torstai 26. elokuuta 2021

Politiikkaa vai bisnestä ?

 Hallituspuolueiden puheenjohtaja sopivat budjettiasioista keväällä. Eräs sovituista asioista oli valtion tieteeseen osoittaminen määrärahojen vähentäminen. Nyt elokuussa Tiedeministeri Kurvinen kertoi sitoutuneena puheenjohtajien sopimaan supistukseenmpohjalaisella tyyneydellä. Tämän jälkeen Vihreät ovat ihmetelleet ministeri Kurvisen puheita. Eikö Tiedeministerin pidä vaatia määrärahoja tieteelle eikä tyytyä tehtyyn sopimukseen. Sitten Vasemmisto ja Vihreät ilmoittivat, että he tulevat vaatimaan tiedemäärärahojen palauttamista  tulevissa varsinaisissa budjettineuvotteluissa. Sanomattakin on selvää, miten selvä asia tämä on. Tämä on politiikkaa.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook saa tällä viikolla palkkion yhtiön hyvästä tuloksesta. Palkkio maksetaan Applen osakkeina. Niitä annetaan Cookille 5 miljoonaa kappaletta. Osakkeiden arvo on tällä hetkellä 750 miljoonaa dollaria. Tämä on selvää bisnestä Applen toimintapolitiikan mukaisesti.

Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi on antanut New York Timesilla haastattelun. Hän kertoo olevansa pahamaineisessa vankilassa, jossa aiemmin on ollut hyvin paljon väkivaltaa. Nyt ei ole ollut väkivaltaa ainakaan Navalnyitä kohtaan. Sen sijaan hän joutuu päivittäin katsomaan televisiosta kahdeksan tuntia putkeen. Hallituksen TV-kanavia ja valtion propagandaohjelmia. Mikäli mies nuukahtaa, vartijat herättävät ja pakottavat katsomaan telkkua. Bisnestä tämä ei ole, eikä vaikuta oikein perinteiseltä politiikaltakaan. Vai onko sittenkin ? Venäläistä uuden tyyppistä politiikkaa Kremlin vastustajien ohjaamiseks valtion päälinjoille. Oppositiojohtajia opetetaan hyville tavoille musertamalla mieltä ja tahtoa. Eikös se ole politiikkaa ? Vai onko se sittenkin väkivaltaa ?

Maailman paras suomalainen elokuvaohjaaja Renny Harlin on peruuttanut St. Tropezissa suunnitellut häät.. Häihin oli jo ehditty kutsua lähes kaksi sataa vierasta, mutta häät päätettiin peruuttaa koronapandemian vedoten. Häät liittyivät uuteen Harlin TV-ohjelmaan. Tosiasiassa Renny ja Johanna Harlin menivät naimisiin jo keväällä. Tämä häähässäkkä on päivänselvää bisnestä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo vaati hallituksen budjettisuunnitelmiin kulukuuria. Samassa yhteydessä Orpo vaati tiedemäärärahojen palauttamista budjettiin. Lisäksi  Orpo vaati hallitukselta lisämäärärahoja poliisien palkkaamiseksi. Sanomattakin on selvää, että kyse on politiikasta. Edelliseen verrattuna tämä politiiikka on erilaista kuin edellinen. Tämä on oppositiopolitiikkaa.

Elinkeinoelämä ja sen edustajat eduskunnassa ovat vaatineet koronapassin käyttöönottoa mahdollisemman pikaisesti. Passin avulla ravintoloihin, tapahtumiin, elokuviin ja muihin tilaisuuksiin voidaan ottaa rokotettuja ihmisiä. Vastuu tartunnoista ei ole järjestäjällä, se ei ole myöskään passin antajalla vaan se on, yllätys, yllätys, asiakkaalla itsellään. Näin saamme elinkeinoelämän pyörimään tehokkaasti korona-aikoina. Tämäkin on politiikkaa eikun bisnestä, eikun politiikkaa, vaikka sen ydinasia on bisneksen tekeminen.

Professori Heikki Hillamo on tutkinut Sote-uudistuksen keskeisiä asiantuntijatietoja. Keskeisiä keinoja olivat itsepäisyyden ja auktoriteettiin vetoamisen keinot. Hiilamon mukaan uudistuksessa pelkkä monipuolinen tieto ei takaa yksiselitteisiä ratkaisuja ongelmiin eikä valmistelijoiden tai päättäjien ole helppoa erottaa tutkittua tietoa ja auktoriteetteihin perustavia kantoja toisistaan. Tämä on myös politiikkaa mutta taustalla on osittain myös eri intressipiirien bisnes.

”Työhön kannustamiseksi opiskelijoiden opintotuen tulorajaa pitäisi korottaa, eläkeläisen tuloverotusta huojentaa ja muualta maailmalta tulevien osaajia kannustaa yrittäjyyteen.” Näin sanoo Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko. Huomionarvoista on sana ” pitäisi”.  Nyt on puolueiden kesäkokoukseen aika, jolloin puhutaan ” politiikkaa”.


Ei kommentteja: