keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Montpellier

Kirjoittaminen on jäänyt vähiin, kun on kohtuullisen paljon ollut menoja. Yritän muistella täällä Marseillessa viime viikkoa Montpellierissä.
Muutama esimerkki ja muistikuva tästä kivasta ja sopivan suuresta/pienestä kaupungista.
Place Comedie
Kaupungin keskeisin aukio ja sydän. Täältä kaikki alkaa ja tänne päättyy. Iso aukio, jossa kulkee kymmeniä tuhansia ihmisiä päivittäin. Reunoilla iso määrä kahviloita ja ravintoloita.
Polygone
Ostoskeskus lähellä edellistä. Pääosin vaateliikkeitä, mutta myös kaikkea muuta.
Antigone
Uusi asuinalue, jossa nykyarkkitehtuurin kukkia. Armeijalta vuonna 1978 saatu alue. Joka on beessin värinen ja avara.
Odysseus
Keskusta ulkopuolella oleva valtava kauppa- ja viihdekeskus. Kaikenlaisia kauppoja ja akvaario ja planetaario.
Beach
Palavas ja Grande Motte. Niiden välimatka on jotain alle 10 kilometria, mutta hiekkaa riittää molemmissa sekä niiden välillä.
Taidemuseo Fabre
Valtaisa museo, jossa pääosin 1500-1800 lukujen taidetta. Fabre itse oli montpellieriläinen, Esillä myös nykytaidetta jonkun verran.
Vanha kaupunki
Muutaman kilometrin leveä ja pitkä keskusta. Täynnä pieniä katuja, kauppoja, kahviloita. Hurmaava elämää sykkivä keskusta. Täällä kun kaikki, myös meidän apartementos eli kotihuoneisto.
Musiikkia
Rockstoressa oli pastisyhtiö Ricardin tilaisuus. Ilmaiset liput saatiin ovelta. Pari kovaa bändiäkin oli lavalla. Yleisöä 4-500. Tarjottiin maistiaisena kookos-Rikardia. Hyvää.
Kirjakahvilassa soitti bluesmies ja rumpali bluesia. Nimeä en muista eikä jaksettu kuunnella yhtä viinilasillista kauempaa. Yleisöä vajaa sata istumassa pöydissä tai jotain viisikymmentä.
Willie Carter Sharp oli pieni, tyylikäs ja vuoden vanha baari. Siellä veti jazzia Gael joku. Bändi oli hyvä ja vieraileva lihava vanha herra oli mainio puhaltamaan. Yleisöä täpötäyteen paikkaan mahtui vajaa sata. Hieno fiilis ja taidokkaita soittajia.
Puistoja
Peyroun puisto riemukaaren lähellä. Kukkulalla olevalta puistosta näkyi pitkälle moneen suuntaan. Hieno piknik-paikka. Lähellä yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa leppoisaa kasvua ja reheviä kasveja.
Taidetta
Lauantaina ja sunnuntaina 50 taiteilijaa ympäri kaupunkia päästä tutustumaan ateljeihinsa. Kävimme neljän luona. Hieno kokemus ja jollakin tavalla intiimi. Katutapahtuma Figuerolleain kaupunginosassa sunnuntaina. Katuteatteria, soittajia, kuoroja, sirkusta, kahviloita. Ihmisiä tuhansia ja taas tuhansia kadut täynnä. Hieno kokemus, kun yhden kapean ladun terasseilla lauloi kaksi eri kuoroa alhaalla olevalle yleisölle.


Ei kommentteja: