sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Heinäkuun tietovisa

 Niin se kesäkuu sujahti nopeasti ohi ja heinäkuu, kesän komistus on edessä. Edessä on myös tietovisa entistä ehompana. Kysymykset on laatinut Jim Beam. Tiukkaa, tiukkaa ja ah, niin tiukkaa ! Tässä kysymykset :

1. Minkä lajin joukkueita ovat JäPS, JIPPO, SalPa, Pk-35, KäPa ?

A. Miesten jalkapallo

B. Naisten jalkapallo

C. Miesten pesäpallo

D. Naisten lentopallo

E. Naisten koripallo


2. Mikä tai mitä on semolina ?

A. Hevosten vetämä raitiovaunu

B. Karkeaksi jauhettu durumvehnä

C. Ukrainalainen nyplätty pitsiliinasta

D. Harvinainen orkidea

E. Italialainen kuorolaulu


3. Mikä oli miehiään Carl Larsson ?

A. Maailman suurimman öljylautan kapteeni

B. Nordean toimitusjohtaja

C. Jazzpianisti Yhdysvalloista 

D. Vaasan pormestari

E. Ruotsalainen kuvataiteilija


4. Mikä oli naisiaan Karin Larsson ?

A. Maailman suurimman öljylautan kapteeni

B. Nordean toimitusjohtaja

C. Jazzpianisti Yhdysvalloista

D. Vaasan pormestari

E. Ruotsalainen kuvataiteilija


5. Minkä suomalaisen kaupungin kaupunginosa on Toppila ?

A. Jyväskylä

B. Lappeenranta

C. Oulu

D. Joensuu

E. Vaasa


6. Mikä näistä ei ole saarivaltio ?

A. Dominika

B. Kuuba

C. Scheysellit

D. Honduras

E. Madagaskar 


7. Mikä eläin on kiiruna.?

A. Metsämyyrä

B. Metsäkanalintu

C. Poron naarasvasa

D. Lapin pöllö

E. Lumikko


8. Minkä lajin Euroopan mestaruuden Martti Puumalainen voitti Montpellierissä viime vuonna ?

A. Ammunta

B. Judo

C. Paini

D. Soutu

E. Purjehdus


9. Minkä maalainen sähköauto on BYD ?

A. Kiina

B. USA

C. Saksa

D. Etelä-Korea

E. Japani


10. Mikä on Tampereen tuloveroprosentti (veroäyri) tänä vuonna ?

A. 5,90 €

B. 7,60 €

C. 9,20 €

D. 13,80 €

E. 15,60 €

Kalevan kisat 2024

 Kalevan Kisat, tuo suomalaisen yleisurheilun kruunaamaton kuningastapahtuma, vietettiin Vaasan hienoissa maisemissa. Tällä kerralla suosikit pitivät pintansa, mestaruuksia jaettiin ja ennätyksiä parannettiin. Harmillista kyllä olosuhteet olivat melko tuuliset ja se haittasi useimpien ennätysten murskaamista. Lisäksi useilla urheilijoilla oli vaikeuksia vammojen takia, joten parasta saadaan vielä odotella. Kaiken kaikkiaan kisat sujuivat hienosti ja meillä on useita tulevaisuuden lupauksia, puhumattakaan vanhoista konkareista Kryger, Raitanen, Hurske, Mäkelä, Tervo ja Murto, joista viimemainittu ei osallistunut tällä kertaa kisoihin. Pariisin joukkue alkaa olla kasassa ja odotukset ovatkin tapissaan. Kuinka monta mitalia tulee yleisurheilussa ? Jos EM kisoista Roomasta odotettiin mitalisadetta, olisi realistista odottaa Pariisista mitalitihkua. Homma on oikein hyvin SUL n hallinnassa, sen puolesta puhuu kova tulostaso.


Jälkikirjoitus. 

Yhtä asiaa mietiskelin päissäni. Minkä takia television urheilutoimittajat antavat ylipositiivisen kuvan Suomen yleisurheilun tilasta ? Suomella on realinen mahdollisuus ehkä keihäsmitaliin Pariisissa. Muu porukka lähtee kisoihin aivan turhaan. Tai onhan se kiva kisailla kilpakumppaneiden kanssa, mutta todellisia mahdollisuuksia ei ole. Monissa Kalevan Kisojen lajeissa löytyy yksi selvä voittaja ja sen jälkeen ammottava aukko. Tulostaso on aivan surkea, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Toimittajat suitsuttivat kilpailijoita ja selittelevät olosuhteita ja vammoja. Mitä vammautuneet kilpailijat yleensä tekevät kisoissa, vielä vähemmän Pariisissa ? Mä vaan kysyn ! Toimittajat ovat selvästi ammattitaidottomia tai sitten hölmöjä.


Peltolammin ympäristö

 Muutin Peltolammille vuonna 2006. Peltsu on rauhallinen reilun 3.000 asukkaan lähiö, jonka monet muistavat opiskelijoiden asuinalueena tai Peltolammin Saluunasta. Lähiympäristö on vihreää ja vehreää. Ulkoilureittejä löytyy kaduilta ja poluilta. Yksi parhaista lenkeistä menee Peltolammin lammen/järven ympäri. Reitillä kävellään kesällä ja hiihdellään talvella. Metsälenkki oli jo silloin 18 vuotta sitten leveä. Autolla olisi päässyt ajamaan ”polkua” pitkin. Nyt ulkoilureittiä on parannettu (levennetty). Parhaimmillaan reitti on lähes kymmenen metriä leveä. Nyt autolla mahtuisi ajamaan molempiin suuntiin. En tiedä, kuinka monet harrastavat perinteistä ja vapaata hiihtoa tällä radalla, mutta laajuutta löytyy ihan kuin Pohjanmaalla. Ehkä tämä ennakoi maakunnan muutosta. Ensin oli Häme, sitten Pirkanmaa ja hakkuiden jälkeen Pohjanmaa. Pienet sille ! Joka tapauksessa kiitos ja kumarrus. Kyllä me kävelemme jatkossakin Peltsun lenkkiä (Peltolammi Broadway).

perjantai 28. kesäkuuta 2024

Kesäpäivän ilot

 Kesäkuun loppu on ollut helteen täyttämää/kyllästämää. Aurinko porottaa ja otsa kylpee hiessä. Uimarannat täyttyvät ja vesi on lämmintä. Itsekin kävin uimassa Peltsun lämpimässä järvessä. Paikalla oli satakunta auringon palvojaa ja uimaria. Omat päivät ovat kuluneet mökillä (kotiterassilla). Mukavalta tuntuu ulkona, kun on 28 astetta lämmintä. Olohuoneessa on vastaavasti 24 astetta.. Aurinko on paistanut ja hiki (olut) virrannut. Mutta paljon muutakin kiinnostavaa tapahtuu. Meillä ja maailmalla. Iloa riittää kaikille.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyvät pikku hiljaa. Pääehdokkaat ovat käyneet kipakkaa sananvaihtoa ensimmäistä kertaa. Äänestäjille on käynyt selväksi mistä on kysymys. Äänestääkö seniiliä vanhusta vai itserakasta kriminaalia ? Molemmat ovat tehneet suuria lupauksia. Trump on luvannut lopettaa välittömästi Venäjän sodan Ukrainassa. Biden on luvannut lukea presidentin valan paperista virheettömästi virkaanastujaisissa. Onneksi meidän ei tarvitse miettiä näitä ehdokkaita. Tarvitsee vain miettiä tämä vaalin seurauksia. Mutta se on vasta marraskuussa ja nyt aurinko paistaa. Paitsi, että marraskuu on jo aivan hetken kuluttua. Mitä tehdään marraskuussa ? Kädet ristiin ? Aurinkokaan ei taida paistaa ?

Eduskunta painaa hommia hiki hatussa. Käännytyslaki on ollut tapetilla pitkin kevättä. Mikään ei ole kuitenkaan valmista. Tosin 60% kansalaisia kannattaa käännytyslakia vaikka ehdotustakaan ei ole nähty. Eduskunnan täysistunnoissa pohdiskeltiin myös Suomen ja Yhdysvaltain puolustussopimusta. Tosin täysistunto on hieman harhaanjohtava ilmaisu, koska eduskunnan salissa oli paikalla vain kymmenkunta edustajaa. Loput olivat tapaamassa äänestäjiä. Porin Areena keskusteluissa, Provinssirokissa, turuilla ja toreilla, uimarannoilla ja rantasaunoilla. Hyvä niin, sillä nythän aurinko paistaa. Kansanedustajat ovat herkästi kansan lähellä (lompakolla).

Kesän marjasato näyttää hyvältä. Korjaan, tosi hyvältä. Syynä on kevään runsas auringonpaiste ja sateet. Marjojen hinta on sen sijaan arvoitus. Syynä on thaimaalaisten poimijoiden puuttuminen paikallisista metsistä. Edellisten poimijoiden pakkotyön työolot johtivat erikoiseen tilanteeseen tänä vuonna. Nyt marjanpoimijoita ei tule Thaimaasta. Nämä ahkerat poimijat korvataan paikallisilla ihmisillä. Se tietää marjojen hinnan nousua ja saatavuuden heikentymistä. Hei, sinä työtön, yksinäinen tai ulkoilua kaipaava kanssaeläjä ! Lähde nyt Lappiin itikoiden syötäväksi keräämään hillaa, lakkaa tai jotain muuta marjaa. Myöskin etelän mustikkametsät, puolukkasalot ja mansikkaviljelmät kaipaavat kerääjiä. Hyvää kuntourheilua,  josta voi napata mukavan ylimääräisen tienestin. Ja jos vielä aurinkokin paistaa, kaikki on paremmin kuin hyvin. Eikö ? Sitäpaitsi puolalaisia hilloja ja marjoja ollaan syöty viime vuosina. Tämä vuosi ei liene poikkeus ?

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Näin kertoo THL:n jätevesitutkimus. Amfetamiinin käyttö on ollut aiemmin suurta myös muualla Suomessa, mutta nyt kokaiinin käyttö on levinnyt ympäri maata, Tästä tuli mieleen Coca-Cola. Viime vuosisadan alussa kokikseen käytettiin Koka- lehden osia. Juomassa oli kokaiinia. Nykyisissä juomissa ei ole muuta kuin esanssia. Hyvä niin, sillä aurinko paistaa ja juomat maistuu. Toivottavasti kokaiinin levittäjät saadaan kuitenkin telkien taakse.

Elokapina pysäytti taas liikenteen Helsingissä. Maailman tunnetuin ilmaston lämpenemisen vastustaja Greta Thunberg raahattiin poliisien toimesta pois kadulta. Poliisin otteet olivat muutenkin kovia. Yksi meilenosoittaja kaadettiin maahan. Nyt syyttäjä alkaa selvittämään poliisin toimintaa. Ja onhan se ennen kuulumatonta, jos joku kadulla mieltään osoittava ja kadun liikenteen pysäyttävä henkilö kaadetaan maahan. Voi voi, mihin tämä poliisien toiminta on johtamassa. Onneksi Elokapina on järjestämässä taas uudelleen Helsingin liikenteen pysäyttämisen. Näin ilmastonmuutos pysähtyy ja aurinko paistaa myös Helsingissä.

Yleisurheilukesä päätapahtuma Kalevan Kisat järjestetään tänä viikonloppuna. Paikkakuntana on Vaasa. Luvassa on jälleen jännittäviä taisteluja voitosta, kesän kärkiaikoja ja Suomen ennätyksiä. Sen jälkeen iso joukko yleisurheilijoita valitaan maamme edustajaksi Pariisin olympialaisiin. Tai jos ei suurta joukkoa niin ainakin pieni. Tai jollei pientä joukkoa niin ainakin joitakin. Niiden lisäksi, jotka on jo valittu. Pääasia on kuitenkin rehti kilpailu ja osanotto. Voittajia ovat ainakin Lahden Ahkera, Tampereen Pyrintö, HKV, Turun urheiluliitto, Jyväskylän Kenttäurheilijat jne. Aurinko paistaa toivottavasti myös Vaasassa. Osanottoni Suomen yleisurheilijoiden saavutuksille. 


keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Raudanmaan pieneläinpiha




 Kangasalla Ponsan tien varrella on Raudanmaan pieneläinpiha. Eläinpihasta löytyy poneja, lampaita, kanoja, ankkoja, kalkkunoita ja lähinaapurimaissa myös hevosia. Kävimme lastenlasten kanssa testaamassa paikan ja hyväksi todettiin. Lapset saivat harjata ponia ja syöttää lampaita. Pihalla oli polkuautosta ja leikkipaikka. Kahvilasta löytyi pikkupurtavaa, jäätelöä ja juomia. Oikein rauhallinen ja sopiva paikka 5-12 vuotiaille. Pienemmilläkin, mutta kouluikäiset saavat varmasti enemmän irti eläimistä ja niiden elintavoista. Ohjaajat olivat nuoria mukavia tyttöjä, jotka kertoisivat eläimistä ja niiden hoitamisesta. Eläinpiha on avoinna ti-la klo 10-16. Pääsymaksu on 8 € ja erityisjutuista pieni lisämaksu.


Ainahan se lammas lampaan tuntee, puhumattakaan pässi pässiä. (Perinteinen suomalainen sanonta) 

tiistai 25. kesäkuuta 2024

Kauden viimeinen lätkäpeli

 Vihoviimeinen kauden peli pelattiin Floridassa. Siinä Florida Panthers voitti Edmonton Oilersin maalein 2-1. Näin suomalaisjoukkue Florida  vei Stanley Cupin ensimmäisen kerran Floridaan Alexander Barkov, Anton Lundel, Eetu Luostarisen ja Niko Mikkola pudottavat NHL -sormuksen sormeensa. Alexander Barkov oli Floridan paras pudotuspelien pistemies 22 pisteellä. Voiton. Ei ylivoimaisesti Edmontonin Conor McDavid 42 pisteellä. Sama mies voitti myös runkosarjan pistepörssin. Äärimmäisen tiukka sarja päätti samalla myös koko maailman jääkiekkokauden. Taukoa kestää pari kuukautta ja sitten taas aloitetaan harjoitusotteluissa. Siihen saakka  Au revoir !

torstai 20. kesäkuuta 2024

Oulun veriteot ja poliitikan kasvot

 Oulussa tapahtui lähiaikoina kaksi ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin kohdistunutta puukotusta. Kyse on tarkoituksellisesta teosta, joiden motiivi on maahanmuuttovastaisuus. Seuraavassa kuvitteellisia poliitikkojen reaktioita tapahtumiin.

Presidentti Stubb: Meillä on liikaa vastakkainasettelua. Meidän pitää päästä takaisin sinne, missä keskustellaan enemmän.

Pääministeri Orpo: Me olemme tehneet kyllä hallituksessa hyvin tarkan paperin, jossa on sovittu kaikista yksityiskohdista joilla tehdään rasismista vapaata Suomea. Olemme siihen erittäin tyytyväisiä.

Valtiovarainministeri Purra: Jengirikollisuudesta on selvästi kyse. Katujengien toimintaan on puututtava kovalla otteella ja rangaistuksia kovennettava.

Oppositiojohtaja Lindtman: Vaadimme, että kaikki puolueet tulevat keskustelemaan rasismin pysäyttämisestä jo ennen Juhannusta

Oppositiojohtaja Kaikkonen: Turvallisuus on keskustan keskeinen poliittinen lähtökohta. Sitä on vahvistettava erityisesti alueilla. Tuemme kaikkia toimia turvallisuuden lisäämiseksi.

Oppositiojohtaja Andersson: Olemme jo pitkään vaatineet äärioikeiston toiminnan kriminalisoimista Suomessa ja koko Euroopassa. 

Oppositiojohtaja Harkimo: Olemme jo pitkään vaatineet, että puheiden aika on ohi. Nyt on siirryttävä tekoihin.


keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Lätkää pelataan edelleen.

 Juhannus lähestyy, mutta rapakon takana pelataan NHLn loppuotteluja. Viime yönä Edmonton voitti toistamiseen Floridan ja siirsi katseet perjantaille (lauantai aamuun) Edmontoniin. Florida voitti kolme ensimmäistä peliä. Sitten Edmonton piristyi ja on voittanut nyt kaksi peliä peräkkäin. Viime yön lukemat 5-3. Miten käy, sitä ei tiedä kukaan. Voittaako neljän suomalaispelaajan Florida vai saako Edmonton vietyä sarjan game 7 Joka siis pelattaisiin sitten Floridassa ensi viikolla. Kanadalaisjoukkue ei ole aikoihin saanut nostaa Stanley Cupin mitalikannassa pitkään, pitkään aikaan. Viimeeksi vuonna 1993 Montreal Canadiens voitti Cupin. Jos kiinnostaa, maksuttomasta telkusta, TV6,  näkyy kaikki tämä ihanuus yöllä klo 3. 

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Päivän parhaat uutiset (tai ainakin melkein parhaat)

 Venäjän presidentti Putin on erottanut neljä apulaispuolustusministeriä. Tilalle hän on palkannut omia sukulaisiaan. Syykin on selvä. Luottamus. Jopa itsevaltiaan tarvitsevat luottamusta. Saman tien Putin matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan kaveriaan Kim Jong unia. Kaverilla on vuosikymmenten kokemus sukulaisten palkkaamisesta tärkeimpiin virkoihin. Tämä matka käy hyvästä oppitunnista.

Uutiset kertovat, että joukko pohjois-korealaisia sotilaita on loikannut etelään. Tämä on jo toinen kerta viikon sisään. Luottamusta pääjohtajaan ei näillä ole ollut. Onko sitten muulla kansalla ? Tästä ei ole tulossa galluppia !

Puolustusministeri Antti Häkkänen ylpeänä esittää, että NATOn maajoukkojen esikunta tulee Suomeen. Tai siis ei esitä, vaan esikunta tulee Suomeen. Nyt keskustellaan siitä, mikä on esikunnan paikkakunta. Häkkänen itse on pieneltä paikkakunnalta, Mäntyharjulta, joten se ei tule nyt kysymykseen. Ensin Suomi keskustelee eri vaihtoehdoista, sitten NATO keskustelee vaihtoehdoista omasta näkökulmastaan. Vasta talvella tiedetään oikea paikka. Yhteyksien pitäisi olla hyvä. Samoin olosuhteiden. Mikä se voisi olla ? Mikkelissä oli sotien ajan päämaja. Kouvolassa on Utti ja lennostoa. Hämeenlinna ja panssarivaunut. Oli mikä oli, kunhan ei Tampere. Täällä on ihan eri meininki kuin mitä NATO tarvitsee. Sivistystä !

Valtiovarainministeriö, tuo valtionhallinnon pelätyin orgaani, on julkaissut arvion tulevien vuosien valtion lainan tarpeesta. Se on kovaa luettavaa, ainakin maamme hallitukselle. Muutaman vuoden kuluttua lainamäärä on 85% bruttokansantuotteesta, kun se Marinin hallituksen aikaan oli vain 75%. Nyt on vitsit hallituksella vähissä. Tähän asti pääministeri Orpo on saanut syyttää Marinia löysästä lainanotosta. Mutta mitä nyt sitten pannaan syyksi ? Valtiovarainministeri Purra saa purra ranteet auki ja supistaa kaikki tuet ja eläkkeet köyhiltä ja eläkeläisiltä. Riittääkö sekään ? Vaikea sanoa. Elämme vaikeita aikoja ja talous alkaa nousemaan pikku hiljaa. Silti, kuka on syyllinen ja mihin. Poliitikot eivät ainakaan ole syyllisiä mihinkään virheeseen !

Ulkoministeriö on tehnyt rikosilmoituksen koskien entistä Kanadan suurlähettilästä  Jari Vileniä. Syynä ovat Viléniltä perittävät aiheettomasti maksetut korvaukset. Vilen lähetettiin kotiin Ottawasta epäasiallisen käytöksen ja kommentoinnin takia. Ministeri Valtonen päätti kuitenkin pitää puoluetoverinsa ulkoministeriön hommissa. Nyt Ulkoministriö syyttää Vileniä perusteettomien etuuksien laskutuksesta. Jo vuosia sitten vilen jäi kiinni gradun kopioinnista. Asia painettiin silloin kokoomuksessa villaisella. Vaan miten on nyt ? Ulkoministeriö ei ole yhtä kuin Kokoomus. Tuleeko tästä kuitenkin sapiskaa, tuomioita, viran menettäminen tai jotain muuta ? Pian nähdään loppuuko luottamus !

Kuuluisin ruotsalainen tulee Suomeen. Ei, ei. Ei hän ole Kalle Kustaa, ei myöskään Abba. En tarkoita myöskään Armand Dublantista. Hän on entinen koulutyttö Greta Thunberg. Se tyttö, joka lopetti koulunkäynnin vastalauseena ilmaston lämpenemiselle. Hän on täällä tänään. Tai siis 25.6. Silloin Elokapina järjestää taas kadullaistumista Helsingissä. Greta tulee mukaan ja saa varmasti paljon palstatilaa mediassa. Sehän on Elokapinan tarkoitus. Muuten, eikö sähköautot voisi päästää kadulla kulkemaan mielenosoituksen läpi ? Sillä kannustettaisiin ihmisiä luopumaan fossiilisesta polttoaineesta. Tuli vaan mieleen.

Palloliitto (lue AriLahti) on päättänyt valita Huuhkajien päävalmentajaksi, yllätys, yllätys, Markku Kanervan ! Oikeastaan asia varmistui, kun Huuhkajat pelasi tasuriin Skotlantia vastaan. Sitä paitsi pelaajat tykkäävät Kanervasta. Kaiken kaikkiaan on paljon helpompaa, kun Suomi ei kuitenkaan menesty EM tai MM karsinnoissa. Helpompaa, kun suomalainen valmentaja on yrittänyt parhaansa ja kaikki ollaan samassa veneessä. Vierasmaalaisiin kohdistuu aina epäilyksiä. Vaikka jalkapallossakin yritetään kunnioittaa (Respect) kaveria, suomalainen on kaverina tutumpi. Näin fiksusti ajateltiin Palloliitossa (lue AriLahti). Niinpä sitten mennään taas tutusti eteenpäin ja ehkä joskus pelaajamateriaalin putkahtaa Hyypiöitä, Littejä ja BanaaniPahlmanneita.

Basso. Bassoa soitetaan 15.8. Helsingin Senaatintorilla. Kyse on Helsingin taiteiden yöstä ja Lauri Porran masinoimasta konsertista, jossa on satoja esiintyjiä. Bassoja ja laulajia. En tiedä maksaako tämä mitään vai tuleeko ilmaiseksi. Veikkaisin jälkimmäistä, koska se kuuluu taiteiden yön tyyliin. Sinne täytynee mennä ihan paikan päälle. Näitä esityksiä on vain tasan yksi. 



sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Pesistä: Manse PP - IPV

 

Pitihän sitä mennä katsomaan, kun kaksi suosikkijoukkuetta pelasi vastakkain Kaupin upealla stadionilla. Edellisestä pesisottelusta onkin kulunut lähemmäs kuusikymmentä vuotta ! Aika kauan. Muistelen sellaisia pesisseuroja kuten PunaMustat, HoNsU, Jyväskylä Kiri, Oulun Lippo, Halsua, Puurtilan Kisa Pojat, Ulvilan Pesä-Veikot, Työväen Maila-Pojat ja tutut Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy. Ja sitten oli IPV, Imatran ylpeys. Tainionkoskella sijaitsevalla Maneesin kentällä huudettiin IPV voittoon. Ihan tässä muuttuu nostalgiseksi. Siinä pisara menneisyyttä.

Nyt pelattiin Tampereella, jonne tehtiin hieno joukkue ja hieno stadioni. Naisten pesäpallo on ollut voimissaan, mutta miesten Manse on ollut kova vasta muutamia vuosia. IPVn osakkeet ovat olleet viime vuosina heikohkot. Sarjapaikka on säilynyt, mutta joukkueen sijoitus heijastelee Imatran kaupungin kuihtumista.

Ensimmäisellä jaksolla Manse oli suvereeni. Se takoi helpohkosti kolme juoksua, eikä Imatra saanut oikein mitään aikaiseksi. Jakso Manselle siis juoksuin 3-0. Toisen jakson Imatra aloitti pirteästi ja takoi kaksi juoksua. Manse hapuili alussa, mutta sitten se innostui iskemään juoksuja peräti neljä. Ottelu oli sillä ratkaistu. Joten pisteet jäivät selkeästi Tampereelle. Selvästi näkyi joukkueiden taso- ja taitoero. Kokeneet Mansen pelaajat vyöryttivät väkisin pelin  kotijoukkueelle. Vajaa 1500 katselijaa oli saapunut Kauppi, joka mielestäni aika vähän. Stadion on upea ja tilaa olisi ollut runsaasti parille tuhannelle lisäkatsojalle. Ottelun jälkeen jäljelle jääneitä grillimakkaroita tarjottiin ilmaiseksi kotiin suunnistaville katsojille. Kiitos siitä. Kiitos myös Veikkaukselle, joka tarjosi kympin liput.


lauantai 15. kesäkuuta 2024

Uusia puoluejohtajia

 Kokoomus, Keskusta ja RKP valitsevat puolueelle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. Tärkeintä on tietenkin puheenjohtajan valinta. Puheenjohtaja luo puolueelle kasvot ja suunnan. 

Kokoomuksen sateentekijä on jatkossakin Petteri Orpo. Hänen kannatuksensa on vankka ja vakuuttava. Takeena menestys vaaleissa, vaaleissa ja taas vaaleissa. Voittoja voittojen jälkeen. Ongelmiakin on ollut, mutta Orpon johdolla ne on hoidettu siististi. Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit ja taas on luvassa messevä voitto ainakin isoissa kaupungeissa ja niissähän kokoomus on tottunut hallitsemaan.

Keskustapuolueen uusi puheenjohtaja on Antti Kaikkonen. Keskusta on kuilun partaalla ja nyt tarvitaan rauhallinen mies johtamaan jäljellä olevat joukot uuden Keskustan luomiseen. Mikä se on, jää nähtäväksi. Ehkä liberaali muoto oikeistolaisuutta konservatiivien ja perussuomalaisten sekä sosialidemokraattien välimaastossa. Eikö se ole ollut sitä jo aiemmin ? On toki, mutta tämä kesvälin politiikka vaatiin jonkinlaista ideologiaa ja äänestäjien luottamusta. Pystyykö Kaikkonen ideologiseen keskustalaisuuteen ? Vaikea sanoa, mutta sen verran pohjalla Keskusta soutaa, ettei paljon uutta ajatusta tarvita.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja on sukunimeltään Adlercreuz. Aatelisen nimen takaa paljastuu perus RKP-lainen henkilö, joka on Eurooppa-ministeri. Mikäs sen sopivampaa suomenruotsalaiselle puheenjohtajalla. Myös RKP tarvitsee vanhaa ideologiaa eli suomenruotsalaisten aseman puolustamista. Siinä samalla voisi kosiskella muita suomalaisia vähemmistöjä kuitenkaan ruotsinkielisiä unohtamatta. Puolueen asema on ollut suhteellisen vakaa ennen Orpon hallitusta. Nyt RKP on jäänyt tavalla tai toisella Perussuomalaisten loukkuun. Hallituksen kaksi ääripäätä eivät ole kokonsa puolesta tasavertaisia, mutta hallituksen enemmistö tarvitsee RKPn kokoista pienpuoluetta.

Jos joku muu valitaan, en syö hattuani enkä kävele Helsinkiin tai edes Tampereen keskustaan. Mutta nämä valitaan ja pulinat pois. Johannes Virolaista lainatakseni.

perjantai 14. kesäkuuta 2024

Naantalin Kultarantaan kultahammaskeskustelut

 Presidentti Stubb jatkoi edeltäjänsä presidentti Niinistön Kultarannan kultahammaskeskusteluja. Paikka oli vaihtunut Naantalin puistosta presidentilinnan saliin. Kultarannan nurmikko oli sateen jäljiltä märkää ja ulkomaisten vieraiden kuljetus turvamiehineen olisi maksanut maltaita. Hyvä niin. 

Ensimmäisen päivän teemana oli miten laitaoikeisto saataisiin liittymään varsinaiseen oikeistoon. Puhuttiin engelskaa, jotta yksinkertaisemmat ihmiset eivät pääsisi heti kärryille asioiden laadusta. Puheenvuoroja pitivät Hollannin pääministeri ja monet muut tunnetut oikeistolaiset. Presidentti Stubbille oli iloista kerrottavaa Suomesta. Suomen laitaoikeisto kesytettiin perinteiseksi konservatiivipuolueeksi antamalla muutamia ministerisalkkuja. Kun nyt kuuntelee valtiovarain ministerin puhetta ei pysty erottamaan onko hän ollu koko ajan perinteisen konservatiipuolueen edustaja vai uusliberaali. Suomen erikoisuutena ja ehdottoman hyvillä kokemuksilla ns. Kolmen värisuoran. Siinähän konservatiivit ovat täyttäneet presidentin, pääministerin ja ulkoministerin vakanssit. Hyvä niin.

Toisena päivänä ulkomaiset edustajat lähtivät omille teilleen ja kotimaista oli kaikki, kielestä ja osanottajista lähtien. Keskustelun teemana oli köyhyys Suomessa. Tilastojen mukaan köyhyys kasaantuu tietyille alueille enemmän kuin toisille. Miksihän ? Kelan tukia maksetaan joillakin alueille monikertaisesti verrattuna esimerkiksi Kauniaisiin. Toisaalta juuri näillä alueilla pelataan ja hävitään eniten Veikkauksen raha-automaateissa. Tässä on selvästi kyse rahan kierrosta, joka on yhteiskunnan ylläpitävä perusvoiman. Kela tukee köyhiä, jotka pelaavat rahansa voitonhuumassa takaisin valtion kassaan. Näin toimii nykyaikainen kiertotalous, jonka myötä kaikki ovat tyytyväisiä. Erittäin kekseliästä ja kaikki ovat tyytyväisiä. Jatkossa kannattaa suunnitella lisää näitä samanlaisia kuntia ja kaupunginosia ja siirtää köyhät asumaan sinne.Hyvä niin.

Kultahammaskeskustelut olivat tänäkin vuonna menestys ja kokemukset rohkaisevia. Tästä on hyvä jatkaa vaikka Naantalin Kultarannan nurtsilla ensi vuonna. Hyvä niin.

torstai 13. kesäkuuta 2024

EM-kisojen loppuarvio

 Ensinnäkin haluan kiittää kaikkia, jotka jaksoivat uskoa ja tukea suomalaisia yleisurheilijoita näissä kisoissa. Tämä on selvä torjuntavoitto ennusteiden maalaamalla tielle. Tällä kertaa joukkueemme taival ei ollut helppo, mutta tässä vaiheessa voidaan sanoa kiitoksen seisovan näin lopussa. Kiitos myös Suomen Urheiluliiton johdolle, että se lähetti näin ison joukkueen Roomaan. Kivaa on ollut ja paljon uutta on nähty ja koettu. Kiitos kuuluu myös Suomen Olympiakomitealle, joka on johdattanut maamme yleisurheilun näin korkealle tasolle. Tärkeintä ei ole voitto vaan nuorten urheilijoiden sijoittuminen pistesijoille. Niin hyvin meille kävi näissä kisoissa, kuten on käynyt myös usein aikaisemmin. Kokemuksen karttuessa maamme yleisurheilun tulevaisuus on taattu, siitä voimme olla varmoja. On selvää, että tulevat Olympialaiset ovat kaikkien urheilijoiden, myös yleisurheijoiden päätavoite. Rooman EM-kisat olivat hyvä välimatkan arviointitilaisuus. Se tuotti meille ropisevat määrän hyviä sijoituksia, kokemusta ja menestystä. Ja keihään kärkenä Oliver Helanderin upea mitali. Suomi sijoittui kisojen mitalitaulukossa upealle sijalle 27. yhdessä Liettuan kanssa. Nyt on aika herkistellä kisakuntoa ja suunnata katseet kohti Pariisia. Siellä yleisurheilu tulee olemaan perinteisesti maamme ykköslaji purjehduksen, ammunnan ja judon joukossa. 

maanantai 10. kesäkuuta 2024

Vahvaa olutta kaupoista

 Tänään kaupat saavat myydä enintään 8% käymisteitse valmistettuja juomia. Oluita, siideriä ja viiniä. Vuonna 1972 oluthanan avautuivat ja keppanaa sai kaupoista. Sen jälkeen oluen kulutus lähti jyrkkään kasvuun. Seuraava lakiuudistus tapahtui vuonna 2017, jolloin kaupoissa sai myydä 5,5% alkoholijuomia. Se ei aiheuttanut juurikaan mitään muutosta. Suomalaiset joivat keskiolutta ja suurin muutos oli lokeroiden myynnin lievä kasvu. Nyt Orpon hallitus muutti lakia siten, että käymisteitse valmistettuja enintään 8% juomia saa myydä. En usko tämän vaikuttavan juuri mitenkään. Alkosta ostetaan vahvoja oluita hieman vähemmän, ehkä myös viinejä.

Tämän uudistuksen ilmiselvä tarkoitus on alkoholilakien asteittainen muuttaminen. Kokoomus on halunnut viinit ruokakauppoihin ja sitä kohti ollaan menossa. Hyvä niin. Tosiasia on, ettei eduskunnassa saada enemmistöä tällaiselle uudistukselle. Mutta pienellä hivutuksella mennään tavoitetta kohti.

               Löysin sentään jotain vahvaa olutta. Vaatimaton tarjonta oli vielä ensimmäisenä päivänä

Kävin tutkimassa kaupoissa tilannetta. Mitään ruuhkaa ei näkynyt. Humalaisiakaanmei näkynyt. Valikoima oli vielä aika vaatimaton. Citymarketista löytyi neljä eri juomaa. Se on aika vähän, koska sieltä löytyy noin 150 erilaista oluttuotetta. En ostanut mitään katsotaan sitten myöhemmin, mihin tasoon vahvojen oluiden hinta sijoittuu. Kotoa löytyy vielä mukava valikoima erilaisia juomia.

Euron vaalit ?

 Eurooppaan äänestettiin taas uusi parlamentti. Suomesta valitaan 15 edustajaa 720 europarlamentaarikon joukkoon. Siis pari prosenttia. Äänestysprosentti oli vain 42,4 prosenttia eli vähemmän kuin viime vaaleissa. Kokoomus porhaltaa entistä kovemmin eurovaaleissa. Äänestäjien mukaan se on Suomen Eurooppaåuolue. Varsinainen vaalien voittaja oli kuitenkin Vasemmisto ja Li Andersson. Lisäystä peräti yli 10 prosenttia. Samalla  Andersson vetää mukanaan kaksi muuta edustajaa. Vaalien häviäjiin kuuluu Perussuomalaiset, jotka menettivät yhden paikan ja äänimäärä putosi kuusi prosenttia.

Euroopassa ei tapahtunut suuria muutoksia. Konservatiivit eli keskustaoikeisto lisäsivät kannatusta ja erityisesti laitaoikeisto. Jälkimmäinen isoissa maissa. Ei kuitenkaan mitään järisyttävää.  Sosialidemokraatit hävisivät vähän ja vihreät vähän enemmän. Ennakkoon odotetut muutokset  toteutuivat, mutta hieman arvioitua pienempimuotoisesti. .

Tuntuu vähän oudolta, että äänestysprosentti on alle puolet äänioikeutetuista. Toki on ollut oikeus äänestää, mutta Eurooppa ei ole kiinnostanut. Se on outoa myös sen takia, että paljon suuria päätöksiä tehdään Brysselissä. Ei kiinnosta. Kiinnostaisiko, jos äänioikeus maksaisi euron ? Jospa meillä olisi euron vaalit ?

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Kesäkukkia

 


Meni melkein kesäkuun puoliväliin, ennenkuin sain kerättyä ensimmäiset kesäkukat maljakkoon. Kieloja on ollut paljon ja niitä on ollut meilläkin kotona, mutta sekakukkia on nyt ensimmäistä kertaa. Tykkään keräillä kesäkukkia pitkin kesää. Ne ovat kauniita, ilmaisia ja kukkien kerääminen on mukava tapa käydä lenkillä. Tällä kertaa kukat löytyivät perinteisestä paikasta Multisillan äänivallilta. Sieltä löytyi päivänkakkaroita, apiloita sun muita kukkia. Sääkin muuttui sateisesta aurinkoiseksi.

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Borneon brunssi

 


Käytiin syömässä ravintola Borneon brunssi. Borneo on malesialainen ravintola vahvalla aasialaisille tyylillä. Borneo sijaitsee Itsenäisyydenkadulla. Brunssi tarjoillaan lauantaisin klo 11-16. Hinta on kohtuullisen kallis 29,95€ eli kolme kymppiä. Tässä oli ainoa ”huono” uutise. Brunssi on hieno makujen sinfonia. Tarjolla on alkuruokia, salaatteja, lämpimiä ruokia ja jälkiruokia. Alkuruokia voisi sanoa tapaksiksi tai pinxhoiksi, kuitenkin ilman tikkua. Erilaisten pikku leipien ja sämpylöiden väliin on laitettu raikkaita täytteitä, salaatteja ja ties mitä. Jokaisen makumaailma poikkeaa toisista. Laskin, että näitä alkupaloja on yli kymmentä eri laatua. Salaatteja on myös reilu kymmenen eri laatua. Maukkaimmat olivat maustetuissa kastikkeissa ”murrettuja” salaatteja. Lämpimiä ruokia, niitäkin oli varmasti yli kymmenen laatua. Ribsejä, kanavartaita, ankkaa sekä monia liha ja kasvisruokia. Jälkiruokina malesialaisen leivonnaisia, tuttuja keksejä, kylmiä jogurttimaisia jälkiruokia, karkkeja, kahvia ja teetä.

Käytän Borneon mauista ilmaisua makujen sinfonia. Niin paljon erilaisia, ennen tunnistamattomaan makuja brunssiin sisältyi. Erilaisten kasvisten, juuresten, hedelmien ja mausteiden kautta on syntynyt makuja, jotka kilpailevat toistensa kanssa. Tulostakin löytyi, muttei liikaa, jotta se peittäisi muut maut. Borneon kokit ovat loihtineet selkeitä makuja eivätkä ole oikaissut sieltä missä aita on matalin. Olisi oikein opettavaista olla kärpäsenä Borneon keittiössä yhden päivän ajan. Monien ruokalajien kokkaaminen vaatii hyvää suunnittelua ja oikeaa ajoitusta, jotta kaikki on tuoreita ja maut ovat parhaimmillaan. Pidän Borneota oman suosikkilistan ykkösenä Tampereella. Vietnamilainen Lie-mi joutuu menettämään kärkipaikan malesialaiselle ravintolalle. Kolmantena on thaimaalainen Sayam 9. Kannattaa kokeilla ! Näitä kaikkia.

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Yleisurheilun EM-kisat Roomassa

 Hei sinä 15-50 vuotias yleisurheilun ystävä

Lähde urheilemaan yleisurheilun suurtapahtuman ikuiseen kaupunkiin, Roomaan edustamaan Suomea. Ilmoittaudu mukaan ikimuistoiseksi matkalle. Haemme 67 urheilullista henkilöä.. Maksamme matka-ja oleskelukulut koko kilpailujen ajalta. Saat myös käyttöösi Suomi-verkkarit, valmentaja- ja fysioterpaiapalveluita, hierontaa, psykologin neuvoja ja joukkueen johdon järjestämiä illanviettoja. Jos olet joskus käynyt urheilukentällä, juossut radalla, hypännyt pituutta tai työntänyt vaikka kuulaa, kannattaa ilmoittautua mukaan Suomen joukkueeseen. Kirjoita pieni kuvaus itsestäsi ja jos sinulla tiedossa joitakin urheilutuloksia, liitä ne mukaan hakemukseesi. Nyt kannattaa toimia nopeasti, sillä kisat alkavat jo perjantaina. Tavoitteena on mitaleiden ropina Rooman kisoissa eli ainakin 10 mitalia.

Kisaterveisin           Suomen yleisurheiluliitto

maanantai 3. kesäkuuta 2024

Kesänäyttely Hervannan kirjastossa

 


Ripustin tänään näyttelyn Hervannan kirjastoon. En enää muista monettako kertaa. Ehkä viides tai kuudes kerta. Näyttelyn nimenä on tylsästi vanhaa ja uutta. Se on kokoelma maalauksia eri vuosilta. Vanhin on seiskytluvulta ja uusimmat muutaman vuoden takaa. Kaikkiaan töitä on reilu parikymmentä. Teokset sopivat yllättävän hyvin yhteen vaikka mitään yhteistä teemaa tai teossarjaa ei olekaan esillä. Näyttely kestää kaksi viikko 3.-15. kesäkuuta. Saa käydä katsomassa. Eikä maksa mitään.

Kesäkuun tietovisan vastaukset

 Tässä oikeat vastaukset.

1. C. Cyllian Murphy

2. A. Vaasa - Joensuu 

3. C. Gotlanti

4. E. Tiramisu

5. B. Ylimielinen

6. C. Hamina

7. A. BC Nokia

8. D. Kirkastettu voi

9. A. Kajo

10. A. Virve Rosti

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Nokkospannaria avec

 


Eilen kerättiin nuoria nokkosia. Tänään leikkasin lehdet erilleen ja kiehautin niitä muutaman minuutin. Silvoin nokkosen lehdet pieniksi ja sekoitin ne perinteiseen pannaritaikinaan. Paistelin pannaria kypsäksi uunissa n. reilu puoli tuntia. Lisäkkeenä oli keinotekoista mustaa kaviaaria, sipulisilpun ja creme fraisen kanssa, savujuustoviipaleita, katkarapumoussea jättikatkaravuista ja graavattua kirjolohta. Siis varsin suolaisista merenelävistä koostuvat lisukkeet. Viileä Chardonnay-valkoviini täydensi aterian. Hyvää oli. Tätä voi tehdä erilaisten lisäkkeiden kanssa lähes rajattomasti. Savulohta, kylmäsavu poroa, erilaisia makkaroita, erilaisia kinkkuja kuten prociutto-, serrano-tai iberiankinkkua, pestoa, oliivitahnaa, mätitahnaa, majoneesia, chilikastiketta jne. 

Tarkkasilmäinen lukija huomasi, että otsikossa oli avec. Sehän tarkoittaa yleensä konjakkia kahvin yhteydessä. Tässä kirjoituksessa avec tarkoittaa näitä erilaisia lisukkeita.

lauantai 1. kesäkuuta 2024

Mietiskelin tänään

 Nokialla löydettiin 15-vuotias poika kuolleena koulun läheisyydessä. Asia ei noussut kohu-uutiseksi. Siitä ei kerrottu uutisten päälähetyksissä. Sen jälkeen nuorten asemaa ei puitu A-talkissa. Tapahtuma ei ollut viittä päivää lehtien otsikoissa. Valkeakoskella tapahtunut 15-vuotiaa tytön surma on ollut esillä kaikkialla mediassa.  Päivästä toiseen uutisissa on ollut pieniä muruja lisää tapahtuneesta ja sekä uhrista että pidätetystä. Tapahtumat ovat varmasti katastrofi omaisille, kavereille ja lähiyhteisöille. Molemmissa tapahtumissa. Mietin, miksi edellinen asia ei ole noussut tapetille paitsi paikallisuutisissa. Onko syy vain siinä, että Valkeakosken tapahtumista on yksityiskohtaista tieto, mutta Nokian tapahtumista ei ?

Hallitus on pienentänyt erilaisia sosiaaliavustuksia ja -tukia. Samalla kertaa monien sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia on pienennetty. Ajatus on säästää valtion rahaa ja ohjata tuen saajat työelämään. Hyvä tavoite, mutta tässä asiassa hallitus työntää päänsä pensaaseen. Koulujen kautta valmistuu työntekijöitä, joiden taidot eivät kelpaa työelämän vaatimuksiin. Osa nuorista ei pysty työhön mielenterveys, päihde tai sosiaalisten syiden takia. Se ei muutu avustuksia pienentämällä. Työpajat sun muut tukitoimet kuivuvat kokoon. Tarvittaisiin järjestelmä, josta Osmo Soininvaara aikoinaan puhui. Työrajoitteisten työmarkkinat. Tarvitaan järjestelmä, jossa on eri tasoja. Tukitoimia täysin työkyvyttömille. Aktivointitoimia passivoituneille ihmisille. Työtilaisuuksia työrajoitteisille. Samalla tavalla voisi tuki/avustus/palkka voisi olla porrastettu. Mitä enemmän hyödyllistä tulosta, sen suurempi raha. Ihmisille pitäisi luoda porrastettu näköala tulevaisuuteen. Nuorille ja aikuisille. Tässä on seuraava sote. Rahaa palaa, mutta lisää toivoa työrajoitteisten ihmisten positiiviseen elämään.

Putinin kesämökki paloi. Putin ei palanut mökin mukana. Olenko sivistymätön, jos sanon mitä ajattelen ? En sano, yritän viestittää vain sen mitä tässä olisi voinut tapahtua. Muuten elämä jatkuu entisellään.

Anna-Maija Henriksson luopuu puolueen puheenjohtajuudesta ja ministerin paikasta. Hän on ehdolla eurovaaleissa. Voi kuitenkin käydä niin, ettei RKP saa yhtään paikkaa. Näyttää siltä, että hallitus on ollut Henrikssonille epämukavuusalueella. Suhtautuminen ihmisoikeuksiin, oikeusvaltioon ja maahanmuuttoon on tyystin erilainen kuin hallituspuolue Perusauomalaisilla. Henriksson on selvästi humanisti. Heitä ei ole tänä päivänä liikaa. Joka päivä kerrotaan sodista, siviilien pommittamisesta, aseiden hankinnasta ja sotaharjoituksista. Minulle Henriksson oli erilainen vaikken kannatakaan RKP:tä.

Vihreät ovat menneet kannatuksessaan alaspäin. Vuosi vuodelta. Näytti siltä, että puheenjohtaja Ville Niinistön karisma ja hänen eronsa  johti vihreiden suosion laskuun. Voipi olla. Mutta ehkei asia ollutkaan niin. Liike-elämässä ekologisten toiminta-tapojen merkitys muuttui tuotantomestyksiksi. Vihreän politiikan pohja alkoi murentua juomapullojen korkin tasolle. Siinä syytä ja seurausta. Tämän päivän vihreys voisi olla Linkolalaista, Paloheimolaista tai Susi-Pullialaista Elokapinaa. Puolueena Vihreät on sisäsiistejä kodin biojätteiden kerääjiä. Maailma on mennyt ilmastonmuutoksessa johonkin epätoivoiseen suuntaan ja Kiina ja Yhdysvallat ratkaisevat maapallon kohtalon. Biojätepussin materiaalista huolimatta.

Tänään pelataan Mestareiden liigan loppuottelu Lontoon Wembleyllä. Vastakkain ovat kestomenestyjä Real Madrid ja yllättäjä Dortmund. Sadat miljoonat katsojat seuraavat tätä spektaakkelia. Jalkapallo on maailman seuratuin urheilulaji. Rahaa liikkuu myös runsaasti. Suurseurojen omistajat ovat joko miljardöörejä tai joissakin tapauksessa kollektiivejä kuten Barcelona.  Valitettavasti kotimaisten otteluiden katsojamäärät ovat vaatimattomia. Miesten peleissä korkein sarjataso Vaikkausliiga pääsee 1.000 - 8.000 katsojan määrään.  Alemmilla sarjatasoilla ja naisten kansallisessa sarjassa päästää satoihin katselijoihin. Missä vika ? Pesäpallossakin on saman verran katselijoita. Tunne ja tarinat puuttuvat. Tai sitten luovutetaan suosiolla ja keskitytään lätkään. Toisaalta, kun ilmaston lämpeneminen ja keinonurmet lisääntyvät, futista voi pelata entistä pidempiä kausia.

Kesä on alkanut. Ainakin kesäkuu. Kesäkuun ensimmäinen oli vielä osin aurinkoinen, mutta sitten alkaa sataa ja sitä jatkuu ainakin viikon. Olen pannut merkille, että kasvit ovat tykänneen keväästä. Kieloja ja niiden kukkia on kasapäin. Samoin monenlaiset muut kukat ovat yht’äkkiä putkahtaneen entistä runsaanpana esiin. Hienoa ! Nautin kovin kevään ja alkukesän voimasta. Tästä alkaa luonnonkukkien kerääminen. Luonnosta saa kukkakimppuja syyskuuhun asti. Eikä maksa mitään. Eilen kerättiin iso nippu kieloja kauppareitin varrelta. Isoja kukkia, ikään kuin riemu repeäisi kukkien kautta. Tänään haettiin nokkosia lähipolun varrelta. Tehdään nokkospannaria. Siinä meidän vihreä puolueen toimintaohjelma. Sateet alkavat huomenna. Se on varmasti tarpeen, mutta pitääkö suihkuttaa koko viikon. Mä vaan kysyn ?



Kesäkuun tietovisa

 Kesä on alkanut, mutta ei hätää visaiset kysymykset jatkuvat. Sateet valtaavat maamme. Sateen sattuessa sateella, sanoi entinen voikkaope. Näin myös Visan kanssa. Uudet kysymykset on laatinut Leffe Blonde. Tässä tulee :

1. Kuka voitti miespääosan Oscarin elokuvasta Oppenheimer ?

A. Ryan Gosling

B. Steve Buscami

C. Cyllian Murphy

D. Daniel Craig

E. Joaquin Phoenix


2. Mikä välimatka seuraavista on pisin autolla ?

A. Vaasa - Joensuu

B. Jyväskylä - Oulu

C. Pori - Lappeenranta

D. Helsinki - Kuopio

E. Tampere - Kokkola


3. Mikä on pinta-alaltaan Ruotsin suurin saari ?

A. Gotska Sandö

B. Öölanti

C. Gotlanti

D. Utö

E. Själlanti


4. Minkä nimiseen jälkiruokaan laitetaan lusikkaleipiä ja kahvia ?

A. Churro

B. Café avec

C. Creme Brulee

D. Charlotte Russe

E. Tiramisu


5. Minkälainen ihminen on arrogantti ?

A. Vetäytyvä

B. Ylimielinen

C. Hienostunut

D. Erikoinen

E. Kansainvälinen


6. Mihin suomalaiseen kaupunkiin Google on sijoittanut 4,7 miljardia datakeskukseen ?

A. Kuopio

B. Jyväskylä

C. Hamina

D. Vaasa

E. Oulu


7. Mikä joukkue voitti keväällä koripallon miesten Suomen mestaruuden ?

A. BC Nokia

B. Seagulls

C. Kataja

D. Kauhajoki

E. Pyrintö


8. Mikä tai mitä on ghee ?

A. Huumekasvi

B. Jarrutustehon yksikkö

C. Sarviantilooppi

D. Kirkastettu voi

E. Kaksikielinen soitin


9. Mikä tamperelaisista ravintoloista oli paras 50 Suomen parhaan ravintolan listalla ?

A. Kajo

B. Huber

C. Näsinneula

D. Tiiliholvi

E. Periscope


10. Abba lauloi aikanaan Money, money money. Kuka lauloi suomeksi Rahaa, rahaa, rahaa ?

A. Virve Rosti

B. Pepe Willberg

C. Danny

D. Lea Laven

E. Eini