torstai 18. maaliskuuta 2021

Tätä tänään

 Tänään on aivan mahtava ulkoilupäivä. Kirkas auringonpaiste läpivalaisee kylmänkin ihmisen. Pieni pohjoinen ilmavirtaus jäähdyttää tunteita, mutta suojaisassa etelärinteessä olo on vähintään keväinen, etten sanoisi kesäinen. Kaiken lisäksi kaksi tärkeää päivää on tulossa. Kevätpäivän tasaus ja kellojen siirtäminen tunnilla. Kevätpäivän tasaus tarkoittaa, että päivän valoa on enemmän kuin pimeää. Valon kajastuksen huomaa jo aamulla kuuden maissa. Kellojen siirron myötä päivä alkaa tuntia myöhemmin, mutta jatkuu illalla tunnin pidempään. 

Telkusta tuli eilen hieno Veikko Aaltosen elokuva Rauni Mollbergista. Ohjaajalegendasta annettiin kovin realistinen kuva. Hän oli toisaalta mitä lämpimin ihminen ja ohjaaja, mutta myös mitä hankalin ja ristiriitaisin elokuvantekijä ja perheenjäsen. Aika ajoi Mollbergin allikkoon. Naturalistisen ja ihmisläheinen elokuva oli parhaimmillaan kovaa kansainvälistä valuuttaa. Mutta aikansa kutakin. Elämä muuttui ja elokuvamaailma siinä sivussa. Aaltosen elokuvan ansionsa on paitsi todenmakuinen kuva Mollbergista, myös hienoja katkelmia kotimaisen elokuvan vaiheista viime vuosikymmeniltä. 

Hesari kertoo, että Saksan suurin pankki Deutche Bank teki viime vuonna yllättäen 113 miljoonaa voittoa. Tätä edelsivät paljon huonommat vuodet, joista kirjattiin 8,2 miljardin tappiot. Pankin toimari sai viime vuonna palkkaa ”vain” 7,4 miljoonaa euroa. Se on 46 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Siis silloin kun meni huonosti. Deutche Bank on yhdistetty viime vuosina rahamaailman kyseenalaisiin ilmiöihin, kuten Kreikan velkojen pelastamiseen, Yhdysvaltain asuntokuplaan ja salaisiin rahanpesuihin.

Koronasta riittää valittajia. Ravintoloitsijat valittavat rajoituksia, monet yrittäjät samoin. Viihdetaiteilijan ja freelance työntekijät eivät saa riittävästi keikkoja tai tukirahoja. Lapset eivät pääse enää liikunta- ja muihin harrastuksiin. Kuntosaleilla on hätä. Kulttuuriväki murehtii yksin kammioissaan. Tapahtumien ja festareiden järjestäjät itkevät niin ikään menneitä ja tulevia peruutuksia. Näyttelijöille ei ole hommia, ei myöskäään filharmonikoiden orkestereilla. Tulee ihan raskas olo, kun kuuntelee päivittäin näitä koronan ja hallituksen aiheuttamia murheita. Minulla olisi tähän yksi ehdotus. Jos jokainen taiteilija, ravintoloitsija ja järjestäjä ottaisi yhteyttä johonkin alansa kumppaniin ja mietittäisiin yhdessä tilannetta. Miten me yhdessä voisimme vaikuttaa siihen, etteivät ihmiset levittäisi lisää virusta. Miten ihmiset välttelisivä tapaamisia. Miten ihmiset käyttäisivät maskeja ja pesisivät käsiään. Taiteilijoilla ja kulttuuriväellä on ammattitaitoa viedä tätä viestiä tavallisille ihmisille omalla taitavalla tavallaan. Jospa sillä tavoin saataisiin koronan leviäminen taittumaan ja elämä takaisin lähemmäs normaalia. Silloinhan kulttuuriväki sun muut toimijat pääsisivät myös omiin hommiin.

Viinilehti on valinnut vuoden kuohuviinin. Peräti 86 tuotetta testattiin sokkotestillä. Voittajaksi valittiin luxemburgilainen Bernard-Massard Cuvee - Organic Brut. Hintaa Alkosta ostettaessa tulee 15,48 €. Ei muuta kun askeleet kohti pitkäripaista. Eihän se nyt niin paljoa maksa.

Japanin olympiakomitea on saanut uuden takaiskun. Vast`ikään järjestelytoimikunnan puheenjohtaja joutui eroamaan naisiin kohdistuneiden mielipiteiden takia. Nyt olympialaisten luova johtaja joutui eroamaan. Hän oli ehdottanut maan tunnetuimmalle naiskoomikolle, että tämä olisi Olympig (olympiapossu) ja pitäisi yllään isoja possunkorvia. Kyseinen koomikko on ulkonäöltään sangen pulska. Asian tultua julkisuuteen luovuus jatkui irtisanoutumisella.

Puolueiden kannatus on Hesarin selvityksen mukaan jatkanut entisillä reiteillä. Perussuomalaiset on suurin, demarit kakkosena ja kokoomus pronssilla. Kepu yrittää pinnistellä kohti kahtatoista prosentti ja vihreät kipuilevat kymmenen prosentin tietämillä. Vasemmiston vaarana on upota ruotsalaisten ja kristillisdemareiden porukkaan. Harkimo sinnittelee yhä mukana, ainakin Helsingissä. Tässä ei mitattu kuntavaalien suosiota vaan yleistä puolueiden kannatusta. Näyttää siltä, ettei korona-aika ole vaikuttanut juurikaan puolueiden kannatukseen. Sehän on varmasti suuri pettymys Kokoomuksen, Kepun ja Vihreiden puolueväelle ja heidän toiveilleen.

Ei kommentteja: