torstai 7. lokakuuta 2021

Pieniä huomioita

EU-maiden johtajat kokoontuivat puheenjohtajamaa Slovenian. Maan pääministeri Jansa on suomalaisille tuttu, sillä hän tuomittiin vankilaan Patria-skandaalissa. Hän ehti istua muutaman kuukauden vankilassa ennen kuin perustuslakituomioistuin vapautti miehen. Hänet tunnetaan myös suurena Trump-fanina ja Unkarin, Puolan ja Tšekin populististen hallitusten kannattajina. Mukavasti pääministeri Marin sanoi olevan tärkeää kitkeä korruptiota Balkanin maissa. Nyt kuitenkin värikäs Janka on koko EUn puheenjohtajamaan pomona..

MTK sanoi maatalouden olevan katastrofin partaalla. Kysymys on elintarviketeollisuuden ja MTK:n välisistä neuvotteluista koskien maataloustuotteiden hintoja. Samalla maa- ja metsätalousministeri Leppä sanoi kutsuneensa kriisikokouksen loppuviikoksi. Leppä sanoi myös olevan välttämätöntä, että elintarvikkeiden hintoja nostetaan. Toisin sanoen me kuluttajat joudumme maksamaan maanviljelijöiden palkankorotukset. Mitähän ihmiset sanoisivat, jos ministerit puuttuisivat paperiteollisuuden tai teknologiateollisuuden neuvotteluihin vaatimalla kansalaisia maksamaan palkankorotukset.

Valvoin viime yönä. Syynä on Ruska. Ei se ruska, joka saa puut oranssin punaisiksi. Tämä Ruska on ilmavoimien harjoitus. Paikka on kuulemma Pohjanmaalla. Neljä päivää ja yötä Hornet-hävittäjät ovat lentäneet alueemme yli. Viime yönä kolmen ja neljän välillä ja aamulla seitsemän ja kahdeksan välillä. Kun viisi-kuusi konetta lentää Pirkkalaan pienin välein, syntyy yllättävän kovaa melua. Tämä on meille Tuska. Uusi ilmiö on ilmeisesti jonkilainen kalustokone. Se lentää korkealla, koska mitään ei näy. Sen ääni on hiljainen jylinä. Ääni resonoi vanhan talon ikkunoihin. Näitä Hornetteja on kuunneltu 15 vuotta. Muutama vuosi sitten ilmavoimat teki asukaskyselyn. Sitten Pirkkalan tukikohta siirrettiin pohjoisemmaksi. Koneet ovat jylisseet kuitenkin entiseen malliin.

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen työnhakumallista. Sen mukaan työnhakijan on haettava kuukaudessa vähintään neljää työpaikkaa. Mikäli näin ei tapahdu, seuraa huomautus. Seuraavasta huomautuksesta vähennetään 5 työttömyysturvapäivää ja sitä seuraavasta huomautuksesta 10 työttömyysturvapäivää. Tällä tavoin hallitus aikoo saada työllistettyä 80.000 ihmistä. Työttömän tulee hakea vuodessa yhteensä 48 työpaikkaa, mikäli haluaa pitää työttömyysturvansa. Viiden vuoden pitkäaikaistyötön joutuu hakemaan 240 työpaikkaa. Käykö tässä niin, että kun Mäkki hakee myymälänsä työntekijää, hakemuksia tulee 10.000 kpl ? Ne passiiviset ihmiset, jotka hakevat kuukaudessa 0-3 työpaikkaa menettävät 10 työttömyyskorvauspäivää. He hakevat sitten ilmeisesti Kelasta toimentulotukea ? Minkähän nimen kansa tai media antavat tälle työnhakumallille. Haataisen malli ? Raippamalli ? Pakkorakomalli ? Aktiivimalli kakkonen ? Pitkään toivotut hallituksen työllistämistoimet ovat nyt sitten esillä ja käsillä. Ehkä 80.000 työllistetympi arvio osuu hieman yläkanttiin, mutta toisaalta, pitää olla positiivinen tavoite. Eikö ?

Lentopallon Mestareiden liigan karsintasarjan I-kierroksella on mukana Vammalan Lentopallo, VALEPA. Se pelasi Hollannissa Apeldornia vastaan. Joukkueen nimi Hollannissa pelattavassa ottelussa oli Ford Levonranta Sastamala. Ilmeisesti Levonrannan autoliike yrittää myydä Fordeja Eurooppaan. Tai saada ostajia Euroopasta Sastamalaan. Vai miten tämä pitäisi ymmärtää ? Niukasti tuli kuitenkin voitto Sastamalan porukalle. Hienoa ! Mitenkähän Levonrannan automyynnille kävi ? Pyöriikö Sastamalan kaduilla hollantilaisia autojobbareita ?

Bensan hinta on hiipinyt yli maagisen 1,80 € litrahinnan. Nyt on pakko tehdä jotain. Kuluttaja äänestää jaloillaan. Ainakin sellainen kuluttaja, joka voi äänestää jaloillaan. Pitäisikö sanoa, äänestää auton pyörillä ? Siis jättää tankkaamatta kallista bensaa. Se tarkoittaa tiukempaa ajattelua auton käytöstä. Vähäiseksi se on eläkeläisille jäänyt, mutta nyt jää vielä vähäisemmäksi. Tämä kuluttaja äänestää auton pyörillä.

Britannia kipuilee Brexitin kanssa. Nyt armeija kutsuttiin apuun bensakuljetuksiin. Ulkomaisille autokuskeille on tarjolla 5.000 viisumia, mutta kiinnostuneita on ollut satakunta. Telkussa haastatellut puolalaiset kuskit totesivat kiitos ei. Hommia riittää lähempänä kotia. Myös kalastusalueilla jatkuu kiista vaikka asia on periaatteessa sovittu. Muttei käytännössä. Brittiläiset teurastamot ovat joutuneet teurastamaan pakon edessä sikoja. Lihakarjan hoitajista ja lihan käsittelijöistä on kova pula. Lisäksi Englanti on uhannut luopua Pohjoi-Irlannin sopimuksesta. Se taas nostaisi pintaan ikuisen Irlannin kriisin. Kuka sitä haluaa vai onko tämä yksi kiristysyritys ?

Ei kommentteja: