torstai 14. huhtikuuta 2016

Marseille

Marseille (lausutaan Marsei) on Ranskan toiseksi suurin kaupunki. Asukkaita on vajaa miljoona. Jostain muistan lukeneeni, että Marseille on Euroopan toiseksi suurin satamakaupunki heti Rotterdamin jälkeen. Oli miten oli, Marseille on suurkaupunki. Metrolla on näppärä matkustella.
Keskusta on Vieux Port eli vanha satama. Siellä majailee huviveneitä ja sieltä lähtee turistilaivoja lähiseudulle. Canabiere on ostoskatu ja Rebublica on toinen samanlainen. Tyylikkäitä ja kalliita ostoksia voi tehdä myös Gallerie Lafayettessä. Eilen kävimme Jollietissa, paikassa nimeltä Les Docks. Se on vanhoihin satamaterminaaleihin tehty tyylikäs ostosparatiisi. Enpä ole ennen nähnyt moista.

Marseillen tunnus on Notre Dame de Garde. Korkean kukkulan päällä on upea basilika joka näkyy kaikkialle kaupungissa. Vanha kaupunki Panier on kait yksi Euroopan vanhimmista säilyneistä kuupunginosista. Cours Julien on taas nykymuotoilun ja uusien trendien paikka toisella mäen rinteellä. Sieltä löytyy myös vaihtoehtokulttuuria ja pieniä kahviloita. Vähän kun Pispala Tampereella tai Uzubis Vilnassa. Asustelemme rue du Pradon varrella Castellanan aukion lähellä. Apartementos on ihan luksusta. Olohuone, jossa on keittiö, makuuhuoneen, kaksi suihkua, astian-ja pyykinpesukone jne. Neliöitä noin 80. Hinta on alle satasen yö. On miellyttävää matkustaa näin vanhana, kun on mukavuuksia, voi laittaa itse ruokaa ja aamiaista ja elää tilavasti. Eikä maksa maltaita.

Ei kommentteja: