tiistai 5. lokakuuta 2021

Mitä tästäkin pitäisi ajatella ?

Sähkön hinta nousee ympäri maailman. Sähkön käyttö on lisääntynyt ja talvella hinnat ovat nousemassa kymmeniä prosentteja. Espanjassa kolminkertaisiksi. Saksassa samoin. Intiassa hiili riittää neljäksi päiväksi. Meilläkin sähköä ostetaan talvisin Norjasta, mutta nyt sikäläinen vesivoima on vähentynyt ja hinnat nousevat. Miksi ? Miksi näin yhtäaikaa ja yht’äkkiä.

Itse olen käyttänyt sähköä ihan saman verran kuin aikaisempina vuosina. Ensi kuun alusta paikallinen sähkö nousee yli 20%. Kulutettiinko korona aikana yhtä paljon sähköä kuin nyt ? Jos tulevaisuudessa pitäisi siirtyä enemmän puhtaan sähkön kulutukseen, mistä sitä revitään. Tuulivoimastako ? Ei ymmärrä !


Ranskan katolisen kirkon tekemän selvityksen mukaan yli 300.000 lasta on käytetty seksuaalisesti hyväksi kirkon piirissä vuoden 1950 jälkeen. Asianomaisia hyväksikäyttäjiä on ollut ainakin 3000 henkilöä, joista valtaosa kirkon omia työntekijöitä. Mitä tästä pitää ajatella ?

Useimmissa katolisissa maissa on paljastunut samanlaisia tapauksia. Hyväksikäyttö on ollut näköjään jonkinlainen salattu oikeus tai mahdollisuus, johon ei ole haluttu puuttua. Katolinen kirkko on epäilemättä hyväksikäytön mahdollistaja. Kirkon johto on suojellut salaisuutta. Lapset ovat viattomia, joita kirkon pitäisi suojella. Tässä on toimittu päin vastoin. Sivistysvaltioissa rikokset käsitellään oikeudessa ja rikolliset tuomitaan. Minkälainen tuomio sellaiselle kirkon työntekijälle pitäisi antaa, joka on raunioittanut lapsen tulevaisuuden ? Entä hänen esimiehensä ja hänen esimiehensä jne .


Kansainvälinen toimittajaporukka on paljastanut miljoonia asiakirjoja, jotka kertovat poliitikkojen, virkamiesten ja viihdetaiteilijoiden salaiset tilit veroparatiiseissa. Kyse on veronkierrosta ja rahanpesusta. Useita valtioiden päämiehiä ja poliitikkoja on mukana veroparatiiseissa. Myös Venäjän presidentti Putinin ja hänen lähipiirinsä hankkimia entisen Neuvostoliiton valtion rahoja on sijoitettuna veroparatiiseissa. Tony Blair,  Jordanian kuningas, Tšekin pääministeri Babis, pop-laulaja Shakira, Elton John, Ringo Starr. Kaikki kiistävät syyllistyneensä mihinkään laittomaan. Venäjällä paljastusta ei pidetä edes uutisena. Suomalaisiakin on 200 henkilöä, muttei kuitenkaan tunnettuja nimiä.

Vaikuttaa pikemminkin säännöltä kuin sattumalta. Rikkaat eivät halua maksaa veroja tai muutenkaan kertoa isoista rahoistaan ja niiden alkuperästä. Veroja kierretään tietoisesti ja tarkoituksella. Valtiot menettävät miljoonia näiden järjestelmien kautta. Köyhä kansa ei voi tehdä muuta kuin maksaa veronsa. Rikkaiden ja superrikkaiden tilanne on toinen. Putinin ja hänen piirinsä junailevat miljoonat eivät yllätä enää ketään, ei meillä ja vielä vähemmän Venäjällä. Tsaarit ovat aina rohmunneet omaisuuksia itselleen. Olisiko jossakin jokin voima, joka saisi tämän päättymään ? EU, YK, G6-maat, Maailman pankki, Washington Post, Google, Elokapina, Joe Biden, Kim Jong-un, Esko Aho, Greta Thunberg ?


Ilmavoimien Ruska-harjoitus on jälleen alkanut. Kuulemma harjoitellaan Pohjanmaalla. Itse kuulen koneet, joka päivä täällä Peltolammilla. Muuta ei niiden lentäessään kuulekaan. Entiseen aikaan puhuttiin pimeän ajan harjoittelusta. Hienoa, kun lennostolla on koneita, joilla päristellä. Tiedän, että Peltolammi on strategisesti tärkeä paikka ja Peltsun ilmapuolustus on korkeinta luokkaa. Mutta pitääkö niillä treenata ihmisten asutusten yläpuolella ?

Yhden koneen jytinän jaksaisi vielä kuunnella päivässä, mutta niitä lentää kymmenkunta kerralla, peräkkäin. Koettakaa ohjata nyt ne koneet sinne aakeelle, laakealle Pohojammaalle ! Täällä on kärsitty jo ihan riittävän monta vuotta. Ja jos ne pian ostettavat  amerikkalaiset F-35 hävittäjät lentävät lähellekään Peltsua, aion kirjoittaa lehtiin. Tai ainakin blogiin. Miten olisi ruutuvihko ?


Ylen kyselyn mukaan valtaosa kansanedustajista vastustaa huumeiden dekriminalisointia eli rangaistavuudesta luopumista. Kyselyssä 122 edustajaa 138:sta vastustaa rangaistavuudesta luopumisesta. Suurin osa on huolissaan, miten poisto vaikuttaisi huumeiden käytön lisääntymiseen.

Tulee mieleen, että onko tästä vihreiden puoluekokouksen aloitteesta tullut tietoinen myrsky vesilasissa. Onko tarkoitus testata taas kerran rintamalinjoja huumeiden käytön laillistamisesta. Paljon melua tyhjästä, mikäli tämä heijastaa kansalaisten mielipidettä. Sitä varten Ylen pitäisi tehdä kansalaiskysely. Veikkaan, että 80% kansalaisista vastustaa huumeiden laillistamista. Ainakin sen verran.


Kristillinen deittipalvelu Valo on saanut yhdessä päivässä 20.000 käyttäjää. Valo palvelu on toiminut jo 20 vuotta, mutta nyt se rantautui nettiin ja suosio oli heti julman suuri. Valon tekijöiden mukaan deittisovellus on ilmainen ja se on helppo ladata puhelimeen. Samoja arvoja kunnioittavat ihmiset ovat saaneet yhteisen foorumin, jossa voi hakea kumppania elämäänsä.

Eikös tässä ole malli uusille deittipalveluille laajemminkin ? Suunnatulla palvelulla löytää, tapaa ja voi aloittaa parisuhteen yhteisen arvopohjan perusteella. Seksiviritteiset Tinderit joutavat romukoppaan. Tai siis siitä kiinnostuneelle ryhmälle. Nyt vaan perustamaan uusia deittisivustoja,  jotka kokoavat yhteen kaikki kodin lämpöä arvostavat sinkut. Tai piensijoittamisesta kiinnostuneet. Kaikki kuntosalien raudanvääntäjät, luomuviljelijät, lintubongarit, rättisitikka-kuskit, italialaisen keittiön kokit, kodin sisustajat, islantilaisten villapaitojen väsääjät, ristikoiden ratkojat, remonttiReiskat, kaukomatkailijat, sherryn ystävät, mausteiden keräilijät, vasemmistolaiset, oikeistolaiset, keskustalaiset, karjalaiset, savolaiset, pohojalaiset, auringonpalvojat, esport-pelaajat, kierrättäjät, laihduttajat, lihottajat, ongelmapelaajat, bloggaajat, yrttien kasvattajat, NHL-korttien kerääjät, koiran ulkoiluttajat, pienviljelijät, suurviljelijät, yksinäiset, kaksinaiset, kolminaiset. Porukkaa riittää !


Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei aio tehdä mitään varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen saaman tuomion suhteen. Tynkkynen sai sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Purran mukaan oikeuden päätös ei aiheuta toimenpiteitä, koska puolueen jäsenet ovat valinneet Tynkkysen varapuheenjohtajaksi. 

Olipa erikoinen perustelu. Mitä, jos Tynkkynen tai joku muu henkilö olisi tehnyt jonkun vakavamman rikoksen ? Vaikka edellä kerrotun hyväksikäytön. Olisiko puheenjohtaja silloinkin todennut, ettei aiheuta toimenpiteitä, koska jäsenistö on valinnut hänet tähän tehtävään ? Ainakaan Purra ei näytä pitävän tätä kyseistä tekoa rangaistavana. Suomen oikeuslaitos päätti saman sisältöisestä tuomiosta jo kolmannen kerran Tynkkysen osalta. Kuinka paha rikos pitäisi tehdä, että Purra tekisi jotain ? Ei näytä ottavan onkeensa Tynkkynenkään tai sitten hänellä on ylimääräisiä tonneja maksella sakkoja ja oikeudenkäyntikuluja. Vai perustuuko kansansuosio juuri tähän ?

Ei kommentteja: