Olen jo sen verran vanha, että tulee käytyä lääkärillä, terveyskeskuksessa ja sairaalassa aika ajoin. Itse asiassa aika usein. Huomiota on kiinnittänyt ihmisten huono kunto. Totta kai sairaat ovat huonokuntoisia, mutta tarkoitan ihmisten kankeutta ja ylilihavuutta. Vaikuttaa siltä, että liikkumista harrastetaan paljon joissakin ihmisryhmistä ja kovin vähän toisissa ihmisryhmissä.
Ehdotan, että joillakin uusista sote-alueista tehdään kokeilu. Alueelle siirretään valtiolta rahaa pari sataa miljoonaa euroa tai alueen erityissairaanhoidosta siirretään pari sataa miljoonaa ohjattuun kuntoutukseen. Kaikki lääkärit saavat koulutusta ja ohjeet tarkastaa ihmisten kuntoa, liikkumistapoja ja -taajuutta. Lääkäreiden keinovalikoimaan; hoito, leikkaus, lääkkeet, lisätään ohjattu kuntoutus. Tarkoitan sillä säännöllistä liikuntaa, kävelyä, uintia, venyttelyä, kuntosalia, keppijumppaa jne. Lääkäri antaa ”reseptin” mennä fysioterapeutin kautta määräaikaiseen kuntoutukseen. Tätä tekevät kaikki sote-alueen lääkärit. Yhteiskunta maksaa ryhmien ja vuorojen kulut. Liikuntaa eli kuntoutusta voi tehdä yksinkin, mutta siitä tulee saada varmistus. Lääkärin määräämä kuntoutus suoritetaan jokaisen kunnon mukaisesti. Mitään huippu-urheilua tai rääkkiä ei ole tarkoitus tehdä. Jalat, kädet, selkä, niska, pää halutaan saada liikkumaan ja kuntoutettua. Koko hommasta tehdään selvitystä ja tutkimuksia. Tarkoituksena on myös oppia lisää kuntoutuksen vaikutuksista. Hyvistä ja huonoista puolista.
Uskon ja olen lähes varma, että tällä tavalla ennalta ehkäistään sairauksien syntyä ja parannetaan kansalaisten oloa. Kyse on kansanterveydellisestä näkökulmasta ja toimenpiteestä. Samalla selviää pienenevätkö erityissairaanhoidon menot vai eivätkö. Suomalaiset ovat tottelevaisia ja auktoriteetteihin uskovia ihmisiä. Jos lääkäri lähettää kuntoutukseen (liikkumaan), siitä ehkä nuristaan, mutta se toteutetaan. Näin voidaan löytää uusia lähestymistapoja sairauksien ehkäisemiseksi seulontojen ja neuvonnan lisäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti