sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Kummastelua ja Kompastelua

 Aurinkoinen sää ja lämpöasteet ovat tuoneet kevään etelään. Siis meille eteläisen Suomen asukkaille. Hiki virtaa ja hormonit hyrräävät. Hyvä niin, sitä tarvitaan. Kuitenkin meille kompurajalkaisille himpun verran alle seitsemänkymppisille kuntokävelijöille keli on ailahteleva (haasteellinen). Hanki upottaa, jää on vetistä ja jarruna toimiva sepeli on uponnut jään sisään. Itsepäinen kuntoilija joutuu panemaan kaiken pelit, jottei jalka lipeäisi, selkä nyrjähtäisi ja sairaala täyttyisi luunsa murtaneista vanhuksista. Periksi ei kuitenkaan anneta. Koko viikoksi on luvassa aurinkoa ja lämmintä. Parhaimmillaan jalkakäytävillä on asfalttia ja sepeliä. Niitä voi kulkea edestakaisin turvallisesti ja vakain askelin.

Kummastelen koronatiedotusta. En koko tiedotusta, mutta yhtä sen osaa. Husin ja THL:n toimesta varoitellaan mediassa ihmisiä sairaaloiden kapasiteetit riittävyydestä. Vielä kapasiteetti on riittänyt, mutta taudin leviämisen myötä tilanne voi käydä kestämättömäksi. Päivittäin sairaalahoidossa on parisataa ihmistä. Tehohoidossa nelisenkymmentä potilasta. Se tuntua aika pieneltä määrältä, jos ajatellaan Suomen kaikkien sairaaloiden kapasiteettia. Ymmärrä kyllä, että koronapotilaat tulevat muiden sairaiden päälle. Mutta kuitenkin. Maalataan piru seinälle esimerkin avulla. Suomessa on lukuisia oppilaitoksia, joissa on 500-1.000 oppilasta. Jos joissakin niistä tapahtuisi onnettomuus, jonka seurauksena tarvittaisiin kaikille sairaalahoitoa. Loppuisivatko sairaalapaikat kesken ? Joutuisivatko sairaalat jakamaan eioota ? Onko tämä vaan ammattilaisten oman pesän pelkoja ? En mää tiedä.  Mää vaan kummastelen tätä koronatiedotusta.

Kokoomuksen sateentekijäksi haalittu Kirsi Piha on ilmoittanut luopuvansa Helsingin pormestariehdokkuudesta. Tämä on kylmä suihku kykypuolueelle. Piha on ollut poissa poliittisista kuvioista jo hyvän aikaa. Nyt Kokoomuksen sisällä mylläävä konservatiivien ja liberaalien välinen kamppailu on heittänyt varjon Pihan haaveille. Somessa käyty likainen loanheitto on ollut Pihalle liikaa. Nyt Kokoomuksen rivit ovat hajallaan ja sisäiset ristiriidat ovat pyörähtäneet kaiken kansan silmille. Kompastuuko Kokoomus kuntavaalien kalkkiviivoilla ? Viime kuukausien gallupit eivät nekään ole luvanneet hyvää puolueelle. Vaikka kuntavaali on aina paikallisvaali, heijastuuko pääkaupungin Kokoomuksen sisäinen taisto kauemmas maakuntiin ? Löytyykö Orpolta lääkkeitä pahaan vaivaan ?

Perussuomalaiset ovat erottaneet puolueen jäsenyydestä kansanedustaja Ano Turtiaisen. Syksyllä Turtiainen irvisteli Jenkeissä poliisin surmaamalle mustalle miehelle. Siitä tuli määräaikainen ero eduskuntaryhmästä. Sittemmin Turtiainen on kieltäytynyt eduskunnassa käyttämästä kasvomaskia, vaikka puolueiden kesken on sovittu mainitusta käytännöstä. Kamelin selkä katkesi, kun Turtiainen moitti julmin sanakääntein puoluetoveriaaan ja eduskunnan varapuheenjohtaja Eerolaa. Puolue erotti Juvan Perussuomalaisten puheenjohtaja Turtiaisen. Puolue ei voi katsella koronan aikana sooloilijan välinpitämätöntä käytöstä. Kompastuuko Turtiaisen ura omaan ylimielisyyteen ? Se nähdään seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jatkossa Turtiainen jatkaa omassa ryhmässään. Siellä saa sanoa ja tehdä mitä lystää eikä kukaan kampita ajatuksen virtaavaa tonavaa. Puhumattakaan, että erotettaisiin omasta ryhmästä.

Yhdysvaltain presidentti Biden on halunnut ottaa etäisyyttä edeltäjänsä politiikasta. Saudi-Arabia-Arabian suhteitakin on pistetty uusiin kuoseihin. Selvitysten mukaan saudien kruununprinssi antoi tappokäskyn toimittaja Khashoggin surmaamisesta. Trump halusi painaa asian villaisella. Nyt Biden haluaa pakotteilla vetää pieniä rangaistuksia monille asiaan sotkeutuneille henkilöille. Biden ei kuitenkaan uskaltanut puuttua kruununprinssi Salmaniin. Biden kompastui samaan kuoppaan kuin Trumpkin. Kantti ei kestänyt kurittaa rikkaan kumppanin johtajaa. Realiteetit ja edut ajoivat kuoppaan.

Suomen sprintin kaatuilujoukkue hiihdon MM-kisoissa on ollut taas elementissään. Vesku Loirin viitoittamalla tiellä jatketaan perinteitä. Krista Pärmäkoski veti lipat heti parisprintin kisan alkajaiseksi ja jäi viimeiseksi. Pärmäkoski hoiteli joukkueen muiden porukkaan, mutta voimat menivät ja sijoitus putosi seitsemänneksi. Myös Johanna Matintalo ja Joni Mäki ovat hoitaneet kompastelua kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan. Parisprintin miehet pääsivät kuitenkin täpärästi loppukilpailuun ja sieltä irtosi loistavan Mäen ja Hakolan hiihdon jälkeen hopeaa. Kaatuilu onkin Suomen hiihdon taktiikkaa ja hämäystä. Tosiasiassa meikäläiset näyttävät kompuroivan, mutta vetävät mitalit kotiin.

Ei kommentteja: