torstai 4. elokuuta 2022

Hyviä uutisia tänäänkin

 Ministeri Saarikko lupaa lapsiperheille ylimääräistä lapsilisää. Ihmekös tuo, kun puolet hallituksen ministereistä ovat lähiaikoina saaneet jälkikasvua. Myöskin Suurituloisten Lapsiperheiden Liitossa iloitaan Saarikon avauksesta. Liitossa vakuutetaan, että raha tulee tarpeeseen. Näin oman lapsen sijoitustileille voidaan laittaa lisää liksaa kasvamaan korkoa eikä sitä törsätä turhiin energiajuomiin, reppuihin tai farkkuihin.

Hyviä uutisia Kokoomuksen ja Demareiden puoluetoimistolle. Kokoomus johtaa galluppeja 23,4% kannatuksella ja Demarit puuskuttaa perässä 20,3% kannatuksella. Perussuomalaiset eivät juhli tänään reilun 16% kannatusta puhumattakaan Keskusta 11% kannatustaan. Toiset tulee kaukaa perässä, kuten Tapparan laulussa lauletaan.

Inflaatio voi olla joidenkin näkökulmasta hyvä uutinen. Työeläkkeiden indeksi perustuu 80% elinkustannusten nousuun ja 20% palkkojen nousuun. Nyt näyttää siltä, että lokakuussa hinnat nousevat lähemmäs 8-9%, palkat pari prosenttia. Sehän tietäisi työeläkkeisiin jopa 7% korotusta. Prosentuaalisesti korotuksesta iloitsevat erityisesti suuria työeläkkeitä saavat. Kolmen tonnin eläke nousee pari sataa ja neljän tonnin eläke melkein kolme sataa. Siinä palkansaajat ovat ihmeissään.

Ymmärränkö oikein, että inflaatio pienentää reaalilainoja. Siis teoriassa, mutta myös käytännössä. Riippuu toki korkojen noususta. Mutta jos korot nousevat maltillisesti. Jos palkka nousee huomattavasti. Eikö silloin velan reaaliarvo pienene. No,  en ihan ymmärrä onko tämä inflaatio velallisille hyvä uutinen vai huono. Miten käy valtion 155 miljardin velan reaaliarvon ?

Bensan hinta laskee laskemistaan. Nyt ennakoidaan jo, että hinta saattaa painua alle kahden euron. Ehkä jo ensi viikolla. Kun kaikki kallistuu, bensan hinta se vaan laskee. Tässähän pitää alkaa taas ajelemaan autolla ja jättää nysse väliin.

Syksy jo saa ja koulut alkavat. Siitä vahvana esimerkkinä on OAJn saapuminen median eteen. Perinteisesti OAJ on huolissaan elokuun alussa opettajien palkoista, kesälomista,  työssäjaksamisesta, työtehtävistä, työn arvostuksesta, luokkakoosta, oppimateriaalien määrästä, etäopetuksesta, luokkaopetuksesta, täydennyskoulutuksesta, syys-, talvi- ja hiihtolomasta, koulujen homeongelmista, avustavan henkilökunnan määrästä ja kesän loppumisesta liian aikaisin joka vuonna. Ja nyt tänä vuonna OAJ nostaa esiin koronasta palautumisen. Opettajat eivät ole palautuneet. Kaikesta tästä huolimatta iloisia uutisia kaikille koululaisille. Se alkaa taas, eikä ainakaan ensialkuun etänä. Sitäpaitsi, onhan se iloinen asia, että meillä on edes yksi ammattijärjestö joka ilmaantuu mediaan vuodenaikojen mukaan.

Tulevana viikonloppuna järjestetään Kalevan kisat ja Jyväskylän ralli. Nyt on  urheilun ystävien syytä juhlia. Sitä paitsi Suomi lähettää yleisurheilun EM-kisoihin 70 urheilijaa. Jostain mäen notkelmista ja perämetsistä on löydetty urheilijoita joka lajiin. Eiköhän sieltä tule jopa pronssimitali. Sitäpaitsi SUL ei ole rahapulassa. Päinvastoin rahaa on niin paljon, että kisoihin saavat kaikki kynnelle kykenevät matkalipun. Ehkä jotkut myös paluulipun. Rahaa on kertynyt koronan takia. Ei ole urheiltu, mutta valtio on tukenut roimilla avustuksilla. Ihan kuten laitosteattereita, oopperoita ja orkestereita.

Yhdysvallat on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Natojäsenyyden. Mitä noista  kahdestakymmenestä yhdeksästä muusta maasta, kunhan USA tekee sen ! Kohta olemme jäsen ja sen kunniaksi Helsinkiin saapui yhdysvaltalainen maihinnousutukialus. Siinä on pituutta melkein kolme sataa metriä ja miehistöä pari tuhatta sotilasta. Vierailun jälkeen harjoitellaan sotimista Hangon saaristossa. On se niin iloista ja turvallista tämä NATOn toiminta. Ennen oltiin NL etupiiriä, mutta nyt USAn etupiiriä. Niin se maailma muuttuu.



Ei kommentteja: