lauantai 15. huhtikuuta 2017

Auringon päivä

Tänään vietetään Auringon päivää. Vaikka taivaalta leijailee lumihiutaleita ja aurinko häämöttää pilvien takana, päivää vietetään Auringon päivänä. Syy ei ole Eurojackpotin 87 miljoonan euron voittaminen Lielahden Citymarketissa. Aurinko ei kuotenkaan tarkoita meidän yhteistä taivaan kappaletta. Kyse on suuremmasta auringosta.

Tänään Pohjois-Korea juhlii Aurinkoa nimeltä Kim il-sung. Hän syntyi 105 vuotta sitten. Hänen aurinkonsa on loistanut poispuolen korealaisille jo toistasataa vuotta. Se on tuonut vaurautta, viisautta ja maailman onnellisemman kansan. Nykyisin aurinko paistaa pojanpojan muodossa.  Pyongyangissa juhlitaan perusteellisesti sotilaskulkueilla ja muilla perinteisimmillä tavoin. Ja mikä on juhliessa kun pääkaupungissa saa asua vain maan eliitti. Tavikset asuvat muilla paikkakunnilla ja luuserit omissa paikoissaan. Näin ihmiset saavat aurinkoa ansioidensa mukaan.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kehittyneet huonoon suuntaan. Jännitys on lisääntynyt ja uhkauksia on lennellyt puolin ja toisin. Auringon päivän paraatissa nähtiin uusia Pukguksong 2 ohjuksia. Niiden kantomatkan sanotaan olevan yli tuhat kilometriä. Niillä ei vielä saada hävitystä Amerikkaan asti. Useimmat ohjuskokeet lienevät tussahtaneet epäonnisesti sinne sun tänne. Pelottavaa kuitenkin on ydinaseiden kehitteleminen. Se luo pelkoja ja arvailuja, kun Auringon ajatuksista ei aina saa ihan selvyyttä.

Auringon päivä ei valitettavasti muuta totalitaarisen yhteiskunnan oloja helpommiksi. Maa on kärsinyt paitsi yhden perheen yksinvallasta, kaikenlaisesta ihmisoikeuksien puutteesta ja jatkuvasta elintarvikkeiden pulasta ja väliin jopa nälänhädästä. Tämä ei kuitenkaan ole koskenut maan nykyistä johtajaa Kim jong-unia ja hänen lähipiiriään. Hän elää kavereineen täydellisessä yltäkylläisyydessä, sillä auringonpaistehan tulee hänestä.

Kiva kun jossakin maassa asiat on tehty kansalle hyvin yksinkertaisiksi. Meillä juhlitaan lähes samoja lukuja. Satavuotias Suomi on kuitenkin aika erilainen maa kuin Pohjois-Korea. Vanhaa sanontaa lainatakseni: "On Eurojackpot-voitto syntyä Suomeen."

Ei kommentteja: