perjantai 22. kesäkuuta 2018

VAROITUKSIA JUHANNUKSEN VIETTOON

Sisäasianministeriön juhlapyhäosaston juhannuskanslia on laatinut jälleen kansalaisille juhannusta koskevat yleiset varoitukset. Niitä noudattamalla juhannuksena pyritään välttämään mahdollisia onnettomuuksia. Julkaisemme tämän joka kotiin lähetetyn tiedoksiannon lyhentämättömänä. Ellet ole saanut juhannustiedotetta, on syytä ottaa suoraan yhteyttä johonkin pelastuslaitokseen, hätänumerooon tai päivystykseen, joka toimittaa ohjeet välittömästi välitilaan joutuneille kansalaisille.

Varokaa juhannusliikennettä. Erityisesti oman auton käyttö kannattaa ajoittaa edelliseen viikkoon tai seuraavaan viikkoon. Liikenne on muuten kaottista, sillä kaikilla on kiire omalle kesämökille saunomaan. Myöskin junat ja bussit ovat täynnä, ellei ole ostanut lippua viime juhannuksen jälkeen. Järkevä kansalainen tekee juhannusmatkansa syksyllä lomakauden jälkeen. Silloin liikenne on hiljaisempaa ja paikkoja löytyy julkisista välineistäkin.

Varokaa kauppoja juhannuksena. Suurin osa ruokapaupoista on auki juhannuksena. Koska kaikki keskiluokkaiset ihmiset ovat matkustaneet maalle, jäljellä on vain niitä ihmisiä,  joilla  ei ole mökkiä. Toisin sanoen köyhä kansa. Se ei katso hyvällä, jos yrität pyöriä kaupassa luottokorttipino kädesäsi. Kannattaa ottaa pientä rahaa kauppareissulle ja tarjota köyhille euroa, kaksieuroista tai jopa vitosta.  Ihan Juhannuksen hengessä.

Varokaa Alkoa. Se on kaikista lakiuudistuksesta huolimatta juhannuksena kiinni. Kannattaa ostaa juhannusjuomat aikaisemmin ja laittaa ne lukkojen taakse tai piiloon. Ettei tule juoduksi ennakkoon. Juhannusmatkalla voi ottaa jotain mietoa viiniä tai bisseä ettei pitkästy matkalla, mutta väkevät on syytä jättää juhannukseksi.

Varokaa rajuilmaa. Juhannuksena tulee kova tuuli, ukkosta,  sadetta ja äkillinen rajuilma. Sähköt
katkeavat, ettekä näen juhannuksena yhtään jalkapallo-ottelua. Pakastimessa on kilokaupalla

makkaraa, ribsejä, kyljyksiä, kanankoipia, sisä-ja ulkofilettä ja lihavartaita. Ne on kiireellisesti syötävä, paistettava tai annettava lokinruoaksi.

Varokaa juhannusjuhlia. Siellä on paljon porukkaa pienellä alueella. Suomalaiset eivät ole tottuneet olemaan niin lähellä toisiaan kuten hollantilaiset tai japanilaiset. Pian syntyy eripuraa, käsirysyä ja sanaharkkaa. Varsinkin Pohjanmaalla asiat on perinteisesti ratkaistu teräasein. Ajatelkaa ambulanssikuskeja, pelastushenkilökuntaa ja sairaaloiden päivustäviä lääkäreitä. Turha eripura osuu juuri heidän juhannuksen viettoonsa.

Varokaa juhannustaikoja, erityisesti juhannuskukkien keräämistä tai kaivoon katsomista. Joka toinen suomalainen on allerginen pujolle, koivulle tai jollekin muulle kasville. Usein ampiaiset väijyvät
kukkia kerääviä ihmisiä juhannuksena. Ne pistävät erityisesti herkkänahkaisia kukanpoimijoita. Juhannuksena  moni on pudonnut kaivoon etsiskellessään tulevan puolison kasvoja veden pinnalta.
Puolisoa voi katsella  pesuhuoneessa vesiämpäristä tai vadista. Kyllä sen sieltäkin näkyy. Joillakin
puoliso näkyy ihan omassa kotona.

Varokaa saunomista. Usein sauna lämmitetään liian kuumaksi ja sitten heikottaa ja on mentävä uimaan. Monet hukkuvat kovan saunomisen takia, eivätkä jaksa uida kovassa tuulessa edes kilometrin matkaa lähisaareen. Ei vaikka olisi juonut pullon kotimaista viinaa. Monet ovat järven sijaan hommanneet mökin pihaan lämmitettävä paljun. Siellä voi uiskennella vaikka koko päivän, nautiskella erilaisia juomia ja kuvitella olevansa alasti vankina kannibaalien padassa. Uutta ilmettä juhannuksen viettoon.

Varokaa polttamasta kokkoa. Nythän on ollut erityisen kuivaa. Sateesta huolimatta kokko voi karata tai kipinä lentää kuusen alla olevaan kuivaan maastoon. Metsä on Suomen kultaa. Sitä ei kannata polttaa juhannuskokon takia. Jos välttämättä haluaa polttaa kokooa, kannattaa rakentaa katos suojaksi. Silloin voi kokko palaa rauhassa ja tuli pysyy sisätiloissa. Sateen takia tulitikut eivät syty
myöskään helposti. Sisätiloissa sekin on helpompaa.

Varokaa ehkäisyvälineitä. Suomen väkiluku on jo niin alhainen,mettei kannata enää ehkäistä. Yleensä juhannuksena siitetyt lapset syntyvät kevättalvella. Meidän pn saatava uusia eläkkeiden maksajia ja paljon. Tämä on nyt kaikkien painettava mieleen. Kyse on kansakuntamme kestävyysvajeesta.

Varokaa veneilyä. Venettä saa kuljettaa 0,5 promillen humalassa. Useimmille se on signaali. Siis viesti siitä, että veneilijä voi ottaa ihan rauhassa ja niin paljon kuin pystyy.. Tämän takia järvet ovat juhannuksena täynnä juopuneita veneilijöitä, jotka yrittävät kiilata muita veneitä tai ainakin roiskuttaa vettä ja aaltoja uimareiden päälle ja rantalaitureille

Varokaa menemästä metsään. Ainakin ilman punkkirokotetta. Nykyisin punkit väijyvät jo pientenkin kaupunkien puistoissakin, joten kannattaa varoa puuta kuin puuta, oksaa kuin oksaa ruohoa kuin ruohoa. Jos kuitenkin kielloista huolimatta menet metsään omalla vastuullasi, kannattaa hankkia mehilaishoitajan puku. Se auttaa myös itikoiden hyökkäyksiltä.

Ei kommentteja: