perjantai 5. tammikuuta 2018

Tammikuun ensimmäinen vaaliennuste

Ennustelen nyt joka viikko itse vaaleihin asti. Tässä uusin verio ja pientä selittelyä perään.

Niinistö.            49 %
Haavisto.           17 %
Huhtasaari.        10 %
Väyrynen.          8 %
Vanhanen.          5 %
Haatainen.          5 %
Kyllönen.           4 %
Torvalds.            2 %

Ja sitten selityksiin. Lukijoiden keskuudessa on epäilty ennustusten paikkaansapitävyyttä. Se näyttääkin oudolta. Gallupit lupaavat ihan muuta. Viimeinen Ylen tekemä gallup povasi Niinistön kirkasta voittoa ensimmäisellä kierroksella.

Totta on, että äänestäjät miettivät tässä vaiheessa vain voivatko äänestää Niinistöä vai eivät. Kun vaalipäivä lähenee puolueet alkavat aktivoitumaan ja anovat jäseniään äänestämään ensimmäisellä kierroksella oman puolueen edustajaa. Gallupin vastaaminen tässä vaiheessa on enemmän kokeilua ja  pohdiskelua. Ilmi selvää on Niinistön voitto, mutta oletan vielä tilastojenkin muuttuvan. Juhlapyhien jälkeen, ensi viikolla, alkaa todellinen vaalitaisto, jos nyt sellaista termiä voi lainkaan käyttää.

Haastajien suurin vastustaja Niinistön lisäksi on äänestysaktiivisuus. On kovin helppo jäädä kotiin, kun tulos näyttää selvältä. Näin voi käydä monessa tapauksessa, kun omalla ehdokkaalla  kannatus on jäämässä muutamaan prosenttiin. Kannattaako äänestää häviäjää ? Monelle politiikkaan välinpitämättömästi suhtautuvalle Niinistö sopii. Hänhän on sulavasti käyttäytyvä henkilö, joka osaa ottaa maan johtamisen tosissaan.

Palaan teemaan ensi viikolla.

Ei kommentteja: