maanantai 16. elokuuta 2021

Hyvääkin on tarjolla

 Olen sen verran ikäloppu, että ajokortin voimassaolo päättyy syksyllä ja uusi kortti pitää hommata. Ainakin, jos aikoo ajella autolla vielä talvella ja ensi vuonna. Traficom lähetti minulle kesällä asiaa koskevan kirjeen. Netissä asian hoitamisen ohjeistus vaikutti epäselvältä. Lääkärintodistuksen tarpeesta ei saanut aikein selvää. Hakemuksen jättämiseenkin oli useampia mahdollisuuksia. Varaudun valokuvaukseenkin, noin henkisesti. Viime viikolla rohkaisin mieleni ja menin Traficomin sivuille. Täytin lomakkeen ja maksoin 22 euroa. Tänään posti toi kuoren, jossa oli uusi ajokorttini. Kuva ja kaikki. Vanha passikuvat oli uudessa ajokortissa. Nostan hattua, annan 10 pistettä ja papukaijamerkin, kerron kavereille ja kirjoitan blogiin. Loistavaa ja yksinkertaista palvelua ! Kerrassaan helppoa. Puhutaan paljon digitalisaatiosta. Tässä hieno esimerkki, jonka avulla elämä voi tulla yksinkertaisemmaksi. Jopa tällaiselle vanhuksella kuten minä.

Taloustavaraliike Tokmanni lanseerasi tästä päivästä alkaen Tokmanni klubin. Se on asiakasklubi, jonka kautta houkutellaan vakioasiakkaita. Avajaistarjouksena kaikille klubilaisille tarjotaan 10 % alennusta seuraavista ostoksista. Jatkossa nähdään, mitä kaikkea klubilaisille tarjotaan. Lähdin nimittäin heti laakista mukaan. Tokmannista olen ostanut juomia, makeisia, elintarvikkeita, pesuaineita, vaatteita, kasveja, kynttilöitä. Tarjoustuotteita kaikki tyyni. Olen kyllä samanlaisessa suhteessa myös K-kauppaan, S-ryhmään, Lidliin, ResQ Clubiin, Veikkaukseen ja Tradekaan. Olen tällä tavoin keskuskauppojen orja. Jonnekinhan ne pienet eläkerahatkin on törsättävä. ”Järjen veit ja minusta orjan teit.”

Tampereen Tesomalta pääsee nyt suoraan keskustaan junalla. Aivan liian vähän huomiota saanut uudistus vie tesomalaisia hetkessä cityyn. Rautatie on ollut paikalla iät ajat. Nyt tehtiin seisake ja junat vievät ja tuovat asukkaita molempiin suuntiin. Myös nokialaiset pääsevät nopeasti Tampereelle. Vuoroja on 32 päivässä. Tämä ei maksanut satoja miljoonia. Vain 4,2 miljoonaa. Voisikohan näitä muitakin rataosuuksia hyödyntää ja kehittää paikallisliikennettä ? Ratikka on saanut elämää suuremman maineen, mutta tässä olisi yksinkertainen ja edullinen ratkaisu Lempäälän, Kangasalan ja Ylöjärven suuntaan.

Hallitus on parantamassa kotitalousvähennyksen etuutta. Kotitalous- ja hoitotyöstä saa 60% tuen ensi vuonna. Satasen omavastuu säilynee kuitenkin. Kodin remontteja edun laajentaminen ei ilmeisesti koske. Siihen saa tänä vuonna (ja ensi vuonna) 40% tuen valtiolta. Ensi vuonna kannattaa miettiä esimerkiksi kotiin palkattavan siivoojan tai siivousfirman palveluja.

Tampere sai uudet pormestarit ja muut kunnan pomot. Pormestariohjelmakin on tulossa. Sen mukaan veroäyri pysyy nykyisen suuruisena. Mikäli hintojen nousu korottaa elinkustannusindeksiä, ensi vuodeksi on luvassa saman suuruinen eläke kuin tänäkin vuonna. Ehkä jokunen euro enemmän. Siinä ovat näköalat eläkeläisen palkkaneuvotteluihin. Syksyn palkkaneuvottelut alkavat pian ja niitä ennakoidaan vaikeiksi. Meidän eläkeläisen osalta tilanne on toinen. Mitään neuvotteluja ei käydä. Otetaan mitä annetaan. Pelätään pahinta ja iloitaan muutamasta eurosta. Niin pientä piiperrystä on tämä elämän pyörä. Kivat kuitenkin sille !

Sataa, sataa, sataa ! Mukavaa toisaalta, kun on vähän vilpoisempaa. Lämpöä on kuitenkin vielä tulossa ennen syksyn synkkyyttä. Tällaista lupailevat sääprofeetat. Täällä odotellaan vielä lämmintä takakesää. Terassillakaan ei ole tänä kesänä uskaltanut piipahtaa. Antakaa, meteorologit, pari hellepäivää ! Käväisemme pikapikaa olusilla, vaikka esimerkiksi Peltsun saluunan pihalla olevalla terassilla.

Tein perunapaistoksen uunissa. Kuorin kymmenen isohkoa perunaa ja keitin niitä vartin suolatussa vedessä. Kuullotin pannussa yhden hienonnetun sipulin ja valkosipulin kynnen. Laitoin perunat voideltuun vuokaan sipulien kanssa. Murskasin perunoita osittain soseeksi. Osa perunoista jäi peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Lisäsin puoli desiä perunoiden keitinlientä, 2 dl kermaa, 50 gr voita sekä suolaa ja pippuria kevyesti. Paistelin perunasosetta uunissa reilun puoli tuntia 200 asteessa. Sen jälkeen annoin paistoksen tekeytyä uunissa vielä vartin. Maukas ja aika kevyt lisäke. Lihapullien, nakkien ja salaatin kera mukava vaihtoehto keitinperunoille ja lohkoperunoille. Nimeksi voisi laittaa vaikka Peltsun perunat.

Ei kommentteja: