sunnuntai 16. syyskuuta 2018

KAUPPAHALLIN HERKKUFIESTA

Tamperelaiset Chaine des Rotissers- eli suomeksi Paistinkääntäjät- ravintolaa järjestää vuosittain yhteisen herkkufiestan. Paikkana on Kauppahalli ja tapahtuma toteutetaan lauantai-iltana. Päätimme mennä mukaan tähän herkkuhetkeen eilen, lauantaina. Pääsyliput maksoivat 65 € sisältäen kymmenen pientä maisteluannosta ja kolme lasillista viiniä. Saimme etukäteen listan ravintoloiden annoksista.

Ravintola Bertha:           ankanmaksa ja luumu
Ravintola C:                   mustaa maa-artisokkaa, paahdettua voita ja rapeaa kanalientä
Grand Hotel Tammer:    nieriää, viiriäisenmuna ja merikorallia
Ravintola Henriks:         villisikaa, kurpitsaa ja sieniä
Juvenes Juhlapalvelu:     vegaani napoleonleivos
Kalaliike Nygren:           kuningasrapua
Ravintola Masuuni:        ankkaa, sieniä, metsäsieni-arancini, tummaa tattikastiketta
Ravintola Salud:             naudanposkea, kukkakaalia ja sherrykastiketta
Tampere talon  Tuhto:    härkää, siianmätiä ja keltuaista
Ravintola Tiiliholvi:       syysjuureksia ja burrataa

Teimme paperilla pienen sotasuunnitelman eli ruokailujärjestyksen. Yritimme saada hieman keveyttä ja vaihtelua sijoittelemalla kala ja rapuosastoa alkupuolelle ja kasviksia liharuokien väliin. Ruokapisteitä on ympäri hallia. Koko homma toimi samaan tapaan kuten elokuussa järjestetyssä Tamperradassa pautsi, että siinä ravintolat olivat ympäri keskustaa.

Kahdeksalta Kauppahallin edessä oli sadan hengen jono, joten pakenimme lasilliselle Vanhaan
Monttuun. Kauppahallin sisällä olikin jonottelua, sillä ihmiset halusivat samaan aikaan lasin viiniä ja kalaruokia. Jonottelu sujui kuitenkin jouhevasti niin viinipaikassa kuin ravintolapisteissä. Listauksemme ravintoloista oli turha, sillä oli hauskempaa nappailla ruokia hetken mielijohteesta kun suunitellun listan mukaan. Vaikka annokset olivat pieniä, ruokaa oli riittävästi. Liharuokia oli melko paljon. Varsinkin naudanposki, villisika ja ankanrinta olivat kohtalaisien isoja annoksia.

Meidän molempien mielestä paras annos oli Tampere talon Tuhto-ravintolan Härkää, siianmätiä ja keltuaista. Se oli tartarpihvin omainen annos, jossa tuorekypsytetty häränlihan sai kaverikseen siian mätiä ja kananmuna keltuaista. Suussasulavan hyvää. Todella pehmeää häränlihaa. Mainio keksintö lisätä suolaista siianmätiä. Vaimoni tykkäsi myös ankanrinnastaaa, joka oli uppopaistetun riisipallon päällä, lisäkkeenä tummaa tattikastiketta. Pidimme molemmat myös puristetusta nieriästä, jonka päällä oli puolikas viiriäisen muna ja tummanvihreää kastiketta. Sain syödä kaksi annosta jauhettua
ankanmaksaa, jonka päällä oli kastiketta ja muromaista rouhetta. Vegaani napolileivos oli
monikerroksinen, värikäs, suolainen ja hieman merileväntä maistuva leivonnainen.

Kaikenkaikkiaan olin yllättynyt sekä positiivisesti että negatiivisesti. Tapahtuma oli mukavahenkinen, kursailematon herkuttelujuhla. Kokit kertoivat auliisti teoksistaan. Jokainen annos oli huolellisesti mietitty ja rakennettu. Erityisen paljon oli nähty vaivaa ruoka-aineiden rakenteen ja muodon suhteen. Kaksi ja puoli tuntia kului kuin siivillä ruokia maistellen.

Pettymys sen sijaan oli annosten maku. Se muistutti hieman seiskytluvun ravintolaruokaa, jossa päämaku oli ruoan maku ja suola. Monet annokset olivat myös liian suolaisia. Odotin makujen ilotulitusta, kaukomaiden fuusiomakuja aasiasta ja amerikasta. Liekö sitten lähiruokabuumi vaikuttanut näihin annoksiin. Se oli aika tylsää. Minulle iloinen asia on se, että pystyn laittamaan kirkkaasti yhtä maukasta ruokaa, vaikken osaakaan rakennella raaka-aineista sellaisia teoksia.  Missä olivat curryt, basilikat, chilit, korianterit, salsat, jalopenot, masalat, tähtianikset, parmesaanit,
ruokosokerit, pähkinät, mangot, ketjap manis, limetti, sitruunaruoho, juustokumina jne, jne ? Nyt ruoka maistui kärjistetysti sanottuna siltä tylsältä suomalaiselta ruoalta, jota olemme vuosikymmeniä syöneet selviytyäksemme hengisä.

Toivoa sopii, että ensi vuonna Paistinkääntäjät ottavat teemaksi esimerkiksi aina yhtä jännittävän ja monitahoisen Aasiaan makumaailman tai vaikka naapurimaat tai Euroopan. Jos tässä nyt oli mitään yhteisesti sovittua teemaa ? Kaikesta kritiikistäni huolimatta voin suositella tapahtumaa. 65 € ei ole lainkaan kallis hinta tästä kattauksesta.

Ei kommentteja: