sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Kuntavaalit siirrettiin kesäkuulle

 Hallitus päätti siirtää huhtikuussa suunniteltuja kuntavaaleja parilla kuukaudella eteenpäin. Uusi päivämäärä on 13. kesäkuuta. Siirtopäätös syntyi oikeusministeriön aloitteesta. THL ennusteli, että koronaluvut voivat olla huhtikuussa jopa kymmenen tuhannen luokkaa päivässä. Siirtopäätöksen takana olivat kaikki puolueet Perussuomalaisia lukuunottamatta. Päätöksen jälkeen alkoi mediassa tuttu pilkunviilaajien vastalauseiden vyöry. Jopa pääkaupungin pää-äänenkannattaja yhtyi arvosteluun. Demokratia on tuhottu. Oikeusministerin pitäisi erota. Suomalaisen yhteiskunnan sisin on paljastunut. Poliitikot reagoivat taas liian myöhään jne. Puolueiden piirijohtajatkin kauhistelivat pitkittynyttä vaalirupeamaa. Parran pärinää kuultiin norsunluutorni ylimmiltä kerroksilta. 

Täällä kansalaisten tasolla asia on pantu myös merkille. Äänestäminen lienee kesäkuussa hieman turvallisempaa kuin huhtikuussa. Sehän voi olla kansalaisten parhaaksi. Ainakin yli 70-vuotiaat  ihmiset voinevat mennä äänestyspaikalle levollisemmalla mielellä kesäkuussa. THL:n pelottelu kummastuttaa. Oliko tämä tilausennustus ? Vaikea uskoa epidemian noin valtavaan kasvuun. Joka tapauksessa äänestäminen on varmasti on ihan OK kesäkuussa. Siirtopäätös oli järkevä päätös. Nyt ei tarvitse miettiä,  kävisinkö ennakkoäänestämässä aikaisin aamulla vai vasta varsinaisena äänestyspäivänä. 

Kokonaan eri asia on kysymys demokratiasta. Juuri mikään ei ole muuttunut kunnallispolitiikassa vaalien vaikutuksesta. Meillä on järjestelmä, jossa kuntien toiminta pyörii samalla tavalla vuodesta toiseen vaalituloksesta huolimatta. Kunnissa on poliittisia voimahahmoja, joiden kautta isommat asiat ratkaistaan. Jopa johtavien viranhaltijoiden vaihtuminen aiheuttaa suuremman muutoksen kun kuntavaalit. Sanon tämän 40 vuoden virkamieskokemuksella kunnan hallinnosta. Joissakin kaupungeissa on käytössä pormestarimalli. Samanlainen systeemi kuin eduskuntavaalien jälkeinen hallituksen muodostaminen. Siinä eniten ääniä saaneen puolueen edustajasta tulee pormestari. Samalla isoin puolue luo koalition ja pormestariohjelman. Sitä toteutetaan neljän vuoden ajan. Tampereella tämäkin vesitettiin, kun pormestarikoalitioon tulivat lähes kaikki ryhmät. Kannatan toki kuntien pitkän aikavälin vakautta. Mutta äänestäminen ei vaikuta siihen eli demokratia ei tässä järjestelmässä toimi. Totta kai ihmiset saavat neljän vuoden välein äänestetä, muttei siinä se suurin demokratia sitten on.

Ei kommentteja: