maanantai 24. huhtikuuta 2017

Ranskan presidentinvaalit

Viime sunnuntaina vedettiin Ranskassa vaaliuurnilla uudenlainen tilanne. Vanhat puolueet jäivät nuolemaan näppejään ja toiselle kierrokselle menivät la Marche (liike) nimisen liikkeen ehdokas Macron ja oikeistopopulistien Le Pen. Jo tässä vaiheessa voidaan todeta vaalien olleen katastrofi hallitusvastuussa oleville sosialisteille. Niin myös muille perinteisille hallituspuolueille.

Kahden viikon kuluttua on uusintavaali. Nyt näyttää siltä että, reilun 23 % äänisaaliilla menestynyt Macron näyttää saavan vallan valtikan. Mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Ranskalaiset ovat kyllästyneet vanhoihin ryvettyneisiin vallanpitäjiin. Nyt on Macronilla ja Le Penillä mahdollista vastata tähän tarpeeseen. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa.

 Macron on uusi kasvo, vaikka onkin ollut sosialistien hallituksessa. Hänellä on kuitenkin uuden liikkeen kasvot. Se n mahdollisuus. Se on myös hänen kompastuskivensä. Kokematon nuori kasvo voi osoittutua vanhojen naamojen kaltaiseksi tai sitten pelkäksi kaunopuhujaksi. Hänen EU-myönteinen linjansa saa varmasti tukea, sillä Ranska on ja on aina ollut EU:n keskiössä. EU-kriittiset tahot saattavat vierastaa kuitenkin Macronin yltiöpositiivist eurolinjaa.

Le Pen on vanhan isänsä tytär. Populisti toisessa polvessa. Pesäero isään on tuonut lisää kannatusta. Samoin kansallismieliset ajatukset ovat lisääntyneet myös Ranskassa terrorismin pelon ja maahanmuuttovirtojen myötä. Le Pennin kova nationlistinen linja saattaaa vedota turvallisuustunteen puutteesta kärsiviin ranskalaisiin. Le Pennin heikkous on EU vastaisuuden ja mahdollisen EU eron vaikutuksien arvaamattomuus. Keskellä Eurooppaa elävä maa tarvitsee markkinoita, työvoimaa ja vapautta oman vaurautensa turvaamiseksi. Sitä Le Pen ei välttämättä pysty takaamaan. Brexitin tuoma uhkakuva epävarmuudesta saattaa olla Le Penin kompastuskivi.

Vaaleista tipahtaneet ehdokkaat ovat yrittäneet pantata ääniään Macronille. Äänestäjät eivät käyttäydy  kuitenkaan näin kahden viikon kuluttua. Nyt on kaksi ehdokasta ja kaksi vaihtoehtoa. Ranskalaisilla on hetken aikaa vallan avaimet käsissään.

Ei kommentteja: