sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Täytyy vähän ihmetellä….

 EU-parlamentti on haastanut Komission oikeuteen. Syynä on oikeusvaltioperiaatteen toteuttaminen. Parlamentti on aiemmin päättänyt, että tänä vuonna oikeusvaltioperiaate kytketään yhteisön avustuksiin. Oikeusvaltioperiaatteiden puuttumisesta on kritisoitu erityisesti Puolaa ja Unkaria. Komissio ei ole parlamentin mukaan tehnyt mitään Puolan ja Unkarin tukien osalta. Nyt oikeuden kautta katsotaan saako Komissio eli EUn virkamieskoneisto huutia ja minkälaista se voi olla. Joka tapauksessa jotain pitäisi tehdä sillä Puolan ja Unkarin johtajat muokkaavat epädemokraattista lainsäädäntöä ja politusoivat oikeusjärjestelmää omissa maissaan. Johtajat nauravat ja viittaavat kintaalla muiden EU-maiden vaatimuksille. Samalla EU tukee maita ennätyksellisen suurilla avustuksilla.

Kelloja siirreltiin taas viime yönä. Vielä pari vuotta sitten haluttiin lopettaa moinen pelleily. Ei kait päästy sopuun kumpaa aikaa käytetään pysyvästi. Joka tapauksessa homma jatkuu ja nyt uumoillaan siirtelystä luopumista vuonna 2024. ”Epäillä soppii” sanoi savolainen. Oma järkeni ei sano, onko sillä mitään väliä kumpaa aikaa käytetään pysyvästi. Ehkä kyse on Euroopan ajasta suhteessa Amerikkaan tai Aasiaa. Joudun tunnustamaan tässäkin asiassa tyhmyyteni. Jos hakee jotain positiivista, kyllähän tunnin lisä aamu-uniin tuntui mukavalta.

Veikkausliigan ratkaiseva viimeinen kierros pelataan sunnuntaina. Kuopiossa KuPS ja HJK ratkaisevat mestaruuden. Kuopioon odotetaan ennätysyleisöä. Tavallinen kansa ei kuitenkaan näe ottelua telkusta. Tässä näkyy Veikkausliigan ja Palloliiton ajan taju. Tarkemmin sanottuna palloilun ilosanoman unohtaminen. Juuri kun jotain kiinnostavaa ja dramaattista tapahtuu kansallisella tasolla, se jätetään suurelta yleisöltä näkemättä. Usein puhutaan miten suomalaiset eivät osaa hyödyntää hyviä markkinointipaikkoja ja -hetkiä. Nyt olisi ollut sellainen tarjolla. Ihmettelen myös maksukanavien taidon puutetta. Nehän elävät katsojaluvuista ja mainoksista. Nyt olisi ollut hyvä bisnessauma tarjolla.

Aki Riihilahti brassaili paikallislehden palstalla omasta menestyksekkäästä kaudestaan futikseen parissa. Eli kuluneesta vuodesta. Hän oli tiukannut Veikkausliigan joukkueille sadan tuhannen euron tukirahat kansainväliseltä liitolta. Aikaisemmin rahaa tuli vain 40.000 euroa per seura. Hyvä saavutus sinänsä. Taas seurat voivat ostaa lisää pelaajia etelä-Euroopasta ja Afrikasta. Samaan aikaan naisten Kansallisen liigan pronssijoukkue TiPS ilmoitti luopuvansa sarjapaikasta rahan puutteen takia. Viime vuosina on hehkutettu naisjalkapalloa suuresta noususta. Ilmeisesti se on pelkkää sanahelinää. Ainakaan Palloliitto ei näytä tekevän mitään naisten palloilun taloudellisen ahdingon välttämiseksi.

Kummelin tekijät ovat palanneet naurattamaan yleisöä. Ihan hirveästi ei naurata. Ei sketsit, vitsit tai hahmot. Enemmän naurattaa vanhojen ukkojen yritys. Onkohan se niin, että rahan kaipaus vie vaikka televisiokameran toiselle puolen ? Vai pitääkö yrittää vielä kerran nousta takaisin loisteliaaseen uralle. Kun muutakaan ei ole. Tai onhan tekohauska Kontiola & Parmas Valkeakoskella. Puujalkavitsit 30 vuoden aikana voivat muuttua lahoiksi puujalkavitseiksi. Katsoja joutuu miettimään julkihäpeää. Onhan sekin tunnetila.

Ruotsalainen entinen koululainen Greta Thunberg saapui Glasgowiin ilmastokokoukseen. Seurauksena ihmiskaaos hänen ympärillään. Ihan täytyy onnitella hyvästä brändistä. Kukapa olisi voinut 60-luvun kouluaikoina uskoa, että koulunkäynnistä kieltäytymällä voi nousta maailmalla kuuluisuudeksi. Puhumattakaan hänen pokkaamistaan kaikenlaisista kansainvälisistä palkinnoista. Jos olisi tiedetty, meidän lukioluokan porukasta puolet olisi jäänyt protestiksi kotiin. Joku taisi jäädäkin. Hänet erotettiin koulusta. Ihan hirveästi ilmaston muutos ei ole kuitenkaan vähentynyt. Päin vastoin. Lämpötilan kerrotaan nousevan peräti 2,7 astetta.  Se ei kait ole kait Thunbergin vika eikä aikaansaannos. Mutta maine ja kunnia on kova, sitä ei käy kieltäminen. 

Niinistö vieraili koronatauon jälkeen Kremlissä. Paikallinen media osoitti jälleen jäätävää tietoaan. Siellä kerrottiin neuvotteluista monipuolistaa Saimaan kanavan liikenne. Lisäksi sanottiin Venäjän edellyttävän SputnikV rokotteen hyväksymistä Suomessa ehtona venäläisturistien Uuden vuoden matkailulle. Paljon on vettä virrannut Volgassa, mutta jutut ovat samaa höpinää Venäjän puolesta. Media voi vääristellä Kremlin uutisiakin, kunhan se tapahtuu Venäjän etujen suuntaa.

Samaisen Venäjän koronaluvut jatkavat infernaalista nousuaan. Kuolleita on päivä päivältä enemmän. Kansa ei usko viranomaisten puheita eikä käy rokotuksissa. Ei edes silloin, kun tehokasta Sputnik-rokotetta on tarjolla. Nyt kansalaisille on myönnetty koronalomaa. Näin ihmisiä yritetään pitää kotonaan pois tartuttamasta toisiaan. Aiemmin tarjottiin palkintoja ja arvontoja. Sekään ei purrut. Ihme kun Putin ei anna mahtikäskyä pakollisesta rokotuksesta kansallisen edun nimissä. Ei taida tsaarillakaan olla varmuutta kansansuosiosta vai mikä tässä hannaa vastaan.

Ei kommentteja: