maanantai 10. kesäkuuta 2024

Euron vaalit ?

 Eurooppaan äänestettiin taas uusi parlamentti. Suomesta valitaan 15 edustajaa 720 europarlamentaarikon joukkoon. Siis pari prosenttia. Äänestysprosentti oli vain 42,4 prosenttia eli vähemmän kuin viime vaaleissa. Kokoomus porhaltaa entistä kovemmin eurovaaleissa. Äänestäjien mukaan se on Suomen Eurooppaåuolue. Varsinainen vaalien voittaja oli kuitenkin Vasemmisto ja Li Andersson. Lisäystä peräti yli 10 prosenttia. Samalla  Andersson vetää mukanaan kaksi muuta edustajaa. Vaalien häviäjiin kuuluu Perussuomalaiset, jotka menettivät yhden paikan ja äänimäärä putosi kuusi prosenttia.

Euroopassa ei tapahtunut suuria muutoksia. Konservatiivit eli keskustaoikeisto lisäsivät kannatusta ja erityisesti laitaoikeisto. Jälkimmäinen isoissa maissa. Ei kuitenkaan mitään järisyttävää.  Sosialidemokraatit hävisivät vähän ja vihreät vähän enemmän. Ennakkoon odotetut muutokset  toteutuivat, mutta hieman arvioitua pienempimuotoisesti. .

Tuntuu vähän oudolta, että äänestysprosentti on alle puolet äänioikeutetuista. Toki on ollut oikeus äänestää, mutta Eurooppa ei ole kiinnostanut. Se on outoa myös sen takia, että paljon suuria päätöksiä tehdään Brysselissä. Ei kiinnosta. Kiinnostaisiko, jos äänioikeus maksaisi euron ? Jospa meillä olisi euron vaalit ?

Ei kommentteja: