maanantai 1. heinäkuuta 2024

Railakas heinäkuu

 Heinäkuu on alkanut reippaissa merkeissä, enkä tarkoita nyt ulkoilua. EUn puheenjohtajamaana aloittaa Unkari. Sehän on EUn paha poika. Haluaa oikeuslaitokseen poliittiset tuomarit, vastustaa Venäjän pakotteita ja jakaa EUn avustuksia korruptoituneiden poliitikkojen kautta. Mitä loppuvuodesta tulee Viktor Orbanin johtaessa Unionia ? Voi vain arvailla. 

Ranskassa laita/äärioikeisto voitti parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Siinä valittiin kymmenes osa parlamentin edustajista. Toisella kierroksella tapahtuu varsinainen vaali. Nyt ennakoidaan pääministerin tulevan oikeistosta mikäli enemmistö parlamentista tulee siltä laidalta. Presidentti Macronin koalitio on jäämässä pronssisijalle. Mitä Ranskassa tapahtuu vaalien jälkeen ? Ranska on ollut EUn johtavia maita Brittien exitin jälkeen. Kuinka kauan ?

Britanniasta kuuluu kummia. The Economist, Sunday Timesilla ja Financial Timesilla sanovat kannattavansa työväenpuolue Labouria seuraavissa vaaleissa. Perinteistä konservatiivipuoluetta lähellä olevat lehdet ovat saaneet tarpeekseen konservatiivien touhuista ja uskovat Labourin kääntävän Britannian talouden uusille raiteille. Vähän niinkuin Kauppalehti alkaisi kannattamaan demareita Suomessa.

Ottawasta kotiin passitettu suurlähettiläs Jari Vilen sai uuden homman. Hän on jatkossa ulkoasiainneuvos, joka hoitelee Aasian alueiden maiden seurantaa kotimaassa. Näin kivasti kävi häirinnästä kiinni jääneelle Vilenille. Ensin kotiin ja sitten uusiin hommiin. Harvassa työpaikassa pomo pääsee suojatyöpaikkaan tällaisten tekojen jälkeen. Ulkoministeriössä näyttää hyvälle miehelle löytyvän aina jotain hommia. Onhan hän entinen ministerikin. 

Kansanedustaja Pekka Toveri laukaisi melkoisen mediapommin. Hän kertoi, että Suomi on sodassa ! Toveri selitteli kommenttiaan, että Venäjä käy hybridisotaa kaikkia länsimaista vastaa, joukossa myös Suomi. Se kuulostaa jo hieman erilaiselta, mutta epäilen Toverin tietävän varsin hyvin miten media kirjoittaa asiasta. Joka tapauksessa melkoinen uutinen lukea lehdestä Suomen olevan sodassa. Epäilen, ettei kyse ole sattumasta. Toveri haluaa myötätuntoa sekä käännytyslain käsittelyyn että puolustusvoimien määrärahoihin.  Astakommentteja on luonnollisesti kuultu puoluekentän vasemmalta laidalta.  Eihän tämä tunnu kovin asialliselta hommalta, oli tarkoitus mikä tahansa.

Reserviläisiä on eronnut kuluvana vuonna jo 2.500 miestä. Viime vuonna reserviläisiä siirtyi siviilipalvelukseen 1.650 miestä. Syynä tähän rynnäkköön ei ole kuitenkaan Pekka Toveri tai hänen puheensa vaan puolustusministeri Antti Häkkänen. Hän kommentoi, että reservistä eroaminen pitää kieltää. Häkkänen pyöritteli myöhemmin lausuntojaan, mutta myöhäistä pyyhkiä kun on jo housuissa. Tällä tahdilla  koko vuoden eronneiden määrä saattaa kohota yli neljän tuhannen. Siviilipalveluksen täydennyskoulutuspalveluksen päivien lukumäärää on jouduttu pudottamaan viidestä kolmeen päivään, jotta kaikki mahtuisivat mukaan.

Suomen olympiajoukkuetta on täydennetty lukuisilla urheilijoilla. Erityinen huomio kiinnittyy 13-vuotiaaseen Heili Sirviöön. Hän on maamme edustaja rullalautailussa. Sirviön toinen vanhemmista lähtee mukaan kisoihin. Hän on kautta aikojen Suomen nuorin edustaja olympialaisissa. Ei muuta kuin onnea ja menestystä Sirviölle. Vaikkei kultaa tulisikaan, ymmärrän nuoren urheilijan tulevaisuuden näkymät aivan eri tavalla kuin esimerkiksi konkari moukarinheittäjä Tervon ja monen hänen kaltaisensa tulevaisuuden.

Teemu ja Sirpa Selänne olivat kävelylenkillä, kun yht’äkkiä presidentti Alexander Stubb pyöräili heitä vastaan. Aivan mieletön sattuma, että Selänteet tapasivat kadulla presidentin. Sitä paitsi Teemu oli Stubbin kannattajaryhmässä pressanvaaleissa. No, ei mitään ! Otettiin kuva ja kerrottiin tämä ihana uutinen koko Suomen kansalle.

Mutta tämä on vielä pientä, sillä Jani Sievisen Felicia-tytär pääsi kuvaan Aleksander Stubbin kanssa uimahallissa. Nyt viimeistään huomataan, että presidenttimme on hyvässä tikissä ja pitää aktiivisesti huolta kunnostaan. Niin sitä pitää. Presidentti näyttää esimerkkiä kaikelle kansalle. Milloinhan presidentillä olisi aikaa tulla Herwoodin uimahallin kuntosalille ?

Elintarvikevirasto on antanut jo lukuisia kertoja Haminassa toimivalle ravintolalle huomautuksen pizzasuikaleiden käyttämisestä kinkkuina. Lapsikin ymmärtää, että jos tilaa kinkkua niin sen pitää olla kinkkua eikä pizzasuikaleita. Mitä siitä tulisi, jos joulupöydässä olisi kinkun sijaan pizzasuikaleita ? Varmasti kinkun myynyt kauppaketju joutuisi vähintään oikeuteen, tuomittaisiin maksamaan asiakkaalle korvauksia kivusta ja särystä. Pahimmassa tapauksessa tulisi ehdollista vankeutta puolitoista vuotta. Yli kahdesta vuodesta joutuu istumaan vankilassa eikä ehdollisella enää selviä. Mieti sitä ? Siis tämä haminalainen ravintola. 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Visan vastauksia odotellaan täällä kiivaasti!