sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

POLITIIKKAA

Turkissa järjestetään tänään kahdet vaalit. Presidentinvaalit ja parlamenttivaalit. Presidentti Erdogan sanoi, että kyseessä on demokraattinen vallankumous. Jatkossa maan johdosta vastaa pääosin presidentti. Yksi presidentinvaalien ehdokkaista on vankilassa syytettynä yhteykistä kurdien kommunistiseen puolueeseen.

Tästä päivästä lähtien Saudi-Arabian naiset saavat ajaa autoa. Eräs nainen, kertoi, että miehet olivat osoittaneet yöllä suosiotaan autoileville naisille ajo-oikeuden tultua voimaan. Nyt kaikissa maailman maissa naisilla on autolla ajo-oikeus.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderson sanoi, että hyvinvointivaltion suurin uhka on, etteivät hyvätuloiset ymmärrä huono-osaisten ongelmia.

Kahta Sveitsin maajoukkueen pelaajaa odottaa rangaistus tai ehkä pelikielto, sillä he näyttivät käsillään entisen kotimaansa Kosovon kotkaa tehtyään Sveitsille maalin Serbiaa vastaan.  FIFAn mukaan politiikka ei kuulu urheiluun. Serbian jalkapalloliiton puheenjohtaja väitti, että tuomarit on ohjattu viheltämään Serbiaa vastaa. Erityisesti kismitti rankkarin viheltämättä jättäminen kahden sveitsiläipelaajan kaadettua serbipelaajan maalialueella.

Kymmenkunta EU-maiden johtajaa tapaa tänään kriisikokouksessa tarkoituksena keskustella maahanmuuttajien vastaanottamisen periaatteista. Mitään päätöksiä ei odoteta, mutta tarkoitus on löytää yhteistä linjaa maahanmuuttoon liittyvissä asioissa viikon kuluttua pidettävään EU-maiden huippukokoukseen. Ranskan pääministeri Macron on aiemmin ehdottanut, että maat, jotka kieltäytyvät vastaanottamasta pakolaisia, joutuisivat vastaamaan taloudellisesti. Suomen sisäministeri Mykkänen on ehdottanut, että Suomi ottaisi kymmenkertaisesti kiintiöpakolaisia.

Ruotsissa järjestetään syksyllä parlamenttivaalit. Ruotsidemokraatit, jotka ovat nousseet mielipidemittauksissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ehdottavat Swexitin järjestämistä vaalien jälkeen. Ruotsin kannattaa heidän mukaansa keskittyä pohjoismaiseen yhteistyöhön. Ruotsin kannattaa olla sinänsä sisämarkkinoilla, muttei maksaa siitä niin kovaa hintaa. Sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat tyrmänneet ehdotuksen vastuuttomana.

Englannin Brexit-äänestyksestä tulee kuluneeksi kaksi vuotta. Brexit- äänestyksen jälkeisenä vuotena 17.000 englantilaista on hakenut toisen EU-maan kansalaisuutta. Valtaosa on hakenut Irlannin kansaisuutta, mutta myös Ranskan, ja Saksan kansalaisuutta ovat hakeneet tuhannet englantilaiset.

Ei kommentteja: