torstai 28. lokakuuta 2021

Sinisimpukoita

 Aika usein kokki joutuu miettimään, mitä tänään laittaisin. Kävin tänään Koikkarin Prismassa. Palvelutiskiltä löytyi sinisimpukoita. Kilohinta oli 4,45 €. Osti yhden 1,2 kg pussin. Hintaa tuli rapiat päälle vitosen. Sinisimpukat säilytetään jääkaapissa avoimessa tilassa, sillä ne ovat eläviä. Suljettu pussi tappaa simpukat. Sinisimpukoiden valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Kannattaa laittaa ainekset valmiiksi, jotta kaikki sujuu helposti. Sinisimpukoiden lisäksi tarvitaan yksi sipuli, 2 valkosipulin kynttä, 50gr voita, 2 dl valkoviiniä, 2 dl ruokakermaa, 1 rkl kuivattua persiljaa tai kourallinen tuoretta persiljaa.

Puhdistetaan simpukoista mahdollinen ”parta”. Avoimet ja rikkoutuneet simpukat pitää heittää pois. Laitetaan voi isoon kattilaan sulamaan. Pilkotaan sipuli ja valkosipuli pienemmiksi. Kuullotetaan sipuleita kattilassa. Lisätään valkoviini kuumaan kattilaan ja sen jälkeen simpukat. Laitetaan kansi päälle. Annetaan  kiehua 3 minuuttia. Lisätään kerma ja persilja. Hölskytetään kattilaa voimakkaasti. Annetaan kiehua vielä toiset kolme minuuttia. Nostetaan kattila pöytään. Kaikki kiinni olevat simpukat heitetään pois.

Simpukoita voi imeskellä sormiruokana. Lientä on niin runsaasti, että siitä riittää lusikoitavaksi liemenä. Belgiassa simpukoiden lisänä tarjotaan Belgian perunoita (ranskalaisia) ja olutta. Valkoviini on myös hyvä juoma. Perunoiden sijaan maistuu myös hyvä patonki, pitaleipää tai paahtoleipä. Kilon satsi oli melkein  liian ison annos. Lientä jäi seuraavaan ruokaan.  Kahden hengen ateria maksoi kuuden euron kieppeillä.

Ei kommentteja: