keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Yllätyksiä

Taloyhtiössämme suoritetaan kattoremontti. Parin vuoden jahkailu on johtamassa käytännön toimiin. Yllätyksellisesti urakoitsija ilmoitti, että hommat alkavat suunnitellusti ensi viikolla. Iloinen yllätys on se, että meidän talomme saa uuden katon toisena talona huhtikuun puolivälin jälkeen. Iloitsemme siitä tulevan kesän takia. Pääsemme sittenkin pihalle (”mökille”) ottamaan aurinkoa ja viettämään kuumia kesäpäiviä. Kattohommia tehdään alku- ja keskikesällä alapuolella olevissa taloissa.

Opetusministeriö on jakanut viime kesänä peruuntuneille festivaaleille avustusta. Helsingin Flow-festivaali ja Savonlinnan Oopperajuhlat saivat 780.000 € kumpikin. Porin Jazzillekin tupsahti 150.000 €. Seinäjoen Tangomarkkinoille tuli 100.000 € ja Aitoon Kirkastusjuhlille 50.000 €. Ja monille monille muille. Tämä oli kyllä minulle yllätys. Kuvittelin, että näitä rahoja jaellaan ensi kesää varten. Ei, ei. Maksamme velkaa. Niin juuri. Me veronmaksajan olemme velkaa kaikille, jotka ovat menettäneet jotain virusepidemia takia. Meille ei kukaan ole sen sijaan velkaa yhtään mitään.

Entisen pääministerin Juha Sipilän nimeämä ja kotimaista omistajuutta edistävä työryhmä on ehdottanut osakesäästötiliä liitettäväksi äitiyspakkaukseen. Vastasyntyneille avattaisiin osakesäästötili ja valtio laittaisi tilille pesämunaksi 300 €. Vanhem... huoltajat päättäisivät sijoituksien kohdentamisesta. Yllättävän raikas avaus työryhmältä. Toki, vanhemmat voivat rahapulassa nostaa tilin rahat ennen kuin vauvasta kuoriutuu aikuinen, mutta mitä sitten. Näin valtiovalta ilmaisee, että jokaisesta meistä vauvasta vaariin voi kuoriutua pesunkestävä kapitalisti tai ainakin piensijoittaja. Kun vauvalle annetaan sijoitussopimukset, se pysyy koko elämän. Ehkä tässä onkin taka-ajatuksena pieni asennemuokkaus. Sijoittamalla ostat palan aatetta. 

 Valtion tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari oli käynyt firman rahoilla, siis valtion rahoilla, hiusmuotoiluvalmennuksessa. Tarkoituksena oli saada hiukset näyttämään kivan näköiseltä. Edessä kun oli valokuvaus viraston vuosikertomusta varten. Valmennus maksoi 174 € ja se pistettiin firman piikkiin. Pääjohtajalle olisi varmasti ollut rahaa maksaa valmennus omastakin pussista, mutta kun kuva oli työpaikan tarpeita varten. Siksi se hoidettiin tarkastusviraston rahoista. Pikku summahan se oli. Yllättäen kaikki eivät tästä ratkaisusta kuitenkaan pitäneet ja nyt tarkastusvirastoa itseään on alettu tarkastaa. Ainakin pääjohtajan rahankäyttö on tarkastelevan suurennuslasin alla.

Keski-Suomen lahja Euroopalle, EU-parlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on yllättänyt puolueensa Perussuomalaiset. Kuusikymppinen Hakkarainen on ilmoittanut, ettei asetu enää Viitasaaren kunnallisvaaleihin ehdokkaaksi. Hakkarainen pitää viitasaarelaisia parempina paikkakunnan asiantuntijoina kuin hän itse. Nimittäin Hakkarainen itse on nykyään EU-Parlamentin etätöissä Hondurasissa. Uutisten mukaan sieltä on löytynyt myös uusi 26-vuotias nuorikko. Näin toimii isänmaallinen perusmies. Lapsikin ymmärtää, ettei Hondurasista kannata lähteä Viitasaaren valtuuston kokouksiin ainakaan joka kuukausi.

Koronarokotteita kerrotaan tulevan Suomeen ensi viikolla satoja tuhansia. Yllätys vai aprillipila. Ensi viikon torstaina on nimittäin aprillipäivä. Yllättävä ja iloinen uutinen, mikäli se pitää paikkansa

Lehdessä kerrottiin, että vuonna 1951 syntyneet voivat varata huhtikuussa rokotusaikoja. Olen yllättynyt, sillä kuulun juuri tähän populaatioon. Olin jo varautunut loppu vuoden rokotuksiin, mutta nyt näyttää valoisammalta. Huhtikuussa ensimmäinen ja heinäkuussa toinen rokotus. Peikkona on tämä Etelä-Afrikan virusmuunnos. Siihen nykyiset rokotukset eivät pure.

Monelle tulee yllätyksenä, että hallitus on sittenkin pääsemässä yksimielisyyteen uusista liikkumisrajoituksista. Jokainen hallituspuolue saa omat lisäehdot rajoituksiin. Niiden myötä liikkumisrajoitukset muistuttavat nykyisiä liikkumisuosituksia. Ulkona saa esimerkiksi kulkea tarpeellisilla kauppareissulla tai virkistystarkoituksissa kahden perheeseen kuulumattoman henkilön kanssa. Liikkumisrajoitukset koskevat Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Turun kaupunkeja. Näin saadaan koronatartunnat laskemaan ainakin 25 prosenttia. Ei vai ? Uskoisitko 12 % ? Entä 2 % ? No, kyllä ne ainakin prosentin laskevat Kauniaisissa !

Tampereen Tapparan toimitusjohtaja Jukka Rautakorpi lupasi kahdelle maajoukkuetason juniorille, että he voivat harjoitella jäähallissa kahdestaan koronatartunnasta ja karanteenista huolimatta. Yllätys, yllätys ! Siitä nousi julkisuudessa valtaisa kohu ja asiasta tehtiin pari rikosilmoitustakin. Rautakorvelle saattaa tupsahtaa jonkinlaiset sakot, puhumattakaan itse junnuista. Koronatartunnan aikana ei saa mennä jäähalliin edes Tampereella.

Ilves ei mene myöskään jäähalliin lähiaikoina. Yllättäen joukkueen keskuudessa paljastui koronatartunta. Nyt edessä lienee parin viikon peli- ja harjoittelutauko. Tänään Ilveksen piti esiintyä Mikkelissä Jukureiden vieraana. Myös perjantain ja lauantai pelit on pelattu. Aika ja testit näyttävät koska Ilves on taas kaukalossa. Kaksi muuta seuraa HIFK ja SaiPa jatkavat niin ikään karanteenissa. Sen sijaan KooKoo pääsee tänään takaisin pelihommiin. Sekavaa, mutta toistaiseksi juna vyöryy kohti pudotuspelejä. Kymmenen kierrosta on vielä jäljellä.

Yllättävän suuria rahasummia on kertynyt norjalaisille ampumahiihtäjille menneestä kaudesta. Voitoista ja muista sijoista on maksettu ihan kivat taskurahat. Naisista Ekhoff on saanut 368.000 € ja Röiseland 244.000 € vaivojen palkaksi. Miehistä Bö sai 348.000 € ja Lagreid 321.000 €. Eipä ihme, että norjalaisilla riitti voitontahtoa alusta loppuun ja muut jäivät nuolemaan näppejään pienemmillä voittorahoilla.

Iso konttilaiva on ajanut yllättäen karille Suezin kanavassa. Laiva on 400 metriä pitkä ja 59 metriä leveä ja tukkii nyt koko kanavan. Jonossa on sata laivaa ja maailman tavaraviennistä on kantautumaan viivästysuutisia. Laiva ajautui ilmeisesti kovan tuulen takia kanavan rantahiekkaan ja on nyt lähes poikittain kanavassa. Sitä yritetään kuumeisesti irroittaa hiekasta, mutta painoa on megalomaaniset määrät.

Ei kommentteja: