perjantai 14. syyskuuta 2018

OLUT TASTING


Järjestimme oluiden maistelun kotona. Tarkoituksena oli vertailla maailman oluita. Hankimme Prismasta viisi erilaista pulloa olutta: japanilainen Asahi, kiinalainen Tsingtao, meksikolainen Corona, thaimaalainen Singha ja eurooppalainen Baronka. Hinnat vaihtelivat 2,50 € ja 3 € välillä. Varasimme jokaiselle oluelle oli oma lasinsa. Annoimme oluille pisteitä kouluarvosanojen skaalalla 4-10. Ennakkoasenteena minulle lagerit ovat yleensä aika tylsiä, mutta vaimolle lagerit maistuvat oluista parhaiten.

Paras ja maukkain olut oli selkeästi tsekkiläinen Baronka. Sen maku oli vahva ja humalainen. Siinä oli myös prosentteja muutama kymmenys enemmän kuin muissa, mutta se tuskin teki mausta niin täyteläistä. Juotavan hyvää ja tukevaa olutta. Pisteitä molemmilta 8.

Toisesta sijasta kamppailivat tasavertaisesti Tsingtao ja Asahi. Molemmat olivat minulle kuitenkin tylsähköjä lagereita. Positiivista oli pieni kukkea vire. Se oli Tsingtaossa hieman selkeämpi. vaikka makua oli Asahissakin. Mielestäni Tsingtao oli hieman runsaampi vaikka ero oli hiuksen hieno. Pisteitä Tsingtaolle minulta 6,5, vaimolta 7,5. Asahin pisteet minulta 6,25 ja vaimolta 7,5.

Neljäs sija tuli Coronalle. Se oli porukan ainoa keskiolut. Kevyehkö lager, jossa maistui pieni terävä ja hieman katkeraa kaktusmainen maku. Siitä plussaa molemmilta. Meillä ei ollut sitruunaviipaletta
maustamassa tätä olutta kuten sitä on tapana juoda. Pisteitä minulta 6 ja vaimolta 7.

Viimeiseksi jäi thaimaalainen Singha. Tämäkin oli peruslageria. Maku oli hioutunut lähelle mauttomuutta. Tarkoitan sitä samaa ilmiötä, joka on suomalaisissa keskioluissa. Tästä ei jäänyt oikein
paljoa sanottavaakaan. Pisteitä minulta 5 ja vaimolta 6,5.

Kaikenkaikkiaan nämä maailmalla suuret olutmerkit olivat minulle suuri pettymys. Ymmärrän, että kun tarkoitus on myydä tuotetta mahdollisimman monille, kaikki vivahteet ja persoonallinen luonne häivytetään pois.

Seuraavat tastingit tehdään eri tavalla. Yksi tasting voisi olla kotimaiset pienpanimo-oluet. Nythän olutta voi ostaa suoraan myös ravintolasta. Siis esimerkiksi Plevnasta ja Pyynikin Bearhousesta voi ostaa kotiin panimojen omia tuotteita. Toinen mahdollisuus voisi olla eri tyypisten olueiden maistelu. Eli esimerkiksi pilsneriä, alea, ipaa, apaa, vehnäolutta, tummaa olutta, savuolutta, portteria, luostariolutta, kriekiä, queusea jne. Näitähän riittää. Tastingissa viisi olutta on mielestäni ylä raja. Makuaisti turtuu helposti, joten ideaalinen määrä voisi olla vaikka kolme. Olut on minulle kuitenkin juotava juoma eikä mitään makukikkailua.


Ei kommentteja: