sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Vapun menovinkit

Vappu on taas ilahduttamassa kevään juhlana. Vappu on työläisten ja opiskeljoiden juhla. Myös me muut voimme osallistua omalla pienellä mutta vaatimattomalla panoksella juhlintaan. Se käy mukavasti paistelemalla munkkeja, käyttämällä simaa, sitomalla ilmapalloja ja serpentiiniä kaikki huoneet täyteen. Ellei perheenjäsenten nenät ole luonnostaan punaisia, on syytä hankkia vappunenä. Joillakin saattaa olla tallella nenäpäivän nenä, jolloin säästyy sekin kymppi.

Keväinen sää antaa tänä Vappuna aivan uudenlaisia mahdollisuuksia vapunviettoon. Keräsimme parhaimmat lähiseudun menovinkit.

Laskettelua Himoksella ja Sappeessa. Nyt voi helposti yhdistää talvi- ja kesäjuhlat lähiseudun laskettelukeskuksissa. Vappuna voi lasketella rinteessä ja juoda vahvistettua simaa paikallisessa juhlapaikassa. Mikäli Vappu jää niin sanotusti päähän,  putken päästä voi näkyä valoa. Se on Juhannus. Kannattaa pitää hotellihuone vielä puolitoista kuukautta ja nauttia Vapusta täysin rinnoin. Juhannusjuhlia voi alkaa viettämään vappuputken jälkeen samassa paikassa. Luvassa on tunnettuja kansallisia tähtiä kuten Apulanta, Popeda, Haloo Helsinki, Danny ja Erika sekä Paula Koivuniemi. Näin pystyy varmistamaan myös eturivin paikat esiintymislavan reunalta.

Jääkelkka. Tämä perinteinen koko perheen viihdytyslaite on helppo rakentaa itse. Tarvitaan vain puolentoista metrin pystytolppa, muutaman metriä pitkä ohut puunrunko eli aisa ja potkukelkka. Porataan jäähän kunnon reikä. Reikään upotetaan pystytolppa. Siihen sidotaan aisa. Aisan päähän sidotaan kelkka. Perheen pää voi toimia pyörittäjänä, jolloin perheen muu väki voi istua sylikkäin kelkassa. Halpa ja hauska vapunviettotapa. Ei tuhraannu rahaa Särkänniemeen. Eihän siellä ole edes delfiinejä.

Pilkillä. Monet miehet pitävät pilkkimisestä yli kaiken. Pilkillä saa aurinkoa, voi mietiskellä syntyjä syviä ja pääsee pakoon kodinhoitotehtävistä. Vapun pilkkisessioon voi otta mukaan  kinkkuvoileipiä, makkaraa, sinappia, simaa, kuoharia tai vaikka pari pulloa kossua. Ylioppilaslakki sopii myös hyvin vappupilkille. Serpentiiniä sopii kietoa kaulanympärille ja muutama heliumpallo napinläpeen. Jos pilkkii heikoilla jäillä, kannattaa ottaa viisi heliumpalloa. Silloin ei uppoa kevätjäihin. Kotoväki ei myöskään murjota niin paljon, jos tuo mukanaan muutaman kalan. Ne kannattaa ostaa etukäteen Nygrenin tiskiltä. Mikäli Kauppahalli on mennyt jo kiinni, voi ostaa tonnikalaa ja sardiinipurkkeja läheisestä K-marketista.

Grillijuhlat lumilinnassa. Hyvissä ajoin ennen Vappua kannattaa kieritellä isoja lumipalloja takapihalle. Vappuaattona palloista voi kasata hienon lumilinnan. Linnasta tulee vahvempi, mikäli sen  pintaa kastelee puutarhaletkulla. Linnaan kannattaa rakentaa kaksi kerrosta. Alakerta on ikäänkuin makuu- ja olohuone ja yläkerta terassi. Alakertaan voi kätevästi majoittaa vieraaksi tulevat sukulaisperheet. Yläkerrassa on grilli ja ruokailuterassi. Jos vieraita on kymmenen tai enemmän, on syytä hankkia riittävän iso grilli. Muutenhan perheen pää joutuu pyörimään grillissä koko illan, eikä ehdi nauttimaan Vapun iloista vieraiden kanssa. Paras vaihtoehto on tietysti kokonainen sika vrtaassa. Sitä voivat kaikki vieraat käydä kääntelemässä. Näin liha kypsyy tasaisesti joka puolelta. Sikaa voi valella erillaisilla alkoholijuomilla. Ne pehmentävät possua ja antavat pikantin maun. Kannattaa huomioida, että vahvasta alkoholista saa helposti liekitettyä possua. Se on monien mielestä parasta vappuruokaa. Vaahtosammutinta suositellaan sijoitettavaksi lähituntumaan.

Ei kommentteja: