perjantai 5. helmikuuta 2021

Runebergin tortussa on alkoholia !

 Peltolammin Raittiusyhdistys Koitto on hyvin vihainen. Yhdistyksen aloitteesta Oulun poliisi on suostunut mittaamaan Runebergin tortun alkoholipitoisuuden. Se on 0,06 Mg/l. Nyt se on siis todettu ja todistettu ! Jos ihminen syö kolme ja puoli litraa Runebergin torttuja hänen veren alkoholipitoisuutensa nousee yli 0,5 promillen. Toisin sanoen silloin ei voi enää ajaa autolla. Alkoholismin vaara väijyy ihmisiä viattomalta näyttävän tortun muodossa. Asiasta perillä olevien tahojen mukaan alkoholi on punssia. Mitä se sitten lieneekin.

Koiton hallitus on välittömästi lähestynyt sosiaali- ja terveysministeriön raittiusvirkamiestä Ismo Tuomista ja vilpitöntä raittiuskansanedustajaa, Päivi Räsästä. Luotamme heihin, kun ajat ovat vaikeat ja alkoholin piilomyynti kukoistaa. Nyt tarvitaan rohkeita ja pikaisia toimia, jottei alkoholismi leviä Runebergin päivänä kansan keskuuteen. Erityisesti huolen kohteena ovat lapset, nuoret, työikäiset, lapsiperheet ja eläkeläiset. 

Eduskunnan on säädettävä laki, jolla estetään piiloalkoholin, kuten Runebergin torttujen, vahingollinen myynti ja käyttö. Alkoholia sisältävät tortut on syytä siirtää Alkon hyllyille. Ainakin kaikkien kaupan kassojen on kysyttävä vastaisuudessa torttujen ostajilta henkkarit. Runebergin torttuja voidaan myydä vain klo 9.00 ja 21.00 välisenä aikana. Tulevaisuudessa torttujen kuoreen tulee liimata varoituskyltti. ”Tämä torttu vaarantaa terveytesi.” Joka tapauksessa Runebergin tontuista tulee periä alkoholivero, kuten muistakin alkoholituotteista. 

Valtion budjettiin tulee varata määrärahoja Runebergin torttujen aiheuttamien sosiaalisten ongelmien hoitamiseen. On syytä miettiä, pitäisikö Runebergin päivä poistaa kokonaan kalenterista. Sehän ohjaa kansalaisia alkoholin väijyville poluille. Ainakaan sen paikka ei ole sydäntalvella, perjantaina. Olkoon sitten vaikka Vappuna tai Juhannuksena.

Ps. Ismo Tuominen. Olette ansiokkaasti toiminut alkoholin etämyyntiä vastaan ja Alkon monopolin säilyttämiseksi Suomessa. Tässä on nyt selvä porsaanreikä. K-marketista voi ostaa kotiovelle laatikoittain Runebergin torttuja eli alkoholituotteita. Tämä porsaanreikä on heti tukittava. Sitäpaitsi Runebergin torttujen lisäksi huomiota on kiinnitettävä myös hapanleipään, Da-capo-patukoihin ja liköörikonvehteihin.

Ei kommentteja: