lauantai 20. maaliskuuta 2021

Huonosti menee - vai miten !

 Helsingissä Eduskuntatalon lähellä sijaitseva jazzravintola Storyville on suurissa ongelmissa. Ravintola tarjoaa nyt kannattajilleen 200.000 € osakeantia tilanteen korjaamiseksi. Monien kansanedustajien ja julkkisten suosikkipaikka on ollut kiinni koronan takia ja sen myötä rahat ovat loppu. Katseet kääntyvät nyt kohti kansanedustajien lompakoita.  Jos jokainen edustaja ostaisin 1000 € edestä Storyville osakkeita, rahat olisivat kasassa. Tai kokoomuslaiset voisivat laittaa vaikka tuplasti virsistä, tangoissa, työväenlauluista ja iskelmistä pitävien kristillisten, kepulaisten, vasureiden ja perussuomalaisten puolesta.

Perussuomalaiset joutuivat peruuttelemaan kuntavaalien siirtämisessä. Alunperin persut vastustivat vaalien siirtoa kesäkuulle, mutta tekivät takinkäännöksen ja kannattivat lopulta siirtoa. Nyt puolue yrittävät peittää jälkiään esittämällä epäluottamuslausetta oikeusministeri Henrikssonille. Hyvää päivää, Jussi Halla-aho ! Pelastaako tämä Suomen ahdingolta ? Pitääkö poliittista peliä jatkaa tällaisena aikana ?

Helsingin keskustan suunnittelu on sysännyt liikkeelle melkoisen kalabaliikin. Kalasataman ja Pasilan tornitalojen suunnittelun lisäksi Elielinaukion ja Eteläsataman suunnitelmat ovat nostaneet vastakkain monenlaisia tahoja. Tavallisia hesalaisia, arkkitehtejä, suunnittelijoita, toimittajia jne. Keskustelun kärkenä on kysymys kenen ehdolla suunnitellaan perinteisiä keskusta-alueita: kaupunkilaisten vai sijoittajien ja rakennusyhtiöiden ehdoilla. Luvassa on lukuisia kiistoja ja vääntöjä keskeisten alueiden kohtaloista. Tampereella on tehty jotenkin toisin. Uroslive-areena ja sen ympäristön tornitalot, Tammelan stadion ja siihen liittyvät uudet kerrostalot ja aseman tuleva liikennekeskus mullistavat keskusta ilmeen. Itse asiassa koko keskusta muuttuu Keskustorilta aseman tienoille. Tämä on kuitenkin hoidettu kaikessa hiljaisuudessa ilman suurempia kiistoja. Vain Näsijärven täyttömaalle rakennettava asuinalue Lielahden poukamassa on herättänyt vastustusta ja valituksia. 

Helsingin Pörssiin listautui uusi terveystegnologian yritys Nightingale Health. Perjantaina, ensimmäisenä pörssipäivän koitti todellisuus. Markkinat ottivat uuden firman nihkeästi vastaan. Kurssi putosi heti 24% ja yhtiöön sijoittaneet kokivat kauhun sekaisia hetkiä. Tosin listautumisantia toteuttanut ruotsalainen Swedbank osti tukiostona 2 miljoonaa osaketta koko 2,6 miljoonan osakepotista. Aika näyttää onko perinteisiä verikokeita ottavalla yhtiöllä tulevaisuutta sijoittajien sydämissä. Joka tapauksessa jokin meni tässä listautumisessa pahasti käsille.

Viron koronaluvut ovat viime päivinä olleet maailman kärkiluokkaa, mikäli huomioidaan tartuntojen määrä suhteutettuna asukaslukuun. Päivittäin on ollut 1.700 tartuntaa. Meilläkin on ollut yli 800 tartunnan päiviä viime aikoina, mutta asukasluku on viisi kertaa suurempi. Mikä virolaisia vaivaa ? Onko kyse koronaväsymyksestä vai välinpitämättömyydestä. Kaupat ja ravintolat ovat olleet kiinni, mutta tartuntoja tulee ennätystahtiin. Tartunnat tulevat ihmisten kautta. Ovatko naapurit niin kylmäpäistä, ettei tauti hirvitä heitä ? Vai onko kyse vanhasta venäläisestä kulttuurista ?  Se ei usko viranomaisten lukuja vaan katselee asioita omasta näkökulmasta. Kuka tietää ?

Maamme ja Oulun jääkiekon lahja NHL-sarjalle, Sebastian Aho, on melkoisen jakautunut persoona. Aho naputteli Carolina Hurriganesin paidassa alkuviikolla kaksi maalia yhdessä pelissä. Ei siinä mitään kummallista. Mutta Sebastian Aho teki myös samana päivänä maalin New York Islanderin paidassa. Onko hän jakautunut kahdeksi persoonaksi vai mistä on kysymys ? No ei. Todellinen salaliitto on nyt paljastunut. Tämä Nykin Aho onkin Oulun pojan nimikaima. Pesunkestävä ruotsalainen. Sitäpaitsi hän pelaa puolustajan tontilla. Sitäpaitsi pistepörssissä on pieni ero. Noin kolmenkymmenen pisteen ero.

Yhdistetyn kisoissa Saksan Klingenthalissa Suomen Ville Karhumaa hyppäsi mäestä 100 metriä. Se ei ollut kovin hyvä suoritus. Pisimmälle ponnisti japanilainen Yamamoto. Hän hyppäsi 49 metriä pidemmälle kuin Karhumaa. Aika masentavan suuruinen ero. Toisaalta, itse en olisi hypännyt tästä mäestä metriäkään sukset jalassa. Siinä mielessä Karhumaalle voi sanoa kaima Uotista lainaten: Ei huono !


Ei kommentteja: