lauantai 1. kesäkuuta 2024

Mietiskelin tänään

 Nokialla löydettiin 15-vuotias poika kuolleena koulun läheisyydessä. Asia ei noussut kohu-uutiseksi. Siitä ei kerrottu uutisten päälähetyksissä. Sen jälkeen nuorten asemaa ei puitu A-talkissa. Tapahtuma ei ollut viittä päivää lehtien otsikoissa. Valkeakoskella tapahtunut 15-vuotiaa tytön surma on ollut esillä kaikkialla mediassa.  Päivästä toiseen uutisissa on ollut pieniä muruja lisää tapahtuneesta ja sekä uhrista että pidätetystä. Tapahtumat ovat varmasti katastrofi omaisille, kavereille ja lähiyhteisöille. Molemmissa tapahtumissa. Mietin, miksi edellinen asia ei ole noussut tapetille paitsi paikallisuutisissa. Onko syy vain siinä, että Valkeakosken tapahtumista on yksityiskohtaista tieto, mutta Nokian tapahtumista ei ?

Hallitus on pienentänyt erilaisia sosiaaliavustuksia ja -tukia. Samalla kertaa monien sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia on pienennetty. Ajatus on säästää valtion rahaa ja ohjata tuen saajat työelämään. Hyvä tavoite, mutta tässä asiassa hallitus työntää päänsä pensaaseen. Koulujen kautta valmistuu työntekijöitä, joiden taidot eivät kelpaa työelämän vaatimuksiin. Osa nuorista ei pysty työhön mielenterveys, päihde tai sosiaalisten syiden takia. Se ei muutu avustuksia pienentämällä. Työpajat sun muut tukitoimet kuivuvat kokoon. Tarvittaisiin järjestelmä, josta Osmo Soininvaara aikoinaan puhui. Työrajoitteisten työmarkkinat. Tarvitaan järjestelmä, jossa on eri tasoja. Tukitoimia täysin työkyvyttömille. Aktivointitoimia passivoituneille ihmisille. Työtilaisuuksia työrajoitteisille. Samalla tavalla voisi tuki/avustus/palkka voisi olla porrastettu. Mitä enemmän hyödyllistä tulosta, sen suurempi raha. Ihmisille pitäisi luoda porrastettu näköala tulevaisuuteen. Nuorille ja aikuisille. Tässä on seuraava sote. Rahaa palaa, mutta lisää toivoa työrajoitteisten ihmisten positiiviseen elämään.

Putinin kesämökki paloi. Putin ei palanut mökin mukana. Olenko sivistymätön, jos sanon mitä ajattelen ? En sano, yritän viestittää vain sen mitä tässä olisi voinut tapahtua. Muuten elämä jatkuu entisellään.

Anna-Maija Henriksson luopuu puolueen puheenjohtajuudesta ja ministerin paikasta. Hän on ehdolla eurovaaleissa. Voi kuitenkin käydä niin, ettei RKP saa yhtään paikkaa. Näyttää siltä, että hallitus on ollut Henrikssonille epämukavuusalueella. Suhtautuminen ihmisoikeuksiin, oikeusvaltioon ja maahanmuuttoon on tyystin erilainen kuin hallituspuolue Perusauomalaisilla. Henriksson on selvästi humanisti. Heitä ei ole tänä päivänä liikaa. Joka päivä kerrotaan sodista, siviilien pommittamisesta, aseiden hankinnasta ja sotaharjoituksista. Minulle Henriksson oli erilainen vaikken kannatakaan RKP:tä.

Vihreät ovat menneet kannatuksessaan alaspäin. Vuosi vuodelta. Näytti siltä, että puheenjohtaja Ville Niinistön karisma ja hänen eronsa  johti vihreiden suosion laskuun. Voipi olla. Mutta ehkei asia ollutkaan niin. Liike-elämässä ekologisten toiminta-tapojen merkitys muuttui tuotantomestyksiksi. Vihreän politiikan pohja alkoi murentua juomapullojen korkin tasolle. Siinä syytä ja seurausta. Tämän päivän vihreys voisi olla Linkolalaista, Paloheimolaista tai Susi-Pullialaista Elokapinaa. Puolueena Vihreät on sisäsiistejä kodin biojätteiden kerääjiä. Maailma on mennyt ilmastonmuutoksessa johonkin epätoivoiseen suuntaan ja Kiina ja Yhdysvallat ratkaisevat maapallon kohtalon. Biojätepussin materiaalista huolimatta.

Tänään pelataan Mestareiden liigan loppuottelu Lontoon Wembleyllä. Vastakkain ovat kestomenestyjä Real Madrid ja yllättäjä Dortmund. Sadat miljoonat katsojat seuraavat tätä spektaakkelia. Jalkapallo on maailman seuratuin urheilulaji. Rahaa liikkuu myös runsaasti. Suurseurojen omistajat ovat joko miljardöörejä tai joissakin tapauksessa kollektiivejä kuten Barcelona.  Valitettavasti kotimaisten otteluiden katsojamäärät ovat vaatimattomia. Miesten peleissä korkein sarjataso Vaikkausliiga pääsee 1.000 - 8.000 katsojan määrään.  Alemmilla sarjatasoilla ja naisten kansallisessa sarjassa päästää satoihin katselijoihin. Missä vika ? Pesäpallossakin on saman verran katselijoita. Tunne ja tarinat puuttuvat. Tai sitten luovutetaan suosiolla ja keskitytään lätkään. Toisaalta, kun ilmaston lämpeneminen ja keinonurmet lisääntyvät, futista voi pelata entistä pidempiä kausia.

Kesä on alkanut. Ainakin kesäkuu. Kesäkuun ensimmäinen oli vielä osin aurinkoinen, mutta sitten alkaa sataa ja sitä jatkuu ainakin viikon. Olen pannut merkille, että kasvit ovat tykänneen keväästä. Kieloja ja niiden kukkia on kasapäin. Samoin monenlaiset muut kukat ovat yht’äkkiä putkahtaneen entistä runsaanpana esiin. Hienoa ! Nautin kovin kevään ja alkukesän voimasta. Tästä alkaa luonnonkukkien kerääminen. Luonnosta saa kukkakimppuja syyskuuhun asti. Eikä maksa mitään. Eilen kerättiin iso nippu kieloja kauppareitin varrelta. Isoja kukkia, ikään kuin riemu repeäisi kukkien kautta. Tänään haettiin nokkosia lähipolun varrelta. Tehdään nokkospannaria. Siinä meidän vihreä puolueen toimintaohjelma. Sateet alkavat huomenna. Se on varmasti tarpeen, mutta pitääkö suihkuttaa koko viikon. Mä vaan kysyn ?



Ei kommentteja: