keskiviikko 11. elokuuta 2021

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista

 Maailmassa mikään ei ole pyhää. Entinen maailman rikkain mies, Bill Gates, on pudonnut maailman viidenneksi rikkaimmaksi mieheksi. Jopa Mark Zuckenberg on mennyt Gatesin ohi. Tosin tiistaina Gates oli jälleen mennyt Zuckenbergin ohi. Omaisuus on vain 132 miljardia dollaria. Syynä ”köyhyyteen” on avioero. Vaimolle napsahti reilu kolmen miljardin dollarin osakepotti avioeron jälkipyykin pesussa. Pariskunta sanoo eron olevan peruuttamaton. Samalla Gates on katunut/harmitellut mennyttä yhteydenpitoa seksuaalirikoksista tuomittuun ja jo edesmenneeseen Jeffrey Epsteiniin. Liekö avioeron syy näissä Epsteinin alaikäisiin kohdistuneissa rikoksissa. Mene ja tiedä. Englannin prinssi Andrew on joutumassa oikeuteen juuri näistä syistä.

New Yorkin pormestari demokraatti Andrew Cuomo on eronnut tehtävistään. Lukuisat naiset ovat syyttäneet Cuomoa ahdistelusta. Myös presidentti Biden on kehottanut miestä eroamaan. ” Parasta mitä nyt voin tehdä”, sanoi Cuomo lehdistötilaisuudessaan. Raportin mukaan yksitoista naista on syyttänyt Cuomoa ahdistelusta. Cuomoa pidettiin aiemmin yhtenä vakavimmista demokraattien presidenttiehdokkaista seuraavissa vaaleissa.

Afganistanissa talibanit ovat vallanneet useita pohjoisen kaupunkeja. Nyt on alettu pelkäämään jo pääkaupunki Kabulin siirtymisestä talibanien hallintaan. Asiantuntijat pitävät sitä mahdollisena ja jopa todennnäköisenä kolmen kuukauden kuluessa. Yhdysvaltain presidentti Biden päätti jatkaa Trumpin linjoilla ja kotiutti yhdysvaltalaiset sotilaat Afganistanista. Molempien mukaan talibanien terrorismi ja kaksoistornien tuhoamiseen liittyvät uhat ovat ohi. Yhdysvallat ei voi olla loputtomiin Afganistanissa säätelemässä maan hallitsemista. Sisällissota ja talibanien valtaan nousu ei ole mikään yllätys. Näyttää käyvän jälleen sama kuin aiemminkin. Maan hallitseminen siirtyy kovan linjan islamistien haltuun. Maan ihmisoikeudet ja naisten asema heikkenee ja saria-lait tulevat jatkossa säätelemään ihmisten elämää. 

Liettua rakentaa raja-aidan Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Syynä ovat Valko-Venäjän lähettämät pakolaiset. Aita tulee olemaan neljä metriä korkea piikkilanka-aita. Aidan pituus on 500 kilometriä. Mailla on yhteistä rajaa 670 kilometriä. Latvia on julistanut Valko-Venäjän vastaiselle rajalle hätätilan. Rajavartija ja sotilaat voivat pidättää sen nojalla kenet tahansa maahanmuuttajan. Puolan rajalla on myös ollut enemmän Valko-Venäjältä tulleita maahanmuuttajia. Puola ei ole kuitenkaan vielä tehnyt rajoillaan mitään uusia ratkaisuja. Puola antoi turvapaikan Tokion kisoista loikanneen valko-venäläiselle naisurheilijalle.

Koululakoilla maailman kuuluisuudeksi noussut Greta Thinberg poseeraa uuden muotilehden Vogue Skandinavian kannessa. Lehti haluaa olla ajan hengessä mukana. Ilmaston muutos on päivän sana. Vogue ilmestyy vain ja ainoastaan netissä. Thunberg tuomitsee pikamuodin ja kannattaa kestävää vaatetuotantoa. Pikamuoti on osaltaan lisäämässä maailman päästökuormitusta. Thunberg on lehden päätoimittajan mukaan suuri luonnon rakastamisen, kestävyyden harjoittamisen ja ujostelemattoman pelottomuuden ruumiillistuma. Thunberg ei itse pidä julkisuudesta eikä halua esiintyä johtajana. Hän näkee roolinsa osana ruohonjuuritason liikettä. Hän ei myöskään vihaa vihaviestien kirjoittajia vaan pyrkii ymmärtämään heitä.

Kale on happamena. Urheilun pitkäaikainen vaikuttaja ja jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on tyytymätön suomalaisten saavutuksiin Tokiossa. Monet urheilijat yllättivät ja tekivät hienoja tuloksia, mutta kokonaisuudessaan tulos oli huono. Syitä Kummola hakee menneisyydestä. Huippu-urheilun kehittämistyöryhmä väsäilli aikoinaan paperilappuja ja suunnitelmia toimiston seinille, mutta muutoksia ei tullut urheilun käytäntöihin. Urheilulle myönnetyt rahat katoavat matkalla jonnekin ja urheilijat ja heidän valmentajansa jäävät nuolemaan näppejään. Rahaa tarvitaan lisää ja sitä on saatava lisäämällä sponsorituloja. Tässä suhteessa Kummola on aivan eri linjoilla kuin puoluetoveri ja Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori. Toivon mukaan liikunnan ja urheilun rahat siirretään valtion budjettiin, jolloin niiden käyttöön päästään vaikuttamaan paremmin.

Ei kommentteja: