torstai 21. lokakuuta 2021

Eläkeläisten ”palkkaneuvottelut” päätökseen

Jos höristit korviasi/silmiäsi päivän poliittiseen kärhämään, sorry ! Tässä ei käsitellä demareiden yritystä nostaa pienempiä eläkkeitä eli ei sanaakaan vappusatasesta. 

Sen sijaan kyse on jokavuotisesta jännitysnäytelmästä, jonka kohteina ovat kaikki työeläkkeitä nauttivat eläkeläiset. Tämä on se aika vuodesta, jolloin eläkeläiset kuulevat ensi vuoden palkkansa eli työeläkkeensä. Sosiaali- ja terveysministeriö julistaa ”palkkaneuvottelujen”  tuloksen 21.10.. Toisin sanoen indeksin, jonka perusteella eläkkeitä korotetaan. Korotus on 2,28%. Kuulostaa pieneltä, mutta niinhän se onkin. Tarkemmin katsottuna kuitenkin ihan hyvä korotus. Ainakin hieman enemmän kun viimeaikaisten työehtosopimusten palkankorotusten prosentit. Taisivat olla 1,9% luokkaa.

Toinen kysymys on veroprogression vaikutus. Jos indeksi nostaa eläkettä 40€/kk, kuinka paljon veroprogressio syö korotuksesta. Eli kuinka jää käteen ja kuinka paljon valtio ja kunnat ottavat korotuksesta ? Se selviää viimeistään ensi vuoden helmikuussa. Siihen asti eletään toiveikkaana palkankorotuksen kympeistä haaveillen..

Ei kommentteja: