perjantai 15. huhtikuuta 2016

Bouillabaisse

Kyse on Marseillen kalastajien arkikeitosta, josta on tullut kuuluisa perinneruoka.  Aikoinaan kalastajat myivät kalansa torilla ja rippeistä keitettiin kalakeittoa. Erilaisia jäljelle jääneitä kaloja hyödynnettiin niin, että päistä, eväistä ja roskakalosta keitettiin liemi ja paremmat jalat lisättiin keittoon. Sitä menimme syömään vanhan sataman alueelle. Löysimme ravintolan nimeltä Chez Laura. Alkuruoaksi otin kuusi osteria. Nehän ovat kotilossa  olevia, eläviä limanuljaskoita, jotka maistuvat merivedeltä. Etelän herkkua. Sitten bulabeen ( Bouillabaisse) kimppuun. Kelletävässä kalaliemessä oli perunoita ja kolmea- neljää eri kalaa ja simpukoita. Lisänä tabascolla ja safarilla vahvistettua majoneesia. Täytyy rehellisesti myöntää, että keitto oli aika voimakkaan kalaliemen makuista. Edes hyvä leipä tai majoneesi ei saanut sitä paljon paremman makuiseksi. Siinä maistui sama 1600-luvun arkinen maku, jota olen kerran päässyt nauttimaan Porton linnan päivällisillä. Silloin tarjottiin kalaperunalaatikkoa alkuruokana ja pötsipataa pääruokana. Aidon menneisyyden makua oli tässäkin keitossa. Ei kuitenkaan kaduttanut, sillä hyvä valkoviini ja jälkiruokajäätelö oli erinomaista. Ja kokemusta rikkaampana lähetään koti-Suomeen. Koko komea kolmen lajin menu maksoi kahdelta 52 €, mukaanlukien pullon valkkaria. Suosittelen. Kyllä tätä kannattaa maistaa - kerran kymmenessä vuodessa, samoin kuin ostereita. Useammin nautittuna muistikuva jälkimausta voi haitata ateriointia.

Ei kommentteja: