen nimien sisältöä ja kehittäää uusia arvoja.

Valio miettii Eskimo-jäätelötikkujen nimen muuttamista. Vielä ei ole päätetty olisiko uusi nimi pelkkä jäätelötikku, grönlantilainen vai antarktislainen ? Myös Pingviini jäätelötuuttien nimen muutosta mietitään. Nimivaihtoehtoina ovat tiettävästi mannerjäätikön lintu, valas tai jääkarhu.

Useat muutkin yhtiöt ovat tarkastelemassa tuotteitteinsa arvopohjaa. Makeisyhtiön aikanaan suurmenestykseen johtaneet kasvonpiireiden muovaamat lakritsi-irtokarkit nimettiin kansan keskuudessa nimellä Väyryset. Uusi nimi lienee Vanhaset. Keskustapuolue ainakin vaatii, että nimi kuuluu sen mandaattiin.

Janssonin kiusauksen uusi nimi on Ruotsalaiset uuniperunat kermalla ja anjoviksella höystettynä. Ruunebergin torttu sai uudeksi nimeksi Suomen kansalliskirjailijan vaimon leipoma perinnetorttu. Pekingin ankkaa kutsutaan jatkossa ytimekkäästi nimellä Uutisankka. Mozartin kuulat ovat jatkossa nimeltään Säveltäjämestarin mukaan nimetyt suklaapallerot. Ranskalaiset perunat saavat nimekseen jatkossa EU:n jäsenmaan öljyssä paistamat suikaleperunat (French fries = EU fries). Venäläiset suolakurkut saavat nimekseen Vähintään vuoden ajan hapatetut suolakurkut, joita pystyy syömään vain vodkan kanssa.

Meillä aikaisemmin suosittujen Karjalan piirakoiden nimeä ei ole tarvinnut muuttaa Itä-Suomen piirakoiksi. Tämä johtuu siitä, että niitä kutsutaan jo nykyisin Imatran tai Vuoksen piirakoiksi tai joutsenolaisiksi. Porissa sen sijaan on käyty kovaa nimikiistaa suositusta paikallisesta
makkarahampurilaisen nimesta. Sehän on tunnettu nimeltään Porilainen. Grillien pitäjät kiistelevät
uudesta nimestä. Siis, pitäisikö sen olla Porin Ässät, Porin Jazz vai pelkkä makkarapurilainen ? Sano sinä !

Ei kommentteja: