perjantai 29. kesäkuuta 2018

AKTIIVIMALLI III

Hallitus on kiireellisessä aikataulussa valmistelemassa Aktiivimalli kolmosta. Tämä siksi, että aktiivimalli kakkosen toteuttaminen kohtaa taas perinteisesti vastustusta työntekijäjärjestöjen taholta. Aktiivimalli kolmonen poikkeaa edeltäjistään siinä, että nyt ei enää paijata työttömiä vaan pistetään hanskat heilumaan, vaikka väkisin. Työvoimaministeri Jarppa " Linkku" Lindsroem (sinertävä) on pistänyt tuulemaan ministeriössä ja kolmosmalli on saanut virkamiehet tekemään töitä ilolla ja intohimolla. Ministeri on antanut vapaat kädet toteuttaa uhkauksia ja pakotteita. Samalla virkamieskunta on saanut tuulettaa vuosisataisia ahdistuksiaan ja angstejaan. Ensi vuoden alusta astuu Lindstroem III, jossa lusmuilijat pannaan kyykkyyn ja valtion työttömyyskorvauksesta joutuu maksamaan kunnon hinnan. Julkaisemme lakiehdotuksen sellaisenaan ennen kuin se on käynyt sosiaali-ja terveysvaliokunnan itkuvirsien veisuukuorossa ja perustuslakivaliokunnan pilkunviilaajien nippeliklubilla.

1. Työtön saa työttömyyskorvausta, mikäli hän maksaa kuukausittain Te-keskuksen edustajalle kynnysrahaa eli kymmenystä. Sen on oltava suuruudeltaan siis vähintään 10  % korvauksesta, mutta mieluummin enemmän. Vaihtoehtona on voiteluraha ministeriön virkamiehille tai suora tuki ministerille. Heille voidaan tarjota myös esineitä, risteilyitä, vapaalippuja, tontteja tai perintöoikeuksia, mikäli viranomaiset haluavat ottaa niitä vastaan. Yli sadan euron arvoiset lahjukset ovat verottomia.

2. Mikäli työtön ei halua olla näin aktiivinen, menettää hän oikeuden työttömyyskorvaukseen. Karenssia paukahtaa vähintäään kuukausi ja sen jälkeen kymmenys onkin kaksinkertainen eli kaksi kymmenystä. Lisäksi työtön joutuu puhutteluun. Perusasiat ja velvollisuudet selvitetään rautalangasta viimeisen kerran. Sieltä hänet viedään oman paikkakunnan torille tai muulle keskeiselle paikalle jalkapuuhun. Kansalaiset voivat henkilökohtaisesti käydä kuulustelemassa näitä ihmisiä, jotka kuluttavat kunnollisten ihmisten verorahoja omiin tarpeisiin.

3. Mikäli työtön ei vieläkään ymmärrä mikä on hänelle parasta, hänet voidaan ottaa vakituiseen työsuhteeseen työkkärin vastaanottoon tai terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Pätevyysvaatimuksen työttömän tulee osata vastata kaikkiin kysymyksiin "ei oota". Palkka menee lyhentämättömänä valtion kassaan. Mitään korvauksia ei enää makseta. Valtiovarainministeriö uskoo uudistuksen tuovat 300 miljoonan lisätulot, joita voidaan käyttää uusien kestävyysvajeiden parantamiseen, uusien TE-keskusten perustamiseen ja työvoimaviranomaisten palkankorotuksiin ja bonuksiin. Työvoimaviranomaiset voivat saada henkilökohtaista lisää ja bonusta, mikäli valtion saama hyöty ylittää edellisen vuoden tuoton. Porkkanaa on hyvä olla virkamiehilläkin. Se on nähty. Ja keppiä niskoittelijoille.

4. Aina on niitä jukuripäitä, jotka hannaavat vastaan ja luottavat viimeiseen saakka ansiosidonnaisen ammattiyhdistyksen pelastavan heidät. Heille on nyt löydetty oma polkunsa. Heitä odottavat kansainväliset ympyrät. EUn uudet siirtolaiskeskukset tarvitsevat aktiivista työntekijäporukkaa. Suomesta keskuksien työntekijöiksi lähetetään kolmasti kieltäytyneet juudakset eli työttömät. Siirtolaiskeskus tarjoaa lämpimän pedin ja päivittäisen ruoan työpalvelusta vastaan. Enää ei tarvitse täyttää työttömyyspäivistä lippuja ja lappuja tai tekeytyä sairaaksi. Täällä kaikki ovat veljiä keskenään ja ongelmat yhteisiä. Samalla maamme kantaa hedelmällisellä tavalla kortensa eurooppalaiseen kekoon ja välttää joutavanpäiväisten työnvieruksujien kustannukset.

Hallituksen odotetaan saavan aktiivimallin lakikiemurat valmiksi syyskuussa aikaan. Näin pieni ja muodollinen laki menee varmasti heittämällä läpi eduskunnassa, joka on keskittynyt soten läpivientiin tai haukkumiseen.

Ei kommentteja: