perjantai 28. kesäkuuta 2024

Kesäpäivän ilot

 Kesäkuun loppu on ollut helteen täyttämää/kyllästämää. Aurinko porottaa ja otsa kylpee hiessä. Uimarannat täyttyvät ja vesi on lämmintä. Itsekin kävin uimassa Peltsun lämpimässä järvessä. Paikalla oli satakunta auringon palvojaa ja uimaria. Omat päivät ovat kuluneet mökillä (kotiterassilla). Mukavalta tuntuu ulkona, kun on 28 astetta lämmintä. Olohuoneessa on vastaavasti 24 astetta.. Aurinko on paistanut ja hiki (olut) virrannut. Mutta paljon muutakin kiinnostavaa tapahtuu. Meillä ja maailmalla. Iloa riittää kaikille.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyvät pikku hiljaa. Pääehdokkaat ovat käyneet kipakkaa sananvaihtoa ensimmäistä kertaa. Äänestäjille on käynyt selväksi mistä on kysymys. Äänestääkö seniiliä vanhusta vai itserakasta kriminaalia ? Molemmat ovat tehneet suuria lupauksia. Trump on luvannut lopettaa välittömästi Venäjän sodan Ukrainassa. Biden on luvannut lukea presidentin valan paperista virheettömästi virkaanastujaisissa. Onneksi meidän ei tarvitse miettiä näitä ehdokkaita. Tarvitsee vain miettiä tämä vaalin seurauksia. Mutta se on vasta marraskuussa ja nyt aurinko paistaa. Paitsi, että marraskuu on jo aivan hetken kuluttua. Mitä tehdään marraskuussa ? Kädet ristiin ? Aurinkokaan ei taida paistaa ?

Eduskunta painaa hommia hiki hatussa. Käännytyslaki on ollut tapetilla pitkin kevättä. Mikään ei ole kuitenkaan valmista. Tosin 60% kansalaisia kannattaa käännytyslakia vaikka ehdotustakaan ei ole nähty. Eduskunnan täysistunnoissa pohdiskeltiin myös Suomen ja Yhdysvaltain puolustussopimusta. Tosin täysistunto on hieman harhaanjohtava ilmaisu, koska eduskunnan salissa oli paikalla vain kymmenkunta edustajaa. Loput olivat tapaamassa äänestäjiä. Porin Areena keskusteluissa, Provinssirokissa, turuilla ja toreilla, uimarannoilla ja rantasaunoilla. Hyvä niin, sillä nythän aurinko paistaa. Kansanedustajat ovat herkästi kansan lähellä (lompakolla).

Kesän marjasato näyttää hyvältä. Korjaan, tosi hyvältä. Syynä on kevään runsas auringonpaiste ja sateet. Marjojen hinta on sen sijaan arvoitus. Syynä on thaimaalaisten poimijoiden puuttuminen paikallisista metsistä. Edellisten poimijoiden pakkotyön työolot johtivat erikoiseen tilanteeseen tänä vuonna. Nyt marjanpoimijoita ei tule Thaimaasta. Nämä ahkerat poimijat korvataan paikallisilla ihmisillä. Se tietää marjojen hinnan nousua ja saatavuuden heikentymistä. Hei, sinä työtön, yksinäinen tai ulkoilua kaipaava kanssaeläjä ! Lähde nyt Lappiin itikoiden syötäväksi keräämään hillaa, lakkaa tai jotain muuta marjaa. Myöskin etelän mustikkametsät, puolukkasalot ja mansikkaviljelmät kaipaavat kerääjiä. Hyvää kuntourheilua,  josta voi napata mukavan ylimääräisen tienestin. Ja jos vielä aurinkokin paistaa, kaikki on paremmin kuin hyvin. Eikö ? Sitäpaitsi puolalaisia hilloja ja marjoja ollaan syöty viime vuosina. Tämä vuosi ei liene poikkeus ?

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Näin kertoo THL:n jätevesitutkimus. Amfetamiinin käyttö on ollut aiemmin suurta myös muualla Suomessa, mutta nyt kokaiinin käyttö on levinnyt ympäri maata, Tästä tuli mieleen Coca-Cola. Viime vuosisadan alussa kokikseen käytettiin Koka- lehden osia. Juomassa oli kokaiinia. Nykyisissä juomissa ei ole muuta kuin esanssia. Hyvä niin, sillä aurinko paistaa ja juomat maistuu. Toivottavasti kokaiinin levittäjät saadaan kuitenkin telkien taakse.

Elokapina pysäytti taas liikenteen Helsingissä. Maailman tunnetuin ilmaston lämpenemisen vastustaja Greta Thunberg raahattiin poliisien toimesta pois kadulta. Poliisin otteet olivat muutenkin kovia. Yksi meilenosoittaja kaadettiin maahan. Nyt syyttäjä alkaa selvittämään poliisin toimintaa. Ja onhan se ennen kuulumatonta, jos joku kadulla mieltään osoittava ja kadun liikenteen pysäyttävä henkilö kaadetaan maahan. Voi voi, mihin tämä poliisien toiminta on johtamassa. Onneksi Elokapina on järjestämässä taas uudelleen Helsingin liikenteen pysäyttämisen. Näin ilmastonmuutos pysähtyy ja aurinko paistaa myös Helsingissä.

Yleisurheilukesä päätapahtuma Kalevan Kisat järjestetään tänä viikonloppuna. Paikkakuntana on Vaasa. Luvassa on jälleen jännittäviä taisteluja voitosta, kesän kärkiaikoja ja Suomen ennätyksiä. Sen jälkeen iso joukko yleisurheilijoita valitaan maamme edustajaksi Pariisin olympialaisiin. Tai jos ei suurta joukkoa niin ainakin pieni. Tai jollei pientä joukkoa niin ainakin joitakin. Niiden lisäksi, jotka on jo valittu. Pääasia on kuitenkin rehti kilpailu ja osanotto. Voittajia ovat ainakin Lahden Ahkera, Tampereen Pyrintö, HKV, Turun urheiluliitto, Jyväskylän Kenttäurheilijat jne. Aurinko paistaa toivottavasti myös Vaasassa. Osanottoni Suomen yleisurheilijoiden saavutuksille. 


Ei kommentteja: