lauantai 15. kesäkuuta 2024

Uusia puoluejohtajia

 Kokoomus, Keskusta ja RKP valitsevat puolueelle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. Tärkeintä on tietenkin puheenjohtajan valinta. Puheenjohtaja luo puolueelle kasvot ja suunnan. 

Kokoomuksen sateentekijä on jatkossakin Petteri Orpo. Hänen kannatuksensa on vankka ja vakuuttava. Takeena menestys vaaleissa, vaaleissa ja taas vaaleissa. Voittoja voittojen jälkeen. Ongelmiakin on ollut, mutta Orpon johdolla ne on hoidettu siististi. Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit ja taas on luvassa messevä voitto ainakin isoissa kaupungeissa ja niissähän kokoomus on tottunut hallitsemaan.

Keskustapuolueen uusi puheenjohtaja on Antti Kaikkonen. Keskusta on kuilun partaalla ja nyt tarvitaan rauhallinen mies johtamaan jäljellä olevat joukot uuden Keskustan luomiseen. Mikä se on, jää nähtäväksi. Ehkä liberaali muoto oikeistolaisuutta konservatiivien ja perussuomalaisten sekä sosialidemokraattien välimaastossa. Eikö se ole ollut sitä jo aiemmin ? On toki, mutta tämä kesvälin politiikka vaatiin jonkinlaista ideologiaa ja äänestäjien luottamusta. Pystyykö Kaikkonen ideologiseen keskustalaisuuteen ? Vaikea sanoa, mutta sen verran pohjalla Keskusta soutaa, ettei paljon uutta ajatusta tarvita.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja on sukunimeltään Adlercreuz. Aatelisen nimen takaa paljastuu perus RKP-lainen henkilö, joka on Eurooppa-ministeri. Mikäs sen sopivampaa suomenruotsalaiselle puheenjohtajalla. Myös RKP tarvitsee vanhaa ideologiaa eli suomenruotsalaisten aseman puolustamista. Siinä samalla voisi kosiskella muita suomalaisia vähemmistöjä kuitenkaan ruotsinkielisiä unohtamatta. Puolueen asema on ollut suhteellisen vakaa ennen Orpon hallitusta. Nyt RKP on jäänyt tavalla tai toisella Perussuomalaisten loukkuun. Hallituksen kaksi ääripäätä eivät ole kokonsa puolesta tasavertaisia, mutta hallituksen enemmistö tarvitsee RKPn kokoista pienpuoluetta.

Jos joku muu valitaan, en syö hattuani enkä kävele Helsinkiin tai edes Tampereen keskustaan. Mutta nämä valitaan ja pulinat pois. Johannes Virolaista lainatakseni.

Ei kommentteja: