tiistai 1. syyskuuta 2015

Terassin puunkyllästys

Minulla on sisäpihalla pieni puinen terassi. Se on kahdeksan neliön suuruinen. Päätin vetää siihen puunkyllästysainetta. Katselin netistä ohjeita. Puisen terassin vaivaan on kolme asiaa. Lahoaminen, home ja aurinko. Tämän takia puinen terassi tulisi suojata puunkyllästeellä. Paras kyllästysaine on puuöljy. Puuöljyssä on hyvä olla pigmenttiä, jotta se ehkäisee auringon valon aiheuttajalta kuivumisesta. Laitojen päät on hyvä maalata vahvasti, sillä laudan lahoaminen tapahtuu laudan päästä. Kosteus pääsee parhaiten sieltä puun sisään. Terassi on syytä pestä ennen maalausta Levä-ja homepesuaineella. Pesun jälkeen terassi huuhdellaan hyvin vedellä ja annetaan kuivua neljä tuntia. Sitten sen voi maalata puuöljyllä. Kannattaa maalata lauta kerrallaan, niin jälki on yhtenäinen. Puuöljy kuivuu kuivassa parinkymmenen asteen lämmössä 16 tuntia.

Tämän kaiken opin netistä. Sen jälkeen menin kauppaan ja ostin puuöljyä ja pesuainetta. Hintaa tuli yhteensä 25 euroa. Pensseli ja juuriharja löytyivät kotoa.

Ensin tyhjensin terassin. Harjasin terassin harjalla. Rapsuttelivat veitsellä varovasti isommat romppeet. Sitten sekoitin vettä ja homepesuainetta suhteessa 4:1. Jynssäsin juuriharjalla terassin läpikotaisin. Valelin kastelulannulla vettä laudoille, jolloin saippua ja mustat likavedet huuhtoutuivat pois. Annoin laudoitukset kuivua neljä tuntia. Sitten sävelin puuöljyä lauta kerrallaan, kunnes koko terassi oli kyllästetty. Puuöljyssä oli ruskea väriaine, vaikka nykyisin on muotia kyllästää harmaalla. Litran purkki riitti juuri peittämään koko terassin neliöt. Annoin terassin levätä seuraavaan päivään.

Hyvä tuli !

Ei kommentteja: