perjantai 26. elokuuta 2022

Yleisurheilijoita väsyttää

 Lausannessa järjestetyissä timanttiliigan kisoissa olivat mukana myös suomalaiset EM-mitalistit. Menestys ei ollut kuitenkaan suuren suuri. Urheilijat valittivat väsymystä. Olihan takana kahdet arvokisat MM-kisat Eugenessa ja EM-kisat Münchenissä. Niin ja välissä kotoiset Kalevan Kisat. Eikä unohdeta Paa Nurmi-Gamesia Turussa tai GP-kisoja eri puolilla Suomea. Vielä on edessä perinteinen Ruotsi-ottelu. Koronatauon jälkeen arvokisoja on siten ollut runsaasti tällä kaudella. Yleisurheilun monissa lajeissa suoritus kestää alle minuutin. Yhteensä viisi-kuusi minuuttia /kisa. Poikkeuksena pitkän matkan juoksut ja moniottelut.

Monissa muissakin urheilulajeissa on raskasta. Pyöräilyssä ajetaan joka kesä perinteiset Italian, Ranskan ja Espanjan ympäriajot. Parasta aikaa menossa on jälkimmäinen eli Espanjan Vuelta. Näissä ajoissa ajetaan 21 päivänä kilpaa erilaisissa maastoissa. Tasaisella, maastossa, vuoristossa, asfaltilla, kivikossa jne. Myös kelit vaihtelevat. Yhden päivän reitti on pituudeltaan 150-200 km. Siihen menee aikaa 4-5 tuntia. Parhaat ajavat koko ajan kärkijoukossa. Kovia päiviä voi tulla siten kesällä 63 päivää ja kun se kerrotaan 4,5 tunnilla päivittäisellä kisalla saadaan urheilusuorituksen kokonaisaika, joka liikkuu 300 tunnin kieppeillä. Se voi olla väsyttävää.

NHL jääkiekkoa pelataan yleensä 80 ottelua. Parhaat jatkavat playoff-otteluissa ja joutuvat tahkoamaan noin sata ottelua. Kausi kestävän noin 9 kuukautta. Parhaat pelaajat ovat jäällä hieman yli 20 minuuttia/ottelu.  Huipputasoista peliä kertyy kaudessa laskennallisesti noin 33 tuntia. Lisärasituksena ovat koko kauden jatkuvat lentomatkat ympäri Yhdysvaltoja ja Kanadaa.   Kotimaisessa sarjassa pelataan kolmanneksen vähemmän ja tasokin on hidastempoisempaa.

Ymmärrän hyvin Mäkelää, Etelätaloa, Murtoa ja kumppaneita. Väsyttää ! Kausi on ollut pitkä ja kovia kisojakin on ollut kesällä lähemmäs kymmenen. Puhumattakaan harjoittelukaudesta, hallikaudesta ja matkustelusta. Urheilu ja varsinkin kilpaurheilu on rasittavaa. Ei ihme, että väsyttää. Onneksi kausi alkaa olla pulkassa ja voi alkaa miettimään ensi kautta.

Minuakin väsyttää, kun käyn kävelemässä kolmen vartin lenkin kaksi kertaa päivässä. Kaikki on niin suhteellista.

Ei kommentteja: