tiistai 2. kesäkuuta 2020

Maailman ja kotimaan virtauksia

Venäjän vielä valitsematon tsaari Putin aikoo valituttaa itsensä seuraavaksi 12 vuoden ajaksi maan johtajaksi. Venäjän perustuslakia rukattiin ja nyt kansa saa antaa perutuslain muutokselle siunauksensa. Tämä tapahtuu 1. heinäkuuta koronaepidemiasta huolimatta. Tämän jälkeen kansa saa vapaasti valita Putinin jatkokausille. Itsevaltiaat ovat yleensä siivonneet opposition maan alle. Niin myös Venäjällä. Oikeastaan ainoa ihmetystä herättävä seikka on se, miksei Putin halunnut valita Putinia valtaistuimelle koko loppuelämäkseen. Virallinen selitys on tietysti demokratia. Demokraattisessa maassa kansa saa päättää eli valita oman Putininsa. Hyvä niin, mutta länsimaissa omaksuttu demokraattinen järjestelmä on toinen. Meillä kansa voi valita erilaisista puolueista, opposition ja hallituksen puolueista tai jostakin muusta puolueesta. Samoin presidentti voi olla ehdokkaana mistä puolueesta tahansa. Se on aivan liian vaikea ja arvaamaton demokratia Venäjälle, tälle yksinvaltaisen perinnön kanssa kamppailevalle maalle.

Kiinan kansankongressi hyväksyi tiukennetun turvallisuuslain. Sillä on tarkoitus pistää aisoihin Hong Kongin autonomian ilmiöt kuten Kiinan arvostelu ja siihen liittyvät mielenosoitukset. Yhdysvaltain presidentti Trump uhkasi kovilla toimilla, mikäli Kiina hyväksyys lain. Nyt USA:ssa on alkanut valtaisien mielenosoitusten vyöry. Yli 40 kaupungissa on osoitettu mieltä, tuhottu omaisuutta ja poltettu taloja. Trump on uhannut ampua mielenosoittajia ja kutsuu apuun armeijan joukkoja. Pää on tullut vetävän käteen. Omat koirat purivat.

Samainen Trump halusi järjestää G7 maiden huippukokouksen kesäkuussa. Saksan ilkeämielinen pääministeri Merkel ilmoitti ykskantaan, ettei halua tavata Trumpia. Syksyllä järjestettävään kokoukseen Trump haluaisi kutsua Venäjän virkaveli Putinin. Kanadan pääministeri Trudeau ilmoitti puolestaan, ettei hyväksy tätä. Venäjä on pistetty pihalle tästä huippukokouksesta Krimin miehityksen
takia. Trump vastasi, että tämä huippukokous on aivan liian vanhanaikainen. Ei mene ihan kuten Stömsössä tämä trumpittaminen.

Tampereen ratikka alkaa kulkea ensi vuoden syksyllä. Kuljettajia palkkaa VR, joka voitti asiaa koskevan kilpailutuksen. Kuskien palkka ei kuitenkaan päätä huimaa. Lähtöpalkka on vain 2070 €/kk. Päälle tulevat ilta- ja sunnuntailisät sekä mahdollinen henkilökohtainen lisä. Näiden myötä palkka voi nousta 2500 €. Veljet ja siskot VR:n junissa saavat 4000-5000 € kuukausiliksaa. Mutta juna onkin ihan eri peli kuin ratikka. Vaikka molemmat kulkevat raiteilla, junien huippunopeus on yli 150 km tunnissa ja matkustajamäärä voi olla yli tuhannen, yleensä ainakin useita satoja. Ratikka liikkuu turvallisella viidenkympin huippunopeudella ja väkimääräkin on tuntuvasti pienempi. Silti palkkaero on kohtuuttoman suuri. Leipäähän ne syövät ratikkakuskitkin ja laittavat joskus leivän päälle siivun juustoa tai makkaraa.

Facebookin työntekijöistä osa on tehnyt virtuaalisen ulosmarssin työpaikaltaan. Työntekijöiden nettisivuilta löytyy ilmoitus, jossa vastustetaan Facebookin johdon toimettumuutta Yhdysvaltain presidentin Trumpin kirjoituksista. Facebookin johdon tulisi sensuroida Trumpin väkivaltaisia mielipiteitä ja suoranaisia vääristelyjä. Facebookin omistaja Zuckenberg on puolustautunut sanomalla, että erilaisia mielipiteitä tulee saada ilmaista. Tosiasiassa Trmpin kannattajia on Yhdysvalloissa siinä määrin paljon, ettei Zuckenbergillä ole varaa menettää niin suurta määrää asiakkaista Trumpin pölinästä huolimatta. Niinhän se on. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Oli ne laulut sitten minkälaisia tahansa.

Bundesliiga avattiin pari viikkoa sitten. Saksalaiset tv-katsojat ottivat suosikkilajinsa ilolla ja intohimolla vastaan. Paria ensimmäistä kierrosta seurasi televisiosta reilu 6 miljoonaa katsojaa. Otteluiden katsomothan ovat olleet tyhjonä, sillä peleissä ei sallita yleisöä. Nyt kuitenkin katsojaluvut ovat pudonneet hieman yli miljoonaan katsojaan. Syynä on se, että otteluita televisioiva SKY-yhtiö näytti kaksi ensimmäistä kierrosta maksuttomilla kanavilla, mutta siirsi ottelut tämän jälkeen maksullisille kanaville. Tämä näyttää, ettei saksalaisten rakastama jalkapallo ole ihan niin rakas että siitä kannattaisi maksaa. Sitäpaitsi Saksassa on yli 80 miljoonaa asukasta. Siihen suhteutettuna määrät eivät ole kovinkaan suuria.

Ei kommentteja: