lauantai 6. tammikuuta 2018

Oppositiolle aseita ?

Mitä yhteistä on Sipilän hallituksella ja Yhdysvaltain presidentti Trumpilla ? Molemmat antavat auliisti etenemismahdollisuuksia oppositiolle. Trumpin omituisen lapsekkaat möläytykset, alaisten kommentit ja tosiasioiden kääntäminen mustasta valkoiseksi ja valkoisesta mustaksi ovat omaa luokkaansa politiikan historiassa. Sipilän hallitus on sen sijaan pienen maan yrityksiä muuttaa jotain vanhoja käytäntöjä uuteen asentoon. Ne ovat kuotenkin näyttäytyneet duunareiden ja vähäosaiaten elämän mahdollisuuksien kaventamisena ja jopa kurjistamisena. Vastaavasti hyvin toimeentulevien ihmisten elämää on parannettu. Näin Trumpin Amerikassakin. Verotuksen uudistaminen ja Obaman terveydenhoitouudistuksen vesitys sataa etuuksia hyväosaisten elämään ja on poissa huono-osaisten turvasta.

Sipilän hallituksen uudistus työttömien aktivoimiseksi on oppositiolle ja erityisesti demareille kuin janoisen löytämä keidas Saharassa. Kuin kovapäinen oppilas, hallitus on kerta toisensa jälkeen tarjonnut oppositiolle tilaa kasvattaa suosiotaan. Ja mitä on tapahtunut ? Pieni kannatuksen hyppäys ja pian sen jälkeen sen katoaminen.  Kokoomuksen kannatuksen vakaus. Toistuvasti hallitus on tehnyt kameli neulansilmän läpi-tempun ilman, että oppositio on ehtinyt tekemään mitään. AY-liike on yrittänyt nostaa äläkkää, mutta varsin seesteisellä tavalla. Demareiden Rinne on vaipunut pysyvään koomaan, Vihreiden Aalto nauttii olostaan puheenjohtajana tekemättä mitään ja Vasemmiston Andersson puhuu kauniisti ilman, että hallitusta lukuunottamatta kukaan kuuntelee. Työttömien aktivoiminen sijoittuu sopivasti pressanvaalien yhteyteen. Viimeistään vakauspressa Niinistö luo tahtomattaan öljyä laineille tekemättä mitään. Suomalainen politiikka on uudenlaisessa tilanteessa. Oppositio on hampaaton ja hallitus on aktiivinen. Takaisinvedettyjen lakiasioiden aikaa ei muista enää kukaan. Hallitus on teroittanut kannuksensa.

Yhdysvalloissa Trumpin toheltaminen näyttää jatkuvan yhä uudenlaisten mielipiteiden, paljastusten ja hömelöintien kautta. Mikään ei kuitenkaan heilauta presidentin etenemistä johonkin suuntaan. Vasinainen suunta on jäänyt epäselväksi äänestäjille, republikaaneille, virkamiehille, medialle ja ministereille. Mutta Trump  jatkaa ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut. Kaikki on panettelua ja opposition kesintöä. Kaikki se mitä hän itse tekee tai on tehnyt aiemmin on vastustajien lokakampanjaa. Saamme seurata satua keisarin uusista vaatteista elävässä elämässä. Vielä maailman vaikutusvaltaisimmassa  maassa.

Mitä tästä voi päätellä ? Kun vallassaolevat ottavat köyhiltä ja antavat rikkaille, se on mahdollista. Se on mahdollista yhdellä ehdolla. Keskituloisten eli keskiluokan etuihin ei saa kajota. Se on vaarallista, sillä siitä syntyy kapina. Köyhiä saa kurjistaa, sillä heitä tuetaan joka tapauksessa aivan liikaa. Varakkaiden ja keskituloisten edut ovt yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeämpää. Tosin maamme peruskapitalisti Nalle Wahlroos on varoittanut köyhien ja köyhyyden lisäämisestä. Se voi
olla voima, joka pilaa bisneksiä. Hampaaton oppositio ei viitsi puha köyhien asioista, kun kannattajat ovat kuitenkin pääosin keskiluokkaa.

Ei kommentteja: