lauantai 14. elokuuta 2021

Värinää ja parran pärinää

Norjan urheilussa kuohuu. Ei, Warholm eikä Ingebrigtsen eivät ole jääneet kiinni dopingista. Kyse on naisten beach volley-pelaajien kilpailuasuista. Liitto vaatii, että pelaajilla on pelissä pienet bikinihousut. Takapuolen muodot näkyvät näissä housuissa paljaana. Sen sanotaan kuuluvan rantapalloiluun. Beach on ranta. Rannalla ollaan uikkareissa. Tätä mieltä on rantapalloilijoiden liitto. Pelaajat ovat sitä mieltä, että pelaajien pitää saada itse valita rantahousunsa. Nyt muiden lajien urheilijat ovat liittyneet keskusteluun. Myös muissa lajeissa kuten yleisurheilu ja uinti, naisten urheiluasut ovat paljastavia ja kaikki urheilijat eivät halua kuulla kommentteja somessa heidän vartaloistaan. Saadaanko nähdä urheilun oma Meetoo-kampanja ?

Norjan urheilussa kuohuu. Ei, kyse ei ole Terese Johaugin dopingista. Bergeniläisen jalkapallojoukkueen Brannin pelaajat innostuivat juhlimaan (ryyppäämään) viikonloppuna kotistadionillaan. Mukana oli seitsemän naistakin, joten seksiäkin harrastettiin. Seksiskandaali ! Kaiken lisäksi poliisi on aloittanut tutkimuksen seksuaalirikoksesta. Koko juttu tuli julkisuuteen ja Norjan jalkapallosarjassa viimeisenä olevan Brannin johto joutui kovan paikan eteen. Edessä on vielä tärkeä peli sunnuntaina. Kahdelletoista pelaajalle pitäisi varmaan antaa joitakin seuraamuksia, mutta peliäkin pitäisi jonkun pelata. 

Ex-hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö on suominut suomalaisten kehnoa menestystä Tokion olympialaisissa. Kyrön mukaan syynä on lasten ja nuorten siirtyminen joukkuelajeihin. Samoin urheiluresurssit ovat menneet joukkuelajeihin. Jääkiekkomoguli Kummola ei allekirjoita Kyrön ajatuksia. Kiekkoilijat eivät ole vieneet Kummola mielestä yhdenkään hiihtäjän mahdollisuuksia. Niin tai näin. Kyllähän tosiasiassa kunnat ja valtio ovat rahoittaneet satojen jäähallien rakentamista Suomessa. Onko se sitten oikein vai väärin ? Sinähän on kyse urheilun strategiasta ja arvoista. Mihin lajeihin halutaan panostaa. Ainakin halleissa on paljon porukkaa ja toimintaa.

Elokapina järjestää mielenilmauksen Tampereen Hämeenpuistossa. Porukka istuu kadulla ja on pysäyttänyt liikenteen. Elokapina vaatii, että hallituksen on aloitettava säännöllinen kriisitiedotus ja julistettava ilmastohätä. Lisäksi vedotaan, että kuntien on luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä, suojeltava alueensa hiilinieluna ja luonnon monimuotoisuutta. Hallitus ja kuntien elimet eivät ainakaan vielä tänään ole kokoontuneet käsittelemään vaatimuksia. Mielenilmaisusta ei ole tehty ennakkoon ilmoitusta, mutta poliisi turvaa paikalla sekä mielenosoittajien että kuntalaisten liikkumisvapautta. Jotain lievennyksinä Elokapina on kuitenkin valmis tekemään. Hälytysajoneuvon pääsevät tiesululla läpi. Tarvittaessa.

Talibanit ovat vallanneet lähes kaikki Afganistanin isoimmat kaupungit. Pääkaupunki Kabul on vielä hallituksen hallinnassa. Asia on periaatteessa afgaanien sisäinen asia. Suomi on luvannut ottaa 130 suomalaisia joukkoja avustanutta henkilöä turvaan Suomeen. Hyvä niin. Mutta, tuskin niin helpolla selvitään. Maassa on 32 miljoonaa asukasta ja nyt edessä häämöttää uusi palkolaisvirta. Kohta ihmisten virta lähtee kaikkialle maailmaan hakemaan turvaa. Lieneekö Valko-Venäjän presidentillä suunnitelmia tuoda pakolaisia maahansa ja sitä kautta naapurimaihin ja EU-maihin ? Pakolaisvirrat toteutuessa meillekin lienee tulossa satoja tai jopa tuhansia pakolaisia. Hallitus ja ulkoministeri Haavisto pääsevät pohtimaan muitakin asioita kuin koronaetäisyyksiä. Oppositiossa perussuomaiset ja kokoomus voivat heittää halvalla kritiikkiä hallituksen toimille. Olivatpa ne mitä tahansa.

Nyt se on sitten tapahtunut. Perussuomalaiset ovat hallituskelpoisia. Asia varmistui kun nainen, Riikka Purra, valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Aikaisemmin hallituskelpoisiksi ovat muuttuneet demarit, kepu, vasemmisto, vihreät, kristillisdemarit ja ruotsalaiset. Siis lähes kaikki eduskuntapuolueet. Vain kokoomus ja harkimot-nyt eivät ole hallituskelpoisia. Vielä ! Eikä muuten uusi Valta kuuluu kansalle-puoluekaan ole hallituskelpoinen.

Rovaniemellä kamppaillaan lisääntyneiden koronatartuntojen kanssa. Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa todettiin iso joukko tartuntoja. Neljällä eri leirillä olevista 262 poimijasta 70 % on todettu tartunta. Siis yli 180 henkilöllä. Nyt tartunnan saaneet poimijat on asetettu karanteeniin. Asiasta tekee erikoisen se, että Rovaniemellä järjestetään ensi viikonloppuna Jukolan viesti, johon on tulossa 12.000 suunnistajaa. Lisäksi tuhansien huoltajien ja avustajien tukijoukko. Ei niin, että marjanpoiminta ja suunnistajat kohtaisivat. Mutta eri puolilta Suomea tulevien suunnistajien joukossa saattaa olla koronaa, joka leviää tällaisessa populaatiossa helposti. Lapissa ei ole mitään koronarajoituksia. Vielä !

Metsästyskausi alkoi tiistaina. Aluksi lähdetään liikkeelle kyyhkyn ja peltohanhen metsästyksellä. Naiset ovat tulleet mukaan metsästykseen. Vuosituhannen alussa naisia oli neljä prosenttia metsästäjistä. Viime vuonna heitä oli jo 9 prosenttia. Kaksi kolmasosaa eli 200.000 metsästäjää kaikista metsästyslupien haltijoista kävi viime vuonna metsästämässä. Korona ei ole vaikuttanut metsästäjien määrään.

Ei kommentteja: