perjantai 1. kesäkuuta 2018

Piha kuntoon

Uusi pihamme on hiekkapäällysteinen ja siellä on vajaa sata liuskekiveä. Hiekkaa on kivien päällä ja liuskekivet ovat nuhruisen näköisiä. Piha on aika surkean näköinen. Nyt kun ränni on asennettu, voin aloittaa pihan suunnittelun.

Pihalle tulee kaksi osaa. Keskelle kivetys liuskekivistä ja reunoille kukkapenkki. Pihan laitamilla on luumupuu. Se on sen verran keskellä, että kivetys on vedettävä kapeasti myös puun takaa. Piirsin kartan, jossa on pyöreä kivetys keskellä ja sivuilla kukkapenkit. Pyöreät mukulalivet reunustavat kukkapenkkiä.

Ensimmäinen vaihe käytännön hommissa oli kivien pesu ja  poistaminen pihalta. Liuskekiviä on n. 90 ja ne painoivat 500 grammasta viiteentoista kiloon. Puhtaat kivet laitettiin terassille limittäin. Siinä menikin pari päivää. Ja selkä kiitti.

Sitten mittasin narulla ympyrän muotoisen alueen ja laitoin mukulakiviä ympyrän muotoon ja kamaan alueita. Lisäksi molempiin päihin jäi aukot kulkua varten. Näin piha sai uuden formun. Haravoin hiekkaa tasaiseksi kivetyksen pohjalle. Pehmensin lapiolla multaa kukkapenkistä.

Illalla nautiskelin aikaansaannoksista ja parantelin kipeitä jäseniä.

Iso urakka on edessä. Pitää ostaa multaa ja saada siitä 20 sentin kerros kukkapenkkiin. Sitten pitää hommata kivituhkaa hiekan päälle parin sentin kerrokseksi. Sen jälkeen sijoitellaan liuskekivet tiiviisti ympyrän muotoisesti pihalle. Kivien väliin laitetaan lopuksi sementin ja kivituhkan seos, jonka pitäisi kovettua kivien väliin.

Helpommin sanottu kuin tehty. Varsinkin, kun en ole ennen moista kokeillut. Ans kattoo ny. Onneksi ei ole mitää kiirettä.

Ei kommentteja: